Το θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας απασχόλησε την κοινωνία μας τα τελευταία 15 χρόνια καθώς η πολυπολιτισμικότητα εισέβαλλε στη καθημερινή …
Πολυπολιτισμικότητα: μήπως είναι θετική για την κοινωνία;
Η ανεμπόδιστη επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των λαών καθώς και η γαλήνια συμβίωσή τους αποτελούν καίριους παράγοντες προόδου σε έναν πολιτισμό. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η δημιουργία ομοσπονδιακών πολιτειών και η αύξηση της μετανάστευσης έχουν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό κοινωνιών ποικίλων εθνικοτήτων. Το γεγονός αυτό μπορεί να εκλαμβάνεται ως κίνδυνος ή απειλή για μια κοινωνία, καθώς διαφορετικές νοοτροπίες καλούνται να συμβιώσουν αρμονικά. Το κώλυμα ωστόσο μπορεί να ξεπεραστεί και στη θέση του να αναδειχθεί η σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
Η ειρηνική ατμόσφαιρα σε μια κοινωνία που απαρτίζεται από πληθυσμούς διαφορετικής εθνικής ταυτότητας συντρέχει στην ομαλή και πλήρη κοινωνικοποίησή τους. Η έλλειψη μισαλλοδοξίας, φανατισμού, δογματισμού και εθνικών εξάρσεων δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμβάθυνση των αλλοεθνών ανθρώπων στον πυρήνα του αλλότριου πολιτισμού. Με την αμερόληπτη και απροκατάληπτη δράση των πολιτών εξασφαλίζονται υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις που διαπνέονται από ηθικές αρχές και αξίες. Υπ’ αυτή την έννοια, η κοινωνικοποίηση εκάστου πολίτη καθίσταται πλέον αποδοτική και χαρακτηρίζεται από επιτυχία.
Ακόμη, η ευγενής άμιλλα και η άνευ ταραχών συμβίωση συμβάλλουν στη διάνοιξη των πνευματικών οριζόντων των πολιτών. Η κοινωνία που διακρίνεται από σύμπνοια και αρμονία στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών της παρέχει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ασχοληθεί απρόσκοπτα με ποικίλες δραστηριότητες ή και να εντρυφήσει σε νέες, επεκτείνοντας τους ορίζοντές του. Επιπλέον, οι ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις τον τροφοδοτούν με φρέσκες απόψεις και ιδέες.
Έτσι, το ειρηνικό περιβάλλον μες στο οποίο συγχρωτίζονται διαφορετικοί πολιτισμοί δημιουργεί θετικό ψυχολογικό υπόβαθρο για την επιβίωση των ανθρώπων. Η αποδοχή της ετερότητας, η κυριαρχία τής φιλαλληλίας, η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός συνεπάγονται ένα αίσθημα ασφάλειας, ισότητας και αυτονομίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες δεν καταπιέζονται ψυχολογικά, αλλά ενεργούν και δραστηριοποιούνται με σιγουριά και αποφασιστικότητα. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε πως δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για ένα ευοίωνο σε όλους τους τομείς μέλλον για την κοινωνία.
Τέλος, μέσω του αλτρουισμού και της ομαλής συνεργασίας, η κοινωνία δύναται να σημειώσει οικονομική πρόοδο. Πράγματι, ο πολυσχιδώς μορφωμένος, ο πολυδιάστατα ενημερωμένος