Η οικογένεια δεν χρειάζεται να είναι πάντα εξ’ αίματος. Οι σωστές σχέσεις, οι σωστοί άνθρωποι στη ζωή σας θα πρέπει …
Πώς επηρεάζει την ζωή μας η γνώμη των άλλων;
Καλώς ή κακώς, η γνώμη των άλλων έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Ωστόσο, αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε;
Κατά πόσο πρέπει να μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων;
Πρέπει να αποδεχόμαστε τη γνώμη των άλλων για να γίνουμε καλύτεροι; Πόσο σημασία έχει να μην κατακρίνουμε τον απέναντί μας όταν εκφράζουμε την άποψή μας σε κάποιο θέμα; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που βοηθά στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους; Το να αποδέχεσαι τις απόψεις των άλλων ανθρώπων θα γίνει σίγουρα με δική σου κρίση. Όπως αναφέρει ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ, είναι καλύτερο να χαρίσεις σε κάποιον το αυτί σου, παρά τη φωνή σου. Πάρε από τον καθένα την άποψή του, αλλά φύλαξε τη δική σου κρίση. Όλα, λοιπόν πρέπει να γίνονται με τα δικά μας όρια και περιορισμούς, αφού εμείς είμαστε αυτοί που θα δράσουμε πραγματικά σε μια κατάσταση.
Πώς λέμε τη γνώμη μας με σεβασμό;
Είναι πολύ σημαντικό να λέμε την γνώμη μας ελεύθερα και με αυθορμητισμό, χωρίς όμως να προσβάλλουμε τους άλλους. Όταν είμαστε επικριτικοί πάνω σε μια συζήτηση, ο άλλος είναι πολύ εύκολο να παρεξηγήσει αυτά που θα πούμε, ακόμα και αν είναι συμβουλή. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να εκφράζουμε τις σκέψεις και απόψεις μας με τρόπο. Όχι μόνο για εμάς αλλά και για τον απέναντί μας αφού ο σεβασμός πολλές φορές φέρνει και την εμπιστοσύνη.
Ο καθένας έχει ζήσει τις δικές του εμπειρίες και γεγονότα στη ζωή, οπότε και οι συμβουλές που θα δώσει είναι σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα, εκτός κι αν απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, όπου εκεί αλλάζουν τα πράγματα. Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, δηλαδή όταν κάποιος εκφράζει την άποψή του σχετικά με εμάς, είτε με ένα πρόβλημά μας, εμείς κρατάμε τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν και με τη δική μας κρίση θα βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Αυτό θα είναι επηρεασμένο και από εξωτερικούς παράγοντες.
Πώς αποδεχόμαστε τη γνώμη των άλλων σωστά;
Μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις, λοιπόν, που συνάπτουμε καθημερινά κάνουμε αρκετές συζητήσεις. Το να ακούς την άποψη του άλλου σε μια συζήτηση και να την δέχεσαι, αλλά παράλληλα να διαφωνείς είναι αρκετά σημαντικό: όταν ακούς μια γνώμη η οποία δεν σου ταιριάζει πρέπει να είναι αποδεκτή και όχι κατακριτέα.
Η δική σου άποψη θα πρέπει να είναι αποδεκτή, όχι όμως, απαραίτητα σύμφωνη. Είναι καλύτερο να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα με πιο απλό τρόπο και με μεγαλύτερο σεβασμό. Η ευγένεια είναι ένα προσόν που θα μας βοηθήσει στο μέλλον για μια καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους.