Πώς να καταψύχετε σωστά τα τρόφιμά σας

Συντάκτης: Flowmagazine

Διατροφολόγοι μας προσφέρουν συμβουλές για τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχουμε, ενώ συγχρόνως αναφέρουν πώς μπορούμε να κάνουμε σωστή κατάψυξη, ώστε να μην αλλοιωθούν τα γεύματά μας. 

Τροφές προς αποφυγή 

Ο Δρ Partridge λέει ότι τα προϊόντα με «υψηλή περιεκτικότητα σε νερό δεν πρόκειται να παγώσουν καλά» και θα «μαλακώσουν», όταν αποψυχθούν. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα ωμά μήλα, το σέλινο και το σπανάκι. Είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατάψυξη προϊόντων με βάση τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα διαχωρίζονται όταν καταψύχονται, δημιουργώντας μια «ανεπιθύμητη υφή». 

Τρόφιμα που παγώνουν καλά 

   Η κ. Issa λέει, «τα μαγειρεμένα φαγητά τείνουν να είναι αυτά που παγώνουν καλύτερα». Σκεφτείτε κεφτεδάκια, μοσχαρίσιο στιφάδο, σπανακόπιτα, σούπα κολοκύθας, κοτόπουλο, ψητά λαχανικά και κατεψυγμένα φρούτα (έτοιμα για smoothies). Αντί να καταψύχετε ωμά τρόφιμα, σκεφτείτε να τηγανίσετε, να ψήσετε ή να ζεματίσετε τα φρέσκα λαχανικά σας εκ των προτέρων. Ο Δρ Partridge προειδοποιεί επίσης πως οι άνθρωποι προβαίνουν στην κατάψυξη των τροφίμων που αρχίζουν να φαίνονται λίγο αλλοιωμένα σε μια προσπάθεια «να τα σώσουν», κάτι που αποδεικνύεται μεγάλο λάθος. Λέει ότι «η κατάψυξη δεν θα σταματήσει τα βακτήρια» και θα είναι στην ίδια κατάσταση όταν αποψυχθούν. 

Να επιλέξετε τα κατάλληλα δοχεία για να τα καταψύξετε 

Ο Mark Weatherley του Ινστιτούτου William Angliss  έχει μεγάλη εμπειρία σε εμπορικές κουζίνες. Όσον αφορά την αποθήκευση τροφίμων στην κατάψυξη, συνιστά να ελέγχετε, εάν τα δοχεία ή οι σακούλες που χρησιμοποιείτε είναι «ασφαλείς κατά την κατάψυξη». «Συνήθως αν πάει στο πλυντήριο πιάτων, το βάζουμε στην κατάψυξη, αλλά πρέπει να το ελέγξετε», λέει. Το να μοιράσετε τα γεύματα σε μικρότερες μερίδες θα σας γλιτώσει από μια υπερπροσπάθεια να προσπαθήσετε να τα χωρίσετε, ενώ είναι ήδη παγωμένα. Τα ρηχά δοχεία είναι καλύτερα, καθώς τα τρόφιμα παγώνουν και ξεπαγώνουν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.  

Συμβουλές για ένα σωστό ξεπάγωμα 

Όσον αφορά το ξεπάγωμα τροφίμων, το Συμβούλιο Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων λέει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι «τα κοτσάνια πουλερικών, το ρολό και τα κρέατα χωρίς κόκαλα» έχουν αποψυχθεί εντελώς πριν το μαγείρεμα «καθώς θα μπορούσαν να παραμείνουν άψητα στο κέντρο». Συμβουλεύει επίσης να «ξεπαγώνετε τα μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων και όχι στον πάγκο». 

ΠΗΓΗ 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…