Πώς συμβάλλει ο καφές στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μου

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Στις μέρες μας γίνεται πολύ συχνά λόγος για τις ελεύθερες ρίζες, τα μόρια τα οποία δημιουργούν κυτταρικές αλλοιώσεις και οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, που με τη σειρά τους οδηγούν σε αποτελέσματα που γίνονται φανερά σε βάθος χρόνου, όπως η γήρανση, αλλά και χρόνιες φλεγμονές.

Αν και δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε εντελώς την έκθεσή μας σε αυτές, καθώς οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προέλθουν από διάφορους παράγοντες όπως η περιβαλλοντική ρύπανση, φαρμακευτικές αγωγές, υπεριώδη ακτινοβολία, τοξικές χημικές ουσίες τροφίμων ή προϊόντων περιποίησης, αλκοόλ κ.ά, είναι εφικτό ωστόσο να την περιορίσουμε.

Αντιοξειδωτικά: τα απαραίτητα για την υγεία και τη μακροζωία

Τα πιο ουσιαστικά μόρια για την ολική μας υγεία και μακροζωία είναι τα αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα μας , συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση ενός πιο δυνατού οργανισμού.

Για τον λόγο αυτό μπορούμε να εμπλουτίσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο και τις συνήθειες μας με ουσίες όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες A, C και Ε, που παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, ώστε να επωφεληθούμε από αυτά. Έτσι, λαμβάνοντας καθημερινά τροφές με μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών, ενισχύουμε την ολιστική σωματική άμυνα, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τις φλεγμονές και τις κυτταρικές αλλοιώσεις.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε τη σπουδαία δράση του καφέ κατά των ελευθέρων ριζών, για την οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά παρακάτω.

Με ποιόν τρόπο βοηθούν τα αντιοξειδωτικά την υγεία;

Οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους μας βοηθούν τα αντιοξειδωτικά είναι οι ακόλουθοι:

  • Διακρίνονται από αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Έχουν την ικανότητα να προσφέρουν αντικαρκινική προστασία.
  • Καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες.
  • Προστατεύοντας το αγγειακό σύστημα και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Προστατεύουν από την κατάθλιψη.
  • Συμβάλλουν στην υγεία της επιδερμίδας μας αποτρέποντας και καθυστερώντας την επιδερμική κυτταρική αλλοίωση.
  • Βοηθούν στην ενδυνάμωση της μνήμης.
  • Προάγουν την υγεία στο ήπαρ.
  • Ελέγχουν την εμφάνιση διαβήτη.

Η αντιοξειδωτική σπουδαιότητα του καφέ

Ο καφές έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική βιοδιαθεσιμότητα συγκριτικά με τα λαχανικά και τα φρούτα, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιεχόμενα σε αυτόν αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι και σε μεγαλύτερο ποσοστό, μπορούν να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό πολύ καλύτερα.

Οι πιο βασικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που διαθέτει ο καφές είναι οι πολυφαινόλες, τα χλωρογενικά οξέα και τα διτερπένια, όμως, ο βαθμός ψησίματος των κόκκων καθώς και ο τρόπος παρασκευής στην περίπτωση του ροφήματος ορίζουν το τελικό ποσοστό αντιοξειδωτικών του.

Επιπρόσθετα, στον καφέ περιέχονται διαλυτές φυτικές ίνες που φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου αφού ενισχύουν την προβιοτική δράση κάποιων άλλων τροφών.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούμε να επωφεληθούμε από τη σπουδαία δράση του καφέ όταν τον προσλαμβάνουμε με μέτρο, σε επίπεδα που δημιουργούν ενέργεια, πνευματική διαύγεια κι εγρήγορση, δίχως τις αρνητικές συνέπειες της υπερδοσολογίας.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…