Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το θαλασσινό μενού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το θαλασσινό μενούΟ σολομός φαίνεται να κολυμπάει προς το πρόβλημα. Και δεν είναι το μόνο πιάτο που ενδέχεται να εξαφανιστεί από το μενού. Μύδια, στρείδια, αχιβάδες και χτένια γίνονται όλο και σπανιότερα και πιο ακριβά εξαιτίας της οξίνισης των θαλασσών. Και καθώς τα νερά του κόσμου ζεσταίνονται, τα ψάρια θα αρχίσουν να μεταναστεύουν με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό.

Πράγματι, νέα έρευνα δείχνει ότι με την οξίνιση των νερών λόγω των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ο σολομός (Oncorhynchus gorbuscha) θα μπορούσε να γίνει μικρότερος με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωσή του.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επανειλημμένα και με συνέπεια διερευνήσει πιθανές προβληματικές συνέπειες της μεταβολής των τιμών του pH των ωκεανών του κόσμου. Όσο υψηλότερες είναι οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα ως συνέπεια της καύσης ορυκτών καυσίμων, τόσο μεγαλύτερη είναι η μεταβολή των επιπέδων οξύτητας των ωκεανών.

Αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, Βανκούβερ, εξέτασαν τα ειδικά προβλήματα των ψαριών του γλυκού νερού.

Μόνο το 0,8% του παγκόσμιου νερού είναι φρέσκο και βρίσκεται σε λίμνες και ποτάμια, αλλά τα είδη του γλυκού νερού αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των ψαριών. Ο σολομός αναπαράγεται και εκτρέφεται σε γλυκό νερό προτού μεταφερθεί στις θάλασσες για να ωριμάσει, ενώ στη συνέχεια επιστρέφει για να επαναλάβει τον κύκλο.

Οι επιστήμονες στο Βανκούβερ αναφέρουν στο Nature Climate Change ότι εξέτασαν πολύ μικρά έμβρυα στο νερό σε επίπεδα οξύτητας που αναμένονται στο τέλος αυτού του αιώνα, και τα παρατήρησαν για 10 εβδομάδες.

Βρήκαν ότι οι σολομοί ήταν μικρότεροι και η ικανότητά τους να μυρίζουν μειώθηκε, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει προβλήματα για την επάνοδο σε τόπους αναπαραγωγής τους ή για την ανίχνευση κινδύνου και την αντίδραση σε αυτόν.

Στην ηλικία της μετανάστευσης προς τη θάλασσα δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο. Ως εκ τούτου σημειώθηκαν προβλήματα στην ανεύρεση τροφής, στην επίθεση αρπακτικών ζώων ή στη διεξαγωγή μεγάλων ταξιδιών.

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το θαλασσινό μενούΟ σολομός δεν είναι το μόνο ψάρι του γλυκού νερού που κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Toxicology and Chemistry αποκαλύπτει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων κατά 5°C θα μπορούσε να κάνει τα κοινά φυτοφάρμακα και τις βιομηχανικές προσμίξεις όλο και πιο τοξικές.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 5°C σε παγκόσμιο επίπεδο, πριν το 2100, τα ψάρια είναι πιθανό να μεταναστεύσουν από τους υπάρχοντες οικότοπους πολύ πιο γρήγορα από ό, τι κάνουν τώρα.

Ερευνητές από τη Γαλλία εξέτασαν τα στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα, και δηλώνουν στο περιοδικό Science ότι, χωρίς τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ωκεανοί και τα πλάσματα σε αυτούς θα επηρεαστούν σοβαρά από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της οξίνισης.

Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για τα εκατομμύρια ανθρώπων σε περιοχές που εξαρτώνται από τη θάλασσα για τα προς το ζην.

«Το θετικό είναι ότι έχουμε ακόμα επιλογές για να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις αυτές τώρα, αλλά όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο λιγότερες επιλογές έχουμε» προειδοποιεί ο συγγραφέας William Cheung από το Πανεπιστήμιο University of British Columbia.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…