Πόνος στο γόνατο: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του
Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Μπορεί να προκύψει μετά από έντονη σωματική άσκηση, μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή ακόμα και χωρίς κάποια προφανή αιτία. Όταν δεν υπάρχει άμεσος τραυματισμός, μερικές ενδείξεις για την κατανόηση του προβλήματος στο γόνατο είναι:
– Πρήξιμο και ζεστό στην αφή. Σίγουρα υπάρχει φλεγμονή σε μια από τις δομές του γόνατος. (τένοντες – σύνδεσμοι – μηνίσκοι).
– Αίσθημα αιφνίδιας υποχώρησης, μια ξαφνική αδυναμία στο κάτω άκρο που οδηγεί το γόνατο να λυγίσει. Είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας συνδέσμου (συνήθως πρόσθιου χιαστού) ή αποτελεί μυϊκό φαινόμενο, το πιο πιθανό αδυναμία του τετρακεφάλου.
– Κλείδωμα του γόνατος. Κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας το γόνατο μπλοκάρει και δεν μπορεί να ολοκληρώσει την κίνηση. Είναι ενδεικτικό της κάκωσης μηνίσκου ή ελεύθερου σώματος στην άρθρωση.
– Έκλυση ήχου στο γόνατο, κριγμός. Είναι πολύ συχνή. Αν δεν ακολουθείται από πόνο, δεν είναι ανησυχητικό φαινόμενο.
Πολλά προγράμματα αποθεραπείας ή πρόληψης των κακώσεων στο γόνατο, περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος μεμονωμένα, με αποτέλεσμα ο πόνος να επανεμφανίζεται, εμποδίζοντας την ποιότητα ζωής του ασθενή.
Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν, ότι ο συνδυασμός ενδυνάμωσης μυών του ισχίου και του τετρακεφάλου έχει καλύτερη επίδραση σε σχέση με τη μεμονωμένη ενδυνάμωση του τετρακεφάλου.
Ποιοι είναι οι μύες του ισχίου που χρειάζονται ενδυνάμωση;
Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις ότι η αδυναμία στους απαγωγούς, έξω στροφείς και εκτείνοντες του ισχίου σχετίζονται με τον πόνο του γόνατος.
Σημαντικοί μυς για ενδυνάμωση και διατάσεις είναι:
– Ο τείνων την πλατεία περιτονία (ΤΠΠ)
– Ο μεγάλος και ο μέσος γλουτιαίος
– Οι οπίσθιοι μηριαίοι
Οι σταθεροποιοί μύες του ισχίου (μεγάλος γλουτιαίος και μέσος γλουτιαίος) παρέχουν την κεντρική σταθεροποίηση, ώστε οι μεγαλύτεροι μύες, όπως οι οπίσθιοι μηρίαιοι και ο ορθός μηριαίος του τερακεφάλου, να κινήσουν τις αρθρώσεις. Σε συνεχόμενες δραστηριότητες, όπως είναι το τρέξιμο, αδυνατούν να επιτελέσουν το σταθεροποιητικό τους ρόλο αποτελεσματικά, καθώς έχουν μειωμένη αντοχή. Όταν ένα κομμάτι της αλυσίδας αυτών των μυών δε δουλεύει σωστά, έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις αρθρώσεις, και κυρίως σ’ αυτήν του γόνατος. Είναι σημαντικό λοιπόν ένας φυσικοθεραπευτής ή ειδικός γυμναστής να υποδείξει ασκήσεις για να γυμναστούν αυτοί οι μύες σωστά.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την φυσικοθεραπεύτρια κ. Μουτάφη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.