Πόνος στην πλάτη: Πώς να τον θεραπεύσουμε

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Όλοι κάποια στιγμή πονέσαμε ή θα πονέσουμε στην πλάτη, ακριβώς επειδή η ραχιαλγία είναι ένας από τους συχνότερους πόνους σε δραστήριους αλλά και σε αγχώδεις ενηλίκους. Πάνω από το 80% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους προβλήματα με την πλάτη και τη μέση τους. Πιο κάτω θα αναδείξουμε κάποιες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, καθώς και μερικές απλές ασκήσεις για να περιορίσουμε ή να καθυστερήσουμε τα προβλήματα με τους πόνους στην πλάτη.

Ο πόνος στην πλάτη προέρχεται συνήθως από τους μυς, τα νεύρα, τα οστά, τις αρθρώσεις ή άλλες δομές της σπονδυλικής στήλης. Βασικός “υπαίτιος” για αυτό είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής και η ελλιπής σωματική άσκηση. Ο πόνος στην πλάτη είναι πιθανό να καλυτερεύσει από μόνος του μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα μισά άτομα που βιώνουν ένα επεισόδιο πόνου στην πλάτη, είναι πολύ πιθανό να βιώσουν κι άλλα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να το διαχειριστούν.

Όταν ο​ι πόνοι βρίσκονται σε έξαρση

Μία λύση είναι οι μέθοδοι που προκαλούν τοπική υπεραιμία και χαλαρώνουν το μυϊκό σπασμό, όπως οι εντριβές, το μασάζ, τα έμπλαστρα και οι ειδικές αλοιφές.
Αν, όμως, οι πόνοι επιμένουν ακόμα και όταν το σώμα μας δεν βρίσκεται στην κακή θέση ή στάση που το ταλαιπωρεί ή και όταν ξεκουραζόμαστε, τότε πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό μας, για να μας προτείνει φυσικοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή. Η έσχατη λύση γι’ αυτούς τους πόνους είναι η ξεκούραση, δηλαδή να μείνει ο ασθενής για κάποιο διάστημα ξαπλωμένος στο κρεβάτι, έτσι ώστε να πάψει να κινείται και να πονά.

Πώς θα προλάβουμε τους πόνους

Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούμε τη βοήθεια του γιατρού για να περιορίσουμε τις ραχιαλγίες, μπορούμε να τις προλάβουμε.

Η καλύτερη λύση είναι η γυμναστική. Μπορούμε να επιλέξουμε το κολύμπι σε στυλ πρόσθιο ή πεταλούδα (γιατί ανοίγουν και γυμνάζονται οι ωμοπλάτες), καθώς και ασκήσεις ραχιαίων για την ενδυνάμωση της πλάτης. Μεγάλη βοήθεια μπορούν να προσφέρουν η ελαφριά γυμναστική, το περπάτημα, η αποφυγή άρσης βαρών.

Ακολούθως, παραθέτουμε μερικές απλές ασκήσεις, οι οποίες αποδεικνύονται εξαιρετικά ωφέλιμες για την αποφυγή του πόνου στην πλάτη.

  1. Δυνατά πόδια

Για να μην καταπονείτε τη σπονδυλική σας στήλη πρέπει να δυναμώσετε τις γάμπες. Ακουμπήστε την πλάτη σε έναν τοίχο και γλιστρήστε προς τα κάτω διπλώνοντας τα γόνατα μέχρι να σχηματίσουν ορθή γωνία με τους μηρούς σε οριζόντια θέση. Ανασηκωθείτε κρατώντας χαλαρή τη ράχη και βάζοντας δύναμη στις γάμπες. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να κάθεστε και να σηκώνεστε από την καρέκλα.

  1. Υγιής αυχένας

Για να δυναμώσετε τους μυς του αυχένα σπρώξτε με τα χέρια το κεφάλι για είκοσι δευτερόλεπτα, αυξάνοντας βαθμιαία τη δύναμη πρώτα προς τα δεξιά, μετά προς τα αριστερά, στη συνέχεια εμπρός και τέλος πίσω. Η αυχενική ζώνη δεν πρέπει να δέχεται πίεση.

  1. Χαλαρώστε τους ραχιαίους μυς

Καθίστε στην άκρη μιας καρέκλας με τα πόδια ανοιχτά, λυγίζοντας τον κορμό προς τους μηρούς και κρεμάστε τα μπράτσα διατηρώντας την αναπνοή σας σε κανονικούς ρυθμούς.

  1. Τεντώστε τους μυς

Για να χαλαρώσετε ακουμπήστε τις παλάμες και τους πήχεις κατακόρυφα στο άνοιγμα μιας πόρτας τοποθετώντας το ένα πόδι μπροστά και το άλλο πίσω, με την κοιλιά μέσα. Προβάλετε τον κορμό προς τα εμπρός, μέχρι να νοιώσετε τους μυς του θώρακα να χαλαρώνουν.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…