Πώς ωφελούν οι β-γλυκάνες τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Η β-γλυκάνη είναι μια φυτική ίνα που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Ας δούμε με ποιες διαδικασίες επιτυγχάνεται αυτό και από ποιες τροφές θα την αντλήσουμε.

Τα λαχανικά και τα φρούτα ως γνωστόν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς επίσης και τα σιτηρά ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες δεν πέπτονται και δεν απορροφώνται από τον γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά αποβάλλονται από τον οργανισμό χωρίς να υποστούν επεξεργασία. Ο ρόλος τους, όμως, στη βιοχημεία του σώματός μας είναι πολύ καθοριστικός, αφού ενισχύουν ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Πώς σχετίζεται η β-γλυκάνη με τη βιοχημική δράση των φυτικών ινών;

Η β-γλυκάνη είναι ένας δύσπεπτος πολυσακχαρίτης, δηλαδή μια ευδιάλυτη φυτική ίνα η οποία παρατείνει τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα την αργή μεταβολή του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά, επιτυγχάνει τη διατήρηση της σταθερότητας των επιπέδων γλυκόζης.

Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση της β-γλυκάνης μέσω της τροφής μάς παρέχει πληθώρα από οφέλη.

  • Ισορροπία στα επίπεδα της χοληστερόλης

Οι β-γλυκάνες ακολουθούν μηχανισμούς μέσω των οποίων ελαττώνονται στα φυσιολογικά επίπεδα και κατά συνέπεια εξισορροπούνται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
Αυτό έχει ως απόρροια την ισορροπημένη χοληστερόλη αίματος.

  • Αποφυγή της εμφάνισης παχυσαρκίας

Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι η β-γλυκάνη συντελεί στη μείωση του αριθμού των λιπαρών οξέων που θα εναποτεθούν στα λιποκύτταρα, διαδικασία μέσω της οποίας οδηγείται το άτομο στην παχυσαρκία.

  • Εξισορρόπηση σακχάρου στο αίμα

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των συστατικών της τροφής από το έντερο κι έτσι η αργή απορρόφηση ευνοεί τα επίπεδα γλυκόζης αίματος με ομαλοποίηση της αυξομείωσής τους έπειτα από το γεύμα και τελικά επιτυγχάνεται φυσιολογική έκκριση της ινσουλίνης.

Τροφές που περιέχουν τον εξαιρετικό πολυσακχαρίτη β-γλυκάνη.

Αν και υπάγεται στην κατηγορία των υδατανθράκων, η δομή της β-γλυκάνης ως πολυσακχαρίτης την καθιστά ιδιαίτερο συστατικό με πολλαπλά οφέλη να λαμβάνονται από την κατανάλωσή του. Συναντάται στη βρώμη, τα σιτηρά όπως σίκαλη, κριθάρι, φαγόπυρο, στη μαγιά αρτοποιίας αλλά και σε ορισμένες ακόμα φυτικές τροφές όπως κάποια είδη μανιταριών.

Όπως είναι φυσικό, η περιεκτικότητα στον πολυσακχαρίτη διαφέρει ανάμεσα στις προαναφερθείσες τροφές.

Από αυτά, στη βρώμη και στο κριθάρι η β-γλυκάνη απαντά στην πιο υψηλή περιεκτικότητα.

Οι β-γλυκάνες αποτελούν θρεπτικό συστατικό εγκεκριμένο και με θετική γνωμοδότηση βάση συγκεκριμένου κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Το σημαντικότερο όλων είναι να επιδιώκουμε ένα πλήρους θρεπτικότητας διαιτολόγιο κι έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας να αρκεστούμε στα θετικά αποτελέσματα μιας μόνο τροφής και των συστατικών της!

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…