Κυτταρίτιδα και καφεΐνη είναι δύο λέξεις που φαίνεται να συμβαδίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις μέρες. Για πολλά χρόνια, ο …
Πώς η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με την αύξηση βάρους
Για την απώλεια όμως κιλών και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους είναι αναγκαίο το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η καφεϊνη ενέχει λοιπόν τη δυνατότητα να κάνει τα κύτταρα πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη.
Βάσει συστηματικής έρευνας και μετά ανάλυσης, από επτά κατάλληλες έρευνες σε υγιή άτομα, πρόκυψε ότι η καφεϊνη μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μικρό διάστημα, με αποτέλεσμα την πιθανή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Τα αποτελέσματα εξαρτώνται συχνά από την ποσότητα της δόσης. Κοινώς, η κατανάλωση επτά φλιτζανιών καφέ θα έχει εντονότερη επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης σε σχέση με δύο φλιτζάνια καφέ. Βέβαια, σε ορισμένους ανθρώπους δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα.
Από έρευνα στην οποία συμμετείχαν υγιείς άνδρες και γυναίκες, φάνηκε ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη διαταρασσόταν ανάλογα με τη δόση, χωρίς να παρατηρείται διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, ξεκινώντας όμως από πολύ χαμηλή ποσότητα.
Ενώ η καφεϊνη μπορεί να βλάψει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο τσάι, τον καφέ και άλλα ροφήματα μπορούν ν’ αντισταθμίσουν τα αποτελέσματα της καφεΐνης. Ενδεχομένως.
Στην πραγματικότητα, έρευνες που αφορούν την επίδραση της καφεΐνης στο σάκχαρο του αίματος, την ινσουλίνη καθώς και άλλους παράγοντες υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι διάσπαρτες.
Από πού προκύπτει λοιπόν αυτή η ασυμφωνία;
Αρχικά, ορισμένες έρευνες πάσχουν από μεθοδολογικά σφάλματα.
Άλλες δε συνυπολογίζουν διάφορες μεταβλητές που ενδέχεται ν’ αλλοιώνουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
Δεύτερον, εξετάζοντας τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα του τρόπου επίδρασης της καφεΐνης στα επίπεδα ζαχάρου και ινσουλίνης, δεν είναι πάντοτε κατανοητά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του τρόπου επίδρασης της καφεΐνης (και συγκεκριμένα, του καφέ) στον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων παθήσεων και διαβήτη.
Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες διαταραχές στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, που οδηγούν στη συσσώρευση κοιλιακού λίπους ως αποθέματος ενέργειας, προάγει την αύξηση του βάρους ακόμη και αν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα έχουν αποκατασταθεί με την μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφεΐνης.
Κοινώς, το ένα πρόβλημα γεννά κάποιο άλλο, εξακολουθώντας να τροφοδοτείται η φλεγμονή και η αύξηση του βάρους.
Επίσης, η διαφορά στον τρόπο και τον ρυθμό μεταβολισμού της καφεΐνης στον κάθε άνθρωπο, μπορεί επίσης να διαστρεβλώσει τα αποτελέσματα των ερευνών.
Άρα, η απάντηση στο ερώτημα «γιατί επικρατεί τόση ασυμφωνία γύρω από τον καφέ;», μπορεί να βρίσκεται στα γονίδια του καθένα, σύμφωνα με τον Anahad O’ Connor, όπως έχει δημοσιευθεί στους New York Times.
Υπογραμμίζει ότι, για τους ανθρώπους που μεταβολίζουν αργά την καφεΐνη (αυτή παραμένει περισσότερο στον οργανισμό τους), οι πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας είναι περισσότερες.
Από την άλλη, στους οργανισμούς που τη μεταβολίζουν γρήγορα, απορροφώνται οι αντιοξειδωτικές και ο υπόλοιπες ευεργετικές ουσίες χωρίς να συντρέχουν οι κίνδυνοι της καφεΐνης. Κοντολογίς, συνίσταται ορισμένοι άνθρωποι ν’ αποφεύγουν τις ισχυρότερες δόσεις της καφεΐνης, όπως είναι ο καφές.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύθοι και πραγματικότητα για την καφεΐνη
______________________
Τι προτείνεται στους λάτρεις του καφέ;
Δεν είναι αναγκαίο να εγκαταλείψει κάποιος την αγαπημένη πρωινή συνήθεια του ζεστού καφέ ή του μεσημεριανού τσαγιού, κάτι που για πολλούς ανθρώπους αποτελεί το αγαπημένο κομμάτι ή το διάλειμμα της έντονης καθημερινότητας.
Μπορεί κάποιος να πίνει τσάι, το οποίο προσφέρει ισορροπημένη δοσολογία από αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και θεανίνη που ηρεμεί τα νεύρα.
Την ίδια στιγμή, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική δόση καφεΐνης-σε ορισμένους δεν απαιτείται μεγάλη δόση- μπορεί ν’ αυξήσει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, κάτι που οδηγεί σε αύξηση βάρους.
Για το λόγο αυτό η αποχή από τον καφέ αποτελεί κομμάτι κάθε προγράμματος για αποτοξίνωση, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος «των 28 ημερών για την υγεία του Εντέρου» “Happy Gut 28-Day Cleanse”, του Vincent M. Pedre, Μ.D.
Μπορείτε λοιπόν να εξακολουθείτε ν’ απολαμβάνετε τον καφέ σας, πλέον έχοντας επίγνωση τόσο των ευεργετικών όσο και των επικίνδυνων ιδιοτήτων του.
Μετάφραση-ειμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο: Μαρίνα Σίσκου