Πώς η σχέση μας με το χρήμα επηρεάζεται από τον ψυχισμό μας

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας συνδέεται συχνά με τα παιδικά μας βιώματα. Η σχέση μας με το χρήμα ενέχει ορισμένες ερμηνείες σχετικά με τον ψυχισμό μας. 

Πώς το υποσυνείδητο επηρεάζει τη σχέση μας με το χρήμα 

Ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων, στην πραγματικότητα, καθρεφτίζει την ψυχοσύνθεσή μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, που ενώ μπορεί να βγάζουν αρκετά, ελέγχουν σε υπερβολικά αυστηρό βαθμό τα έξοδά τους. Μια τέτοια συμπεριφορά ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν αναπτύξει το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις σχέσεις τους με τους άλλους, γενικότερα, με αποτέλεσμα αυτή η ψυχολογική τους κατάσταση να αντανακλάται και στα χρήματα. Φοβούνται πως όσα και να βγάζουν δε θα φτάσουν ποτέ στο συγκεκριμένο οικονομικό στόχο που επιθυμούν, καθώς αν αναλώνονται, έστω, και στην παραμικρή «ευχάριστη» -γι’ αυτούς σπατάλη- , αισθάνονται πως θα ξεμείνουν. Ένας παράλογος φόβος, φυσικά, σε αντίθεση με μία υγιή ισορροπία εξόδων και εξοικονόμησης.  

Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ο τρόπος ζωής τους μπορεί να μη συνάδει με το μέγεθος του οικονομικού τους υπόβαθρου. Οι ακραίες σπάταλες εκφάνσεις, επίσης, δεν είθισται να είναι φυσιολογικές, αφού το άτομο μπορεί να βρεθεί σε δυσχερή οικονομική θέση. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων, στο παρελθόν, μπορεί να βίωσε έντονο οικονομικό έλεγχο από τα μέλη της οικογένειας, πράγμα το οποίο να του δημιούργησε μια μορφή άμυνας στα ενήλικα χρόνια του. Στην προσπάθεια και τη λαχτάρα του να ξεφύγει από αυτόν τον οικονομικό εγκλωβισμό, οδηγήθηκε σε αλόγιστες συμπεριφορές, οι οποίες, επί της ουσίας, πάλι τον έθεσαν σε αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο, το οποίο τον κρατά πίσω στάσιμο, τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οδηγούμαστε στη διαπίστωση πως ο ρόλος των παιδικών βιωμάτων μας κρύβει μία βαρύνουσα σημασία, αφού οι εμπειρίες του παρελθόντος είναι αυτές που, εν τέλει, επηρεάζουν τη στάση μας ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα χρήματα. 

Διαφορετικές προτεραιότητες για το κάθε άτομο 

Ο τρόπος με τον οποίο διαθέτουμε τα χρήματα σε κάτι που θεωρούμε αναγκαίο, εξαρτάται από τις δικές μας προτεραιότητες. Διαφορετικά θα ξοδέψει ή θα αποταμιεύσει κάποιος που προσδοκά να είναι οικονομικά αυτόνομος και διαφορετικά κάποιος που εξαρτάται και από άλλους οικονομικά. Κατά συνέπεια και η ζωή προσαρμόζεται αναλόγως των συνθηκών και της σημασίας που εμείς δίνουμε στους διάφορους τομείς, περισσότερο ή λιγότερο.  

Το χρήμα διαταράσσει την ηρεμία των ανθρώπινων σχέσεων 

Τα οικονομικά προβλήματα, μάλιστα, ή οι οικονομικές διαφωνίες έχουν τη δύναμη να φέρουν σε ρήξη πολλά ζευγάρια. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός πως μέσω αυτού αντικατοπτρίζονται οι διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες που έχουν δύο σύντροφοι.  

Το χρήμα για πολλούς καθορίζει την αξία τους 

Δυστυχώς, επίσης, είθισται πολλοί άνθρωποι να αποτιμούν την προσωπική τους αξία βάσει του χρήματος και βάσει αυτού να χαρακτηρίζουν τη ζωή τους επιτυχημένη ή αποτυχημένη. «Βγάζω λιγότερα χρήματα από το συνομήλικο φίλο μου, είμαι ένας αποτυχημένος», «Αυτός έχει καλύτερο αμάξι, καλύτερο σπίτι, περισσότερους φίλους, γιατί είναι πιο επιτυχημένος», αυτά είναι μερικά μόνο δείγματα σκέψεων που περνούν καθημερινά από το μυαλό πολλών ανθρώπων.  

Πόσο τελικά όμως θα μας κοστολογούσαμε χωρίς την αξία του χρήματος; 

Η ψευδαίσθηση της ευτυχίας 

Πλήθος απόψεων εμμένει στην αντίληψη πως το χρήμα φέρνει την ευτυχία. Ωστόσο, η δράση αυτού επενεργεί μόνο προσωρινά στην ψυχολογία μας, στην οποία επανέρχεται το πρότερο κενό που νιώθαμε, εκτός αν αυτό έχουμε ήδη φροντίσει να το εφοδιάσουμε με πράγματα και ανθρώπους που μας γεμίζουν ανεξαρτήτως οικονομικής ή μη, δύναμης.  

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.