Πόσες φορές δεν έχουμε χαρακτηρίσει κάποιο άτομο από τον περίγυρό μας –ή ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό– ως …
Πώς να ξεπεράσω την εμμονή;
Πολλοί άνθρωποι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με εμμονές και αναρωτιούνται από ποια διαταραχή πάσχουν. Η απάντηση είναι από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι το μοτίβο ανεπιθύμητων σκέψεων και φόβων που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες, αναγκαστικές συμπεριφορές. Αυτές οι εμμονές και οι καταναγκασμοί επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και προκαλούν σημαντική ταλαιπωρία στους πάσχοντες.
Πόσο συχνή είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;
Στη Δύση η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή εμφανίζει το 3% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, με τα περισσότερα άτομα να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα πριν τα 30 έτη.
Τι είναι οι εμμονές;
Ως εμμονές περιγράφονται οι ιδέες και οι σκέψεις που έχουν παρεισφρητικό και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Αυτές προκαλούν στο άτομο έντονο άγχος και φόβο.
Το άτομο αναγνωρίζει ότι αυτές οι σκέψεις είναι έξω από τον συνειδητό έλεγχο και αντιλαμβάνεται το περιεχόμενό τους ως απειλή. Ωστόσο, όταν υπάρχει αυτή η επίγνωση δεν είναι ικανή προκειμένου να τις ελέγξει. Και τούτο συμβαίνει διότι οι έμμονες σκέψεις γίνονται μέρος ενός φαύλου κύκλου, προκαλώντας έντονο άγχος και στη συνέχεια την αντίδραση του ατόμου στο άγχος αυτό, που, με τη σειρά του, ενδυναμώνει την έμμονη σκέψη.
Πώς να ξεπεράσω την εμμονή που επιτίθεται στο μυαλό;
Εμμονή είναι το διπλοτσεκάρισμα σε κάτι που κάνουμε, το συνεχές πλύσιμο των χεριών, ο φόβος των ασθενειών και γενικότερα οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που γίνονται με εμμονικό τρόπο.
Τι είναι οι καταναγκασμοί;
Ως καταναγκασμοί μπορεί να θεωρηθούν οι πράξεις που γίνονται ως απάντηση σε μια έμμονη ιδέα, προκειμένου να απομακρυνθεί το άγχος που προκαλείται.
Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που επιβάλλονται από το ίδιο το άτομο. Ως αποτέλεσμα αυτού, αντί οι έλεγχοι να γίνονται μόνο μία φορά και να μειώνεται άμεσα η ανησυχία και ο φόβος, επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, ωσότου επέλθει ένα αίσθημα ασφάλειας πως ο κίνδυνος έχει αποφευχθεί, ή μέχρι να μειωθεί το υποκειμενικό αίσθημα ανησυχίας και δυσφορίας.
Το περιεχόμενο των τελετουργιών αποτελεί:
- Το άτομο αγγίζει αντικείμενα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, με προκαθορισμένο αριθμό φορών π.χ. αγγίζετε τον διακόπτη του φωτός 5 φορές.
- Το άτομο ιεραρχεί την καθημερινή του ρουτίνα με συγκεκριμένη σειρά π.χ. ξυπνάτε, ντύνεστε, πλένετε δόντια, φτιάχνετε πρωινό και ξεκινάτε από την αρχή σε περίπτωση λάθους.
- Το άτομο αποφεύγει να φοράει συγκεκριμένα χρώματα στα ρούχα εξαιτίας μιας ιδέας π.χ. δεν φοράτε μωβ ρούχα, παπούτσια αξεσουάρ λόγω της πεποίθησης ότι αυτό το χρώμα συνδέεται με κάτι κακό.
- Το άτομο ελέγχει πολλές φορές για το ίδιο πράγμα π.χ. ελέγχετε ξανά και ξανά εάν κλειδώσατε το αυτοκίνητο ή το σπίτι, εάν κλείσατε το θερμοσίφωνα ή το μάτι της κουζίνας, εάν έχετε βγάλει τη συσκευή από τη πρίζα.
