Πώς να βρείτε τη χαρά ενώ πενθείτε

Συντάκτης: Flowmagazine

Το πένθος είναι μια αναγκαία διαδικασία για την αντιμετώπιση της απώλειας, αλλά ακόμα και μέσα σε αυτή την περίοδο, είναι δυνατόν να νιώσουμε στιγμές ευτυχίας και ανακούφισης. Ας δούμε πώς.

Τα στάδια του πένθους

Η ψυχίατρος Elisabeth Kübler-Ross περιέγραψε το 1969 πέντε στάδια πένθους, τα οποία βιώνουν συχνά οι άνθρωποι μετά από μια σημαντική απώλεια. Αυτά τα στάδια δεν είναι απαραίτητα γραμμικά και μπορεί να μην τα βιώνουν όλοι με την ίδια σειρά:

• Άρνηση: Αρχικά, πολλοί αισθάνονται απροθυμία να δεχτούν την απώλεια, σαν να είναι κάτι που δεν έχει συμβεί πραγματικά.

• Θυμός: Καθώς συνειδητοποιούμε την πραγματικότητα, ίσως νιώσουμε θυμό προς τον εαυτό μας, τους άλλους ή και την ίδια την κατάσταση.

• Διαπραγμάτευση: Συχνά αναρωτιόμαστε «αν είχα κάνει κάτι διαφορετικά…» και νιώθουμε ενοχές ή τύψεις.

• Κατάθλιψη: Το αρχικό σοκ υποχωρεί, και εμφανίζεται η βαθιά θλίψη, που ίσως συνοδεύεται από έλλειψη ενέργειας ή ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.

• Αποδοχή: Τέλος, φτάνουμε στην αποδοχή της απώλειας. Έχουμε αποδεχτεί το γεγονός και αρχίζουμε να προχωρούμε μπροστά.

Αυτά τα στάδια είναι κατευθυντήριες γραμμές και όχι απόλυτοι κανόνες. Ο καθένας μας βιώνει το πένθος με τον δικό του τρόπο και μπορεί να μετακινείται ανάμεσα σε αυτά τα στάδια με διαφορετικό ρυθμό.

Πώς να βρείτε στιγμές ευτυχία κατά τη διάρκεια του πένθους

Παρά την ένταση του πένθους, είναι εφικτό να βρούμε στιγμές ευτυχίας. Ακολουθούν μερικές πρακτικές για να βρείτε χαρά, ακόμη και στη θλίψη:

1. Φροντίστε τον εαυτό σας
Η φροντίδα του εαυτού σας είναι ζωτικής σημασίας. Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά, να τρέφεστε σωστά και να ασχολείστε με δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν. Αυτή η απλή πρακτική βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας.

Πώς να βρείτε τη χαρά ενώ πενθείτε

2. Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει όλα τα συναισθήματα του θρήνου, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων διευκολύνει τη διαχείρισή τους και σας επιτρέπει να βρείτε μικρές στιγμές χαράς.

3. Συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους
Η υποστήριξη από οικογένεια και φίλους είναι σημαντική. Ακόμη και αν δεν θέλετε να μιλήσετε για την απώλεια, η παρέα με αγαπημένους ανθρώπους προσφέρει ανακούφιση και χαρά. Προσωπικά, ένα ταξίδι στη Γκάνα με φίλους μου πρόσφερε νέες εμπειρίες και στιγμές χαλάρωσης.

4. Βρείτε νόημα και σκοπό
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσφέρετε εθελοντική βοήθεια ή να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας γεμίζουν.

5. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη
Δώστε προσοχή στα θετικά στοιχεία της ζωής σας και εκφράστε ευγνωμοσύνη για αυτά. Προσωπικά, είμαι ευγνώμων για τα χρόνια που πέρασα με τη μητέρα μου και για το γεγονός ότι έφυγε ειρηνικά.

Πώς να βρείτε τη χαρά ενώ πενθείτε

6. Κάντε τη Μονόλεπτη Σιωπηλή Ευτυχία
Δοκιμάστε να ανακαλέσετε ευχάριστες αναμνήσεις με τον αγαπημένο σας που χάσατε. Αυτή η άσκηση μπορεί να σας ανακουφίσει, ειδικά αν συνοδευτεί από μια playlist με τραγούδια που αγαπάτε.

Αποδοχή και υπομονή: Η σημαντικότερη συμβουλή

Το πένθος είναι προσωπική υπόθεση. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, καθώς δεν υπάρχει «σωστός» ή «λάθος» τρόπος να θρηνήσει κανείς. Να θυμάστε ότι ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές. Οι αλλαγές που φέρνει μπορεί να οδηγήσουν σε νέες πηγές ευτυχίας και ελπίδας.

Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Σιαφίλιου Θεοδώρα

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…