Πώς να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας μέσα σε μια σχέση

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Ένα από τα ωραιότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ανθρώπου είναι να κάνει μια σχέση στην οποία επικρατεί η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός και η εκτίμηση μεταξύ των δύο. Είναι καλό όμως ανάμεσα στο ζευγάρι να υπάρχει και προσωπικός χρόνος για τον καθένα χωριστά ώστε να μην φθάσει η σχέση στη ρουτίνα. 

Το να μοιραζόσαστε τη ζωή σας με κάποιον, να βρισκόσαστε σε μία σχέση στην οποία περνάτε όμορφα και στην οποία υπάρχει αλληλοσεβασμός και αγάπη, είναι ένα από τα ωραιότερα συναισθήματα που ζούμε εμείς οι άνθρωποι. Πέρα, όμως, από την έννοια της συντροφικότητας στην καθημερινότητά σας, είναι εξίσου μεγάλη και η βαρύτητα του προσωπικού χρόνου και της ανεξαρτησίας που πρέπει να διατηρείται από τα μέλη μίας σχέσης.

Πώς όμως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό;

Επικοινωνία. Το πρώτο βήμα σε αυτό το «ταξίδι» προς την αυτονομία είναι η ξεκάθαρη και συνεχής επικοινωνία με τον σύντροφό σας. Πρέπει οι επιθυμίες και οι σκοποί σας να γίνονται κατανοητοί, ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να ξέρετε που βρισκόσαστε. Σε μία συζήτηση με τον άνθρωπό σας, είναι καλό να εκφράσετε την επιθυμία σας, όπως για παράδειγμα την ανάγκη σας για λίγο παραπάνω προσωπικό χρόνο, περισσότερες μέρες για τον εαυτό σας ή οτιδήποτε άλλο. Με αυτό τον τρόπο, θα συμφωνήσετε σε κάτι, το οποίο θα είναι θετικό και για τους δύο.

Η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, τις στιγμές που δεν θα είναι μαζί, μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους. Αν για παράδειγμα, θέλετε να έχετε δύο ημέρες την εβδομάδα κατά τις οποίες δεν θα βρισκόσαστε με τη σχέση σας, αλλά θα κάνετε κάτι για τον εαυτό σας, η τεχνολογία σας βοηθάει είτε με τα μηνύματα είτε με κλήσεις να διατηρήσετε μια επαφή με το σύντροφό σας.

pos-na-diatthrisete-thn-aneksarthsia-sas-mesa-se-mia-sxesh

Όρια. Είναι σημαντικό να θέσετε όρια, τα οποία θα τηρούνται και από τους δυο. Εκτός από μέλη μίας σχέσης, είσαστε και δύο ξεχωριστοί ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Ο κάθε ένας έχει διαφορετικές ασχολίες, σκέψεις, ανησυχίες, επιθυμίες και θα πρέπει αυτό να επισημαίνεται και να διατηρείται ακόμα και όταν είσαστε μαζί. Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να βάζετε στην άκρη τις δικές σας ανάγκες για να ευχαριστήσετε τον άλλο, καθώς, όσο θυσιάζετε τις προσωπικές σας επιθυμίες για τον σύντροφό σας, θα νιώθετε όλο και χειρότερα με τον ίδιο σας τον εαυτό. Άρα το σημαντικό είναι, αφού ακούσετε το σώμα και το μυαλό σας, να κατανοήσετε ποια είναι τα μη διαπραγματεύσιμα όρια για εσάς, και να τα εκφράσετε.

Solo dates! Συχνά ξεχνάμε πως το άτομο το οποίο ήταν μαζί σας από την αρχή της ύπαρξής σας και θα είναι μαζί σας για πάντα, ό,τι και να συμβεί, είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος, να μη του φέρεστε όπως – ή ακόμα και καλύτερα – από τον σύντροφό σας ή τον καλύτερό σας φίλο. Μία καλή πρακτική για να έρθετε πιο κοντά με το μέσα σας και να καλλιεργήσετε τον προσωπικό σας χρόνο, είναι το να βγαίνετε ραντεβού μόνοι σας, με τον εαυτό σας. Η αλήθεια είναι, πως αυτά τα ραντεβού ή «solo dates», είναι περισσότερο διαδεδομένα στο εξωτερικό και όχι τόσο στην Ελλάδα, είναι όμως ένας ωραίος τρόπος να κάνετε κάτι όμορφο για εσάς, όσο ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας. Μία βόλτα για περπάτημα, ένα γεύμα, το να ψωνίσετε για τον εαυτό σας, είναι μόνο μερικές ιδέες των ραντεβού που μπορείτε να οργανώσετε.

Νέα χόμπι. Είναι σίγουρο πως όλοι έχετε ασχολίες και χόμπι που αγαπάτε και θέλετε να διαθέσετε περισσότερο χρόνο. Μπορεί να σας αρέσει να  τραγουδάτε, να κάνετε γυμναστική, να βλέπετε ταινίες ή μπορεί να θέλατε πάντα να ξεκινήσετε κάτι καινούριο, ένα μάθημα μαγειρικής, μία ομάδα χορού και πολλά άλλα. Ακόμα και μέσα σε μία σχέση, θα πρέπει – ή μάλλον επιβάλλεται – να  αφιερώνετε χρόνο σε αυτές τις ασχολίες. Κάτι τέτοιο παρέχει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, νιώθετε ότι είσαστε ολοκληρωμένα όντα και εκτός της σχέσης, δεν χρειάζεστε κάποιον οπωσδήποτε για να νιώσετε όμορφα με κάτι που κάνετε, περνάτε όμορφα και χωρίς να είσαστε προσκολλημένοι στον σύντροφό σας. Επίσης, καλλιεργείτε και δεξιότητες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες.  Γινόσαστε καλύτεροι σε κάτι, το οποίο σας αρέσει κιόλας!

Ο κοινός σας χρόνος. Όσο σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, άλλο τόσο είναι να περνάτε και με το σύντροφό σας, να κάνετε πράγματα που αρέσουν και στους δύο. Συνήθως το να καταφεύγει κάποιος να κάνει κάποιες δραστηριότητες μόνος του, ευθύνεται αφενός το πως αισθάνεται για το έτερον ήμισυ και αφετέρου το πόσο του καλύπτει τις ανάγκες του. Η αλήθεια είναι ότι η ρουτίνα, είναι κακός σύμβουλος σε τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν όμως φορές που για να μην φτάσει ένα ζευγάρι στη ρουτίνα της καθημερινότητας, επιλέγουν να κάνουν δραστηριότητες είτε μόνοι τους είτε μαζί ώστε αυτό να συμβάλλει θετικά στην κοινή πορεία του ζευγαριού. 

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.