Πώς να ξεπεράσω την εμμονή του διαρκές πλύσιμο των χεριών;
Προσοχή! Ορισμένες φορές υπάρχει εμφανής σύνδεση ανάμεσα στην εμμονή και τον καταναγκασμό (π.χ. ιδέα μόλυνσης – πλύσιμο χεριών).
Μήπως είστε εμμονική προσωπικότητα;
Γνωρίστε μερικά από τα χαρακτηριστικά των ατόμων με εμμονές:
- Τελειομανία
- Αυστηρή πειθαρχία
- Άκαμπτη συμπεριφορά
- Έλλειψη ανεκτικότητας
- Υπερβολική ευσυνειδησία
- Αδιαλλαξία σε θέματα ηθικής
- Ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια
- Υπερβολική αφοσίωση στην εργασία
- Επιθετικότητα και ανταγωνιστικότητα
- Δυσκολία κατανόησης της διαφορετικότητας
- Απροθυμία να επιτρέπει στους άλλους να λαμβάνουν πρωτοβουλίες
- Αξιολόγηση των προσώπων, των γεγονότων και των περιστάσεων με βάση τη λογική
Οι έμμονες ιδέες πηγάζουν από το σύστημα βαθύτερων πεποιθήσεων του ατόμου, από την κοσμοθεωρία του.
Πώς να ξεπεράσω την εμμονή;
Χωρίς θεραπεία, η ήπια μορφή μπορεί να βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Αν όμως επιδεινώνεται, η ψυχοθεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά ή και ακόμη να φέρουν την πλήρη ίαση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής.
Η θεραπεία για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι αποτελεσματική, για αυτό το καλύτερο είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή. Μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι είναι δυνατή η αποτελεσματική θεραπεία. Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσει κανείς τις εμμονές, είναι η θέληση για θεραπεία.
Για την αντιμετώπιση της ΙΨΔ, πολύ αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Στόχος είναι να βοηθήσει το άτομο να µειώσει τις αρνητικές σκέψεις που κάνει. Όταν υπάρχουν φανεροί ψυχαναγκασµοί, η εφαρµογή συµπεριφοριστικών µεθόδων είναι πιο αποτελεσµατική, με τις τεχνικές επιλογής να αποτελούνται από την έκθεση και την παρεμπόδιση αντίδρασης. Κατά την έκθεση, το άτομο εκτίθεται στα ερεθίσµατα που µέσα από την αυτοπαρατήρηση έχει βρεθεί πως του προκαλούν άγχος και εκλύουν τον ψυχαναγκασµό.
Η φαρμακοθεραπεία είναι η δεύτερη λύση για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Ωστόσο, λόγω των υψηλών πιθανοτήτων υποτροπής, η λήψη της είναι συνήθως μακροχρόνια. Ο λόγος της υποτροπής είναι ότι το άτομο δε μαθαίνει να κάνει κάτι από μόνο του για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του, με αποτέλεσμα να εξαρτάται η βελτίωσή του μόνο από τα φάρμακα. Γι’αυτόν τον λόγο, συστήνεται η φαρμακοθεραπεία σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, προκειμένου το άτομο να μάθει να ελέγχει τις σκέψεις του και να τις αντικαθιστά με πιο ρεαλιστικές και μη τιμωρητικές για το ίδιο.
Ζητήστε βοήθεια εάν οι εμμονές και οι καταναγκασμοί α) σας γεμίζουν ενοχές, β) καταλαμβάνουν πολύ χρόνο από τη μέρα, γ) επηρεάζουν αρνητικά εσάς και τις σχέσεις σας.
Ξεπεράστε τις εμμονές και τους καταναγκασμούς αναζητώντας βοήθεια!
Extra tips για το πώς να ξεπεράσω την εμμονή:
→ Ξεκινήστε διαλογισμό
→ Κρατήστε ένα ημερολόγιο
→ Απομακρυνθείτε από την πηγή της εμμονής
→ Συμπεριλάβετε νέες συνήθειες στη ζωή σας
→ Αποσπάστε τον εαυτό σας από τις εμμονικές σκέψεις
→ Αντιληφθείτε ότι η εμμονή δεν αποτελεί προτεραιότητα
→ Μην απομονωθείτε και κόψετε την επικοινωνία με οικογένεια/φίλους
Πηγή: health4u.gr