Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τα πάνε καλά στα πράγματα που κάνουν. Είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να έχουν στόχους …
Πώς η τελειομανία σχετίζεται με τα όρια;
Η τελειομανία είναι η τάση να θέλουμε να είμαστε τέλειοι σε όλα. Όταν προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι, όμως, φτάνουμε να αγνοούμε τα όριά μας. Ποια είναι η σχέση της τελειομανίας με τα όρια; Αντιστρόφως ανάλογη!
Γιατί είμαστε τελειομανείς;
Η σωστή ερώτηση είναι «πώς γίναμε τελειομανείς»; Πιθανές αιτίες εντοπίζονται στο οικογενειακό περιβάλλον. Οι πιέσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος για άριστες επιδόσεις στο σχολείο και η συνεχής αρνητική κριτική είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του παιδιού ως προς την αυτοπεποίθησή του.
Άλλες αιτίες σχετίζονται με τα τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή ενός ανθρώπου, με αποτέλεσμα η τελειομανία να προκύπτει ως μηχανισμός που δημιουργεί την αίσθηση του ελέγχου. Όποια και αν είναι η αιτία, είναι φανερό ότι η τελειομανία προκύπτει μέσα από πολύ πόνο και άρα δεν είναι αρετή, αλλά αποτέλεσμα τραύματος.
Ποια η σχέση της τελειομανίας με τα όρια;
Ας το δούμε ως εξής: η τελειομανία ωθεί τους ανθρώπους να εργάζονται πολλές ώρες μέχρι να φτάσουν στο burnout. Αν ρωτήσει κάποιος έναν τελειομανή γιατί δουλεύει όσο δουλεύει, θα προβάλει λόγους όπως «δεν θέλω να απογοητεύσω τον εργοδότη μου» ή «τι θα πει η οικογένειά μου αν με απολύσουν;».
Αν προσέξουμε τις προτάσεις αυτές, θα παρατηρήσουμε ότι η εστίαση δίνεται στους άλλους και στη γνώμη τους. Αν ρωτήσουμε έναν τελειομανή ποια είναι τα όνειρά του, το πιθανότερο είναι να πει φράσεις όπως «περιμένω τις διακοπές ή τη σύνταξη για να ξεκουραστώ».
Λίγο αργότερα, όμως, το burnout καραδοκεί στη γωνία και εκεί φαίνεται πλέον η σκληρή πραγματικότητα: ο τελειομανής νιώθει δυσαρέσκεια απέναντι σε αυτούς που εξυπηρετούσε και νιώθει αντικείμενο εκμετάλλευσής του, τη στιγμή που απλά θα μπορούσε να είχε θέσει τα όριά του εξ αρχής, χωρίς να τα θυσιάζει στο όνομα της τελειότητας (ούτως ή άλλως δεν υπάρχει)!
Πώς αφήνουμε την τελειομανία στην άκρη;
Η απάντηση είναι απλή: με τα όρια. Για να τεθούν τα όρια, όμως, ο τελειομανής οφείλει να μάθει πραγματικά τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Ένας τελειομανής ξεχνάει ότι έχει αδυναμίες, οι οποίες μπορούν πραγματικά να τον βοηθήσουν να καταλάβει τα όριά του.
Όταν αντιληφθεί ότι ως άνθρωπος έχει και τα αδύνατα σημεία του, θα μπορεί να δει το σημείο μέχρι το οποίο μπορεί να φτάσει χωρίς να νιώσει δυσαρέσκεια και δυσφορία και να γίνει πιο αποδοτικός στη δουλειά του. Η τελειομανία είναι αντιστρόφως ανάλογη της αποτελεσματικότητας, καθώς καλλιεργεί τις δυσάρεστες σκέψεις.
Αφήστε το τέλειο και θυμηθείτε ότι είστε τέλειοι, δηλαδή εκπληρώνετε τον αριστοτελικό σκοπό σας μέσα από την …ατέλειά σας! Εξάλλου, όσο εκπληρώνουμε τον σκοπό μας, το τέλος μας, είμαστε εκ φύσεως τέλειοι.