Ο χειμώνας έχει φύγει κι έτσι τα βραχιόλια δεν καλύπτονται από τα μακριά μανίκια των πουλόβερ. Η κατάλληλη στιγμή για …
Πολύτιμα Φυλαχτά
Καλό μήνα! Το καλοκαίρι έχει ήδη κάνει την επίσημη είσοδό του. Για κομψές και γοητευτικές εμφανίσεις, αλλά και για προστασία από αδηφάγα ή ζηλόφθονα βλέμματα, καλωσορίστε τη θερινή σεζόν είτε φορώντας πάνω σας, σαν παντατίφ ή γητέματα (charms) σε βραχιόλια, είτε στολίζοντας το μπρελόκ, το κομπολόϊ ή και τον καθρέφτη του αυτοκινήτου σας, με ιδιαίτερα σύμβολα που είναι ταυτόχρονα στολίδια και φυλαχτά. Διακριτικά στην εμφάνιση και ελαφριά στο λαιμό και στο χέρι, φέρονται ωστόσο να διαθέτουν ισχυρές προστατευτικές της ενέργειάς σας δυνάμεις και να σας φυλάνε από αρνητικές σκέψεις και επίβουλες διαθέσεις.
Καθένα από τα παρακάτω σύμβολα κουβαλάει ένα ξεχωριστό νόημα που του έχει αποδοθεί από τις παραδόσεις της κουλτούρας που το δημιούργησε ή το διέδωσε. Κάθε σύμβολο αντιπροσωπεύει ένα μικροσκοπικό κομμάτι της ιστορίας διαφορετικών πολιτισμών και είναι φορέας χαρακτηριστικών μοναδικών – όσο κι εσείς.
* Τρικουέτρα
Μια τελεία είναι ένα σημείο. Δύο σημεία φτιάχνουν μια γραμμή. Τρία σημεία δηλώνουν ένα σύνολο – και φέρουν τη δύναμη του συνόλου. Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη. Σώμα, Πνεύμα και Ψυχή. Όλα τα καλά πράγματα είναι οργανωμένα σε τριάδες.
Η δυνατή αύρα που εκπέμπει ο αριθμός τρία αποτυπώνεται πάνω στο σύμβολο της τρικουέτρας. Τα κορδόνια που τη σχηματίζουν είναι άλυτα δεμένα. Τραβώντας τα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, το μόνο που θα πετύχαινε κανείς θα ήταν να δυναμώσει το δέσ(ι)μό τους, γιατί, στην πραγματικότητα η τρισημία (triquetra στα λατινικά) είναι φτιαγμένη από μια και μοναδική ατελείωτη γραμμή, πλεγμένη γύρω από τον εαυτό της. Ένα άκρως θηλυκό σύμβολο εσωτερικής δύναμης και ολότητας, λέγεται πως αποτελεί μια αφηρημένη αναπαράσταση των τριών φάσεων της ηλικίας μιας γυναίκας: έφηβη, ώριμη και μητέρα και σοφή ηλικιωμένη.
* Hamsa (Χάμσα ή «Καλοχέρα»)
Στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, το σύμβολο της hamsa (που στα αραβικά σημαίνει «πέντε»), η προτεταμένη ανοιχτή παλάμη, είναι σημάδι ειρήνης, ασφάλειας και αφθονίας. Στην εβραϊκή παράδοση είναι το «χέρι της Μαριάμ», της αδελφής του Μωϋσή και του Ααρών. Για τους Χριστιανούς είναι το χέρι της Παρθένου Μαρίας. Οι Μουσουλμάνοι το αποκαλούν «παλάμη της Φάτιμα». Συνήθως απεικονίζεται μ’ ένα ανοιχτό μάτι στο μέσο του: είναι «ο παντεπόπτης Οφθαλμός», το μάτι που προστατεύει από το Κακό. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο φυλαχτό – με συμβολική αξία και ιστορία που εκτείνεται πέρα και πάνω από θρησκευτικά δόγματα: η πρώτη απεικόνισή του απαντάται σε αλαβάστρινα είδωλα και τοιχογραφίες της αρχαίας Μεσοποταμίας, ηλικίας 3.000 ετών…
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)