Πώς ενισχύονται τα θετικά συναισθήματα

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Υπάρχει όντως θετική συσχέτιση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής, επομένως είναι απαραίτητο ο σύγχρονος άνθρωπος να επιδιώκει να βιώνει θετικά συναισθήματα.

Γενικά τα θετικά συναισθήματα επιδρούν θετικά στην ψυχολογία και στην υγεία με το να διευρύνουν την αντίληψη και κατανόησή μας και να ενισχύουν τα σωματικά, διανοητικά και κοινωνικά αποθέματά μας. Επίσης, τα θετικά συναισθήματα μπορεί να έχουν και συγκεκριμένη ευεργετική επίδραση όταν τα βιώσει κανείς κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων ή αμέσως μετά από μια δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα θετικά συναισθήματα λειτουργούν ευεργετικά επειδή «διορθώνουν» τις επιζήμιες αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν τα αρνητικά συναισθήματα στη φυσιολογία του σώματος και στην ψυχολογία του ατόμου.

Με θέληση και εξάσκηση μπορούμε να αυξήσουμε τη συχνότητα των θετικών συναισθημάτων που βιώνουμε καθημερινά. Οι παρακάτω τρεις τρόποι θα βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια:

Εστίαση στα θετικά κάθε κατάστασης

Να ψάξουμε συνειδητά να βρούμε τις θετικές πλευρές της κατάστασης της οποίας βιώνουμε, όσο δύσκολη ή δυσάρεστη κι αν μας φαίνεται. Η εστίαση στα θετικά θα μας βοηθήσει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση την οποία βιώνουμε, καθώς και να δούμε ευκαιρίες ωρίμανσης και προσωπικής ανάπτυξης ακόμα και μέσα από αντιξοότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν άνθρωποι οι οποίοι ξεπέρασαν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας βγαίνοντας πιο δυνατοί και ώριμοι μέσα από αυτή την εμπειρία. Ή άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το θάνατο και όταν «ξαναγύρισαν» στη ζωή, άλλαξαν ως προσωπικότητες, αλλάζοντας από τις συνήθειές τους, μέχρι τις προτεραιότητές του και την στάση τους απέναντι στη ζωή.

Εστίαση στην επίλυση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα

Σε καταστάσεις που επιδέχονται επίλυση ή βελτίωση, να προσπαθούμε να οργανώνουμε πλάνο δράσης και να μην τις αντιμετωπίζουμε παθητικά ή μοιρολατρικά. Το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τους θετικούς από τους αρνητικούς ανθρώπους είναι ότι οι θετικοί εστιάζουν στην επίλυση ενός προβλήματος ενώ οι αρνητικοί αναμασάνε το πρόβλημα και την ατυχία τους που τους συνέβη αυτό, χωρίς ποτέ να περνάνε στο δια ταύτα, που είναι το «Και τώρα τι κάνουμε;». Με την ενασχόληση με τα πρακτικά θέματα της κατάστασης, ακόμα και σε φαινομενικά προδιαγεγραμμένες καταστάσεις (π.χ. πειθαρχία σε πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από σοβαρό χειρουργείο) θα μπορέσουμε να αισθανθούμε αποτελεσματικοί και θα νιώσουμε ότι διατηρούμε σε κάποιο βαθμό τον έλεγχο της κατάστασης.

Ευχαρίστηση και χαρά – καθημερινός στόχος

Να κάνουμε κάθε μέρα κάτι που μας ευχαριστεί. Μέσα σε ένα ολόκληρο 24ωρο είναι πολύ εύκολο να προσθέσουμε δραστηριότητες που μας δίνουν ευχαρίστηση, όπως το να απολαύσουμε τον καφέ μας το πρωί, να κάνουμε γιόγκα ή διαλογισμό, να δούμε αστεία βίντεο στο YouTube κ.ο.κ. Το νόημα είναι να βιώνουμε το αίσθημα της ευχαρίστησης καθημερινά, που οδηγεί στη χαρά και στην ευτυχία αθροιστικά και μακροπρόθεσμα.

Σημασία έχει επίσης να παρατηρούμε τις όμορφες στιγμές μέσα στην ημέρα μας, π.χ. ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, ζώντας στο παρόν πλήρως και όχι να τις αφήνουμε να περνάνε απαρατήρητες, θεωρώντας τις δεδομένες.

Αντίστοιχα η χρήση του χιούμορ βοηθάει στο να αντιστρέψουμε οποιαδήποτε άβολη ή δυσάρεστη κατάσταση, προσθέτοντας γέλιο στη ζωή μας.

Τέλος το να δεχόμαστε με ευχαρίστηση ένα θετικό σχόλιο, χωρίς να προσπαθούμε να το μειώσουμε ή να δικαιολογηθούμε, μας βοηθάει να εστιάσουμε στα θετικά του εαυτού μας και στο χτίσιμο αυτοεκτίμησης.

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω τεχνικές στην καθημερινότητά μας δίνουμε στον εαυτό μας να κάνει τα απαραίτητα διαλείμματα, ας είναι και μικρής διάρκειας, από την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων που συνήθως μας κατακλύζουν καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας και έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε ψύχραιμα την κατάλληλη δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Και όταν εφαρμόζουμε τις τεχνικές συστηματικά και μακροπρόθεσμα μπορούμε να δούμε την ευχαρίστηση, τη χαρά, τη γαλήνη και τη δύναμη να αντικαθιστούν το άγχος, τη θλίψη, την επιθετικότητα και το φόβο που κυριαρχούσαν παλιότερα στη ζωή μας.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.