Πώς να διαχειριστείτε ένα τροχαίο ατύχημα; Οδηγίες για άμεση δράση και επικοινωνία

Συντάκτης: Δημήτρης Γκέγκας, Σύμβουλος τροχαίων ατυχημάτων

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αμέσως μετά το ατύχημα, προκειμένου να επιτύχετε την ασφάλειά σας και να παρέχετε βοήθεια στους άλλους εμπλεκόμενους;

Με την αύξηση της οδικής κυκλοφορίας, οι κίνδυνοι τροχαίων ατυχημάτων αυξάνονται και η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με τις σωστές πρακτικές μετά το ατύχημα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Από τη σωστή αντίδραση στις πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια η δική σας και των λοιπών εμπλεκόμενων.

Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε τις βασικές πρώτες ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, προκειμένου να διαχειριστείτε την κατάσταση και να παρέχετε αποτελεσματική βοήθεια σε πιθανούς τραυματίες.

Οι πρώτες κινήσεις μετά το ατύχημα

Οι 3 πρώτες κινήσεις έχουν σχέση με τη δική σας ασφάλεια αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων:
1) Θα πρέπει να ανάψετε τα προειδοποιητικά φώτα του οχήματός σας.
2) Θα πρέπει να φορέσετε το φωσφόριζε γιλέκο.
3) Θα πρέπει να τοποθετήσετε το τρίγωνο ασφαλείας ή αν έχετε κάποιο κώνο ή άλλο αντικείμενο στην απόσταση που καθορίζεται από τον Κ.Ο.Κ. (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) ανάλογα με τον χαρακτήρα του οδικού δικτύου όπου έχει συντελεστεί το ατύχημα. Συγκεκριμένα:

  • Αν το τροχαίο έχει συμβεί σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή αυτοκινητόδρομο, το τρίγωνο τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας.
  • Αν το τροχαίο έχει συμβεί σε δρόμο εκτός κατοικημένης περιοχής, το τρίγωνο τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας.
  • Αν το τροχαίο έχει συμβεί εντός κατοικημένης περιοχής το τρίγωνο τοποθετείται σε απόσταση μικρότερη από 20 μέτρα.

Επικοινωνία με αρμόδιους φορείς

Οι επακόλουθες ενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τρόπο άμεσο και δραστικό στον τόπο όπου έχει συντελεστεί το ατύχημα. Αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε για ελαφρά ή βαριά τραυματισμένους επιβάτες στο δικό σας ή στο εμπλεκόμενο όχημα, καθώς και πεζών σε περίπτωση παράσυρσής τους.

Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα το Ε.Κ.Α.Β., την τροχαία και τέλος την υπηρεσία της Φροντίδας Ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας. Σε περίπτωση εγκλωβισμού τραυματία σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα οχήματα θα πρέπει να καλέσετε ακολούθως του Ε.Κ.Α.Β. και την Πυροσβεστική υπηρεσία.

Περαιτέρω ενέργειες

Φωτογράφιση

Ύστερα από τις παραπάνω ενέργειες και πριν μετακινηθούν τα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα καλό θα είναι να φωτογραφήσετε τις πινακίδες με τον αριθμό κυκλοφορίας και τα σημεία επαφής τους, αφού κάποιες φορές λόγω του αρχικού άγχους και της ταραχής δεν συνειδητοποιούμε εξαρχής τα ακριβή σημεία επαφής του άλλου αυτοκινήτου με το δικό μας.

Ανταλλαγή στοιχείων με τον άλλο οδηγό

Θα πρέπει να ανταλλάξετε στοιχεία με τους άλλους εμπλεκόμενους οδηγούς. Όσα περισσότερα στοιχεία γνωρίζετε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες ταλαιπωρίας σας αναφορικά με απλά −και άλλοτε σοβαρότερα− διαδικαστικά ζητήματα. Ζητείστε τα στοιχεία του αυτοκινήτου και του οδηγού του (επώνυμο, όνομα, τηλέφωνο επικοινωνίας, διεύθυνση, δίπλωμα οδήγησης, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με τη διάρκεια ασφάλισης και τα στοιχεία του ασφαλιστή).

Extra tip: Kαλέστε αμέσως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που σας έδωσε ο εμπλεκόμενος για να επιβεβαιώσετε την ύπαρξη του αριθμού και να διαπιστώσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις και τις σκέψεις του σχετικά με το ατύχημα.

Αν έχετε αμφιβολία για την ασφάλιση του εμπλεκόμενου αυτοκινήτου και κυρίως όταν είναι υπαίτιο, επικοινωνήστε αμέσως με τον ασφαλιστή του και ζητείστε να επιβεβαιώσει αν το όχημα είναι ασφαλισμένο ή όχι.

Εύρεση αυτοπτών μαρτύρων

Αναζητείστε πιθανούς αυτόπτες μάρτυρες και καταγράψτε τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση). Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να «μπλέξουν» με Δικαστήρια, σπαταλώντας χρόνο από την εργασία τους, ούτε έχουν διάθεση να συνεργαστούν μαζί σας. Ωστόσο, η μαρτυρία τους μπορεί να αποβεί καθοριστική στο θέμα της υπαιτιότητας του τροχαίου ατυχήματος.

Κατά την προσέλευση της τροχαίας

Κατά την προσέλευση της τροχαίας θα πρέπει να υποδείξετε με ακρίβεια τη πορεία του οχήματός σας −όπως άλλωστε θα πράξουν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι− στο Αστυνομικό όργανο και όταν συμπληρωθεί το σχετικό έντυπο θα πρέπει να το διαβάσετε πολύ καλά, να ελέγξετε την ορθότητα των αναγραφόμενων στοιχείων (συνθήκες τροχαίου, προσωπικά στοιχεία οδηγών και αστυνομικού που επελήφθη) και να το υπογράψετε.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμάστε ότι αν γίνει κάποιο λάθος κατά την καταγραφή −των συνθηκών κυρίως− θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το δελτίο και το πιθανότερο είναι να υποβληθείτε σε περεταίρω ταλαιπωρίες.

Πιθανές περιπτώσεις και τρόποι διαχείρισης

  • Σε περίπτωση τραυματισμού και μεταφοράς του τραυματία σε νοσοκομείο καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να μάθετε τα στοιχεία του και να δείξετε την ανθρώπινη πλευρά σας. Η συμπαράσταση από μέρους σας δεν σημαίνει και αποδοχή της ευθύνης. Ο τραυματίας δεν θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του από διερχόμενα αυτοκίνητα.
  • Σε περίπτωση εγκατάλειψης εμπλεκόμενου οδηγού αναζητήστε εάν υπάρχουν κάμερες που να καλύπτουν το σημείο σύγκρουσης ή αυτόπτες μάρτυρες που θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν την ταυτότητα του οδηγού ή κάποιο στοιχείο του οχήματος. Η εγκατάλειψη συνιστά ποινικό αδίκημα. Το άρθρο 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ. Ο. Κ.) αναφέρει τις υποχρεώσεις του οδηγού μετά τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό. Η παραβίαση διατάξεων του Κ. Ο. Κ. τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, ενώ αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση ο οδηγός που εγκαταλείπει θύμα τροχαίου ατυχήματος να αντιμετωπίσει βαριές ποινές. Για την ευθύνη του τροχαίου όπου υπάρχει εγκατάλειψη οδηγού και αυτός δεν βρεθεί, αρμόδιο είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν. Π. Ι. Δ.) και θα αναλάβει την υποχρέωση αποζημίωσης.

Αν πρόκειται μόνο για υλικές ζημιές αυτές δεν αποζημιώνονται. Οι υλικές ζημιές θα αποζημιωθούν εφόσον υπάρχουν και σωματικές βλάβες με την προϋπόθεση να υπάρχει νοσηλεία του τραυματία δικαιούχου σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο τουλάχιστον για χρονικό διάστημα 5 ημερών.

Κατά την προσέλευση της Ασφαλιστικής Εταιρείας

Όταν προσέλθει η υπηρεσία της Φροντίδας Ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας θα πρέπει να δηλώσετε τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος και αφού διαβάσετε προσεκτικά και ελέγξετε τη διατύπωση των όσων αναφέρατε, θα πρέπει να επικυρώσετε το έγγραφο με την υπογραφή σας. Σας παρέχεται, βέβαια, η δυνατότητα να δηλώσετε το τροχαίο στην ασφαλιστική σας εταιρεία (είτε στα γραφεία της είτε στον ασφαλιστή σας) ή όπου σας υποδειχθεί, με το χρονικό περιθώριο να ανέρχεται στις 8 εργάσιμες ημέρες εκτός αν συντρέχει άλλος λόγος, όπως σοβαρός τραυματισμός ή νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Συμπέρασμα

Η σειρά των απαιτούμενων ενεργειών αλλάζει από τροχαίο σε τροχαίο αφού αυτό είναι μοναδικό για κάθε εμπλεκόμενο. Πρέπει όλοι οι οδηγοί να μπορούν να εξασκηθούν στη γρήγορη απομνημόνευση πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας −σαν να είναι πνευματική άσκηση− ώστε αν εμπλακούν σε τροχαίο και ο εμπλεκόμενος οδηγός με το αυτοκίνητο του εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος να έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας του, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία του οχήματος (μάρκα, χρώμα, κ.λπ.). Η εγκατάλειψη βέβαια αποτελεί ποινικό αδίκημα αλλά ο εμπλεκόμενος θα πρέπει να έχει το νου του ότι χωρίς τα συγκεκριμένα στοιχεία η αποζημίωσή του θα είναι αδύνατη.

Συντάκτης: Δημήτρης Γκέγκας, Σύμβουλος τροχαίων ατυχημάτων

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.