Αν δεν ξυπνάτε κάθε μέρα με όρεξη και ενέργεια αλλά με πόνο στον αυχένα, τότε μάλλον χρειάζεται να αλλάξετε τον …
Πόνος στον αυχένα: Ανακούφιση και πρόληψη
Ταλαιπωρείστε από πόνο στον αυχένα; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ελάττωση αλλά και την πρόληψή του.
Αν κάθε πρωί που ξυπνάτε αντιμετωπίζετε πόνο στον αυχένα ή υποφέρετε από επίμονους πονοκεφάλους στη διάρκεια της ημέρας, χρειάζεται να αναθεωρήσετε τον τρόπο που κοιμάστε και κινείστε. Οι δυσάρεστοι αυτοί πόνοι εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της πλάτης και εντείνονται καθώς προχωρούμε στην περιοχή των ώμων και του αυχένα, προκαλώντας μόνιμα ή παροδικά προβλήματα.
Από αυτήν τη μυαλγία ταλαιπωρούνται αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Υπάρχει τρόπος να μειωθεί το αίσθημα του πόνου; Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα ελαττώσουν τον πόνο και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σας.
Πριν και μετά τον ύπνο
Μία από τις βασικότερες αιτίες του αυχενικού άλγους είναι η κακή στάση του σώματος στον ύπνο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές, που, αν τις ακολουθήσετε, θα ξυπνάτε ξεκούραστοι και με περισσότερη ενέργεια.
- Επιλέξτε το σωστό μαξιλάρι. Το μαξιλάρι πρέπει να παρέχει τη σωστή στήριξη, ώστε να μην υποχωρεί ο αυχένας προς τα πίσω και να κρατά το σώμα σε μία νοητή ευθεία γραμμή. Η χρήση ανατομικού μαξιλαριού είναι η ιδανική επιλογή, καθώς φροντίζει να καλύπτει το διάστημα μεταξύ ώμων και κεφαλιού όταν γυρνάτε στο πλάι. Επειδή αλλάζουμε συχνά στάσεις, φροντίστε να εξυπηρετεί εκείνη που διατηρείτε περισσότερη ώρα.
- Μη σηκώνεστε απότομα. Το απότομο ξύπνημα ενδέχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τους μυς της περιοχής, προκαλώντας έκταση του αυχένα προς τα πίσω. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, αφού γυρίσετε πλευρό, να τοποθετήσετε το χέρι στο στρώμα και να στηριχτείτε πάνω του για να σηκωθείτε.
- Κάντε πρωινές διατάσεις. Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, για να μειώσετε τον πόνο, προσπαθήστε να προθερμάνετε την περιοχή με ορισμένες διατάσεις. Πιο συγκεκριμένα, κάντε κυκλικές κινήσεις με τους ώμους σας και προς τις δύο κατευθύνσεις, στρέψτε αργά το κεφάλι σας από τα δεξιά προς τα αριστερά.
- Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το στρώμα. Πρέπει να είναι σκληρό και ίσιο.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Καθίστε σωστά. Η σωστή στάση στη δουλειά βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου. Φροντίστε να βρίσκονται στην ίδια ευθεία τα αφτιἀ, οι ώμοι, τα ισχία και τα γόνατά σας. Ο κορμός σας πρέπει να υποστηρίζεται από την καρέκλα, η οποία πρέπει να είναι σκληρή και ανατομική. Ακόμη, τοποθετήστε τον υπολογιστή σας στο ύψος των ματιών.
- Μην κάνετε απότομες κινήσεις. Αποφύγετε την απότομη περιστροφή του αυχένα και την ανύψωση των ώμων.
- Χαλαρώστε. Η μείωση του άγχους και του στρες βοηθούν στη χαλάρωση των μυών της ωμοπλάτης, του αυχένα και του στόματος.
- Αποφύγετε το κρύο και τα ρεύματα αέρα.
- Εφαρμόστε πάγο ή θερμότητα. Βάλτε πάγο τις πρώτες 2-3 ημέρες του πόνου και στη συνέχεια κάντε ζεστά ντους, βάλτε κομπρέσες ή θερμοφόρα.
- Ασκηθείτε. Προτιμήστε τους απλούς περιπάτους αντί για τζόκινγκ, έντονες κινήσεις και τραντάγματα.
Φυσικά, όπως ισχύει και για οποιoδήποτε σωματικό άλγος, πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για την ορθή αντιμετώπιση του αυχενικού πόνου. Μπορεί να προτείνει αναλγητικά ή ακόμη και φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες σε ειδικούς για μαλάξεις.