Πώς να πέσει ο πυρετός με φυσικό τρόπο;

Συντάκτης: Flowmagazine

Το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να ανταπεξέλθει σε διάφορους παθογόνους εισβολείς «επιστρατεύει» διάφορα μέσα και μηχανισμούς. Ένα από αυτά είναι και η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό, ο γνωστός σε όλους μας πυρετός.

Ως πυρετός, ορίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τη φυσιολογική εικοσιτετράωρη (24ωρη) διακύμανση. Πιο συγκεκριμένα, έχει επικρατήσει ως η μέση θερμοκρασία ενός υγιούς ατόμου το 36,6 °C. Ωστόσο, μέσα στη μέρα, σε φυσιολογικά πάντα πλαίσια, η θερμοκρασία μπορεί να κυμανθεί από: 37.2-37.5 °C, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα λεγόμενα δέκατα, 36.1-36.3 °C νωρίς το πρωί.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ένας ενήλικας θεωρείται ότι «ανεβάζει» πυρετό, όταν η θερμοκρασία του σώματος του ανέρχεται πάνω από 37.5 °C (κατά τη διάρκεια της ημέρας), ενώ ένα παιδί πάνω από 37.2-37.5 °C (μέτρηση της θερμοκρασίας από τη μασχάλη). Αξίζει να σημειωθεί πως, οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι απόλυτοι και εξαρτώνται τόσο από τον τρόπο που έγινε η μέτρηση (πρωκτό, στόμα, μασχάλη), αλλά και από διάφορους άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η συνύπαρξη αθλητικής δραστηριότητας, η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, η ώρα της ημέρας και το στάδιο του καταμήνιου κύκλου.

Επιπλέον, ο πυρετός μπορεί να συνυπάρχει και με άλλα συμπτώματα π.χ. διάρροια ή να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις όπως ηλίαση, υπερκόπωση, κάποιο εμβόλιο ή ένα καινούριο δόντι στα μωρά. Μάλιστα, ορισμένες φορές μπορεί να εμφανιστεί μετά από εγχείρηση.

Είναι αλήθεια πως ο πυρετός δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα. Πρόκειται για ένα αμυντικό μέσο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή, και όταν δεν είναι πολύ υψηλός, η διαχείρισή του μπορεί να γίνει εύκολα με ποικίλους φυσικούς τρόπους. Συγκεκριμένα,

1. μέσω της ενυδάτωσης. Έχοντας πυρετό είναι πολύ εύκολο μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε αφυδάτωση, παρότι δεν αποτελεί μια προφανή συνέπεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να καταναλώνονται έως και 3 λίτρα νερό την ημέρα ή διαλύματα ηλεκτρολυτών. Με αυτό τον τρόπο θα αναπληρώνονται τα μέταλλα, τα οποία «χάνονται» λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και των απαιτήσεων του οργανισμού. Ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού προσφέρει ενυδάτωση και την πολύτιμη Βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όσον αφορά τα παιδιά, η χορήγηση νερού μέσω μερικών κουταλιών της σούπας ανά 10 λεπτά, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για την αφυδάτωση. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων, καθώς θα επιτάχυναν την αφυδάτωση του οργανισμού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τα είδη τσαγιού που επιλέγονται, καθώς πολλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη (π.χ. μαύρο τσάι). Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει όχι μόνο στο να αισθανθεί ο ασθενής καλά, αλλά και να «πέσει» η θερμοκρασία του σώματος.

2. μέσω χλιαρού ντους και της χρήσης κομπρέσας. Η συμβουλή είναι για τον ασθενή να κάνει ένα ντους με χλιαρό νερό. Με αυτό τον τρόπο θα δροσιστεί, θα ανακουφιστεί και θα μπορέσει να επαναφέρει σταδιακά τη θερμοκρασία του σώματός του στα φυσιολογικά επίπεδα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η θερμοκρασία του μπάνιου. Πρέπει να αποφεύγονται τα κρύα ντους, καθώς το αίμα θα κινηθεί αντανακλαστικά προς τα εσωτερικά όργανα με αποτέλεσμα το εσωτερικό να ζεσταίνεται περαιτέρω αντί να κρυώνει. Επίσης, το μπάνιο ή το ντους να γίνεται αφού περάσει το ρίγος από τον πυρετό. Επίσης, οι εμποτισμένες με δροσερό νερό και λίγο ξύδι κομπρέσες θα βοηθήσουν για να «πέσει» ο πυρετός. Μπορεί να τοποθετηθούν στις μασχάλες, στο μέτωπο, στο πίσω μέρος του λαιμού, στους καρπούς, στις γάμπες και στην βουβωνική περιοχή. Μια καλή πρακτική, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, είναι να φοράνε και βρεγμένες κάλτσες για περίπου 10΄ αν αυτές είναι ανεκτές.

3. μέσω του ντυσίματος με άνετα ρούχα. Παρότι ενδέχεται να φαντάζει αντιφατικό όταν κάποιος εμφανίζει πυρετό και προφανέστατα κρυώνει, γίνονται συστάσεις για ελαφρύ ρουχισμό. Με αυτό τον τρόπο, η υψηλή θερμοκρασία του σώματος διαφεύγει στον περιβάλλοντα χώρο και χαρίζει ανακούφιση, επαναφέροντας σταδιακά τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

4. μέσω της ξεκούρασης. Μπορεί να ακούγεται ως μια απλή συμβουλή, αλλά οι ειδικοί προτείνουν την ξεκούραση και την υπομονή ως την πιο βασική μέθοδο για τη διαχείριση ενός πυρετού. Είναι λογικό ότι κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης και ειδικά όταν συνυπάρχουν κι άλλα συμπτώματα πέραν του πυρετού (μυαλγίες, αρθραλγίες) ενδέχεται ο ασθενής να νιώθει ιδιαίτερα κουρασμένος και ταλαιπωρημένος. Το σώμα είναι καλό να ξεκουραστεί και να προσπαθήσει κάποιος να κοιμηθεί. Με αυτό τον τρόπο δίνεται «χώρος» στο ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη λοίμωξη.

5. μέσω της διατροφής. Ο πυρετός αποτελεί ένα σύμπτωμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε «μάχη» με κάποιον παθογόνο εισβολέα και με την αύξηση της θερμοκρασίας προσπαθεί να αναστείλει την δράση του.

Αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων όπως:

  • κοτόσουπα: πλούσια σε αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά με μελέτες να αποδεικνύουν την αντιφλεγμονώδη, αντιική και αντιοξειδωτική της δράση.
  • σκόρδο: είναι γνωστό για την ανοσοενισχυτική και αντιβακτηριακή του δράση.
  • μέλι: έρευνες δείχνουν πως μπορεί να ενισχύσει άμεσα και αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • κεφίρ: ένα ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία είναι «φιλικά» βακτήρια, τα οποία όχι μόνο εξισορροπούν τη χλωρίδα του γαστρεντερικού, αλλά εμφανίζουν εξαιρετικά ανοσοενισχυτικά αποτελέσματα.
  • φρούτα και λαχανικά εποχής, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ παράλληλα χαρίζουν ενυδάτωση.
  • τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας (στήθος κοτόπουλο, τόνος) και χαμηλά σε λιπαρά.

Μάλιστα, επιβάλλεται ο περιορισμός της ζάχαρης, καθώς δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον, πρόσφορο για την ανάπτυξη των μικροβίων, ενώ έρευνες δείχνουν πως μπορεί να καταστείλει ως ένα βαθμό τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

6. συμπληρώματα διατροφής: Κατά τη διάρκεια μιας ίωσης ή ενός κοινού κρυολογήματος, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να εξοντώσει το παθογόνο και να διαχειριστεί τη λοίμωξη. Συγκεκριμένα, αναφέρονται ορισμένες βιταμίνες και βότανα τα οποία έχουν ξεχωρίσει για τις ανοσοενισχυτικές τους ιδιότητες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, η εχινάκεια, το πελαργόνιο, η πρόπολη.

Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που ενδέχεται να συνυπάρχουν και να καταστήσουν τον πυρετό ένα επικίνδυνο και απειλητικό για τη ζωή σύμπτωμα. Η επικοινωνία με το γιατρό είναι απαραίτητη, όταν συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι. Δηλαδή,

  • όταν ο πυρετός είναι πάνω από 40°C και δεν πέφτει με αντιπυρετικό,
  • όταν έχει κάποιος υψηλό πυρετό (38.5-39°C) για περισσότερες από 72 ώρες συνεχόμενα,
  • όταν ο πυρετός έρχεται και παρέρχεται για περισσότερο από μια βδομάδα (ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός),
  • όταν εμφανίζεται πονοκέφαλος με ακαμψία στο λαιμό,
  • όταν υποφέρετε από κάποια ασθένεια (καρδιολογικής φύσεως, διαβήτη) ή αν ο πυρετός συνδυάζεται με πόνο κατά την ούρηση,
  • όταν εμφανίζεται κάποιο εξάνθημα ή μώλωπες,
  • αν επιστρέψατε από ταξίδι σε χώρα του εξωτερικού,
  • εάν είστε έγκυος.

Αξίζει να θυμάται κάποιος πως ο πυρετός αποτελεί (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές) μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, από βρέφη μέχρι υπερήλικες και μπορεί να υπάρχει χωρίς άλλα συμπτώματα ή παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις. Συνηθέστερα, υποχωρεί από μόνος του. Σε κάθε περίπτωση, αν επιμένει ή συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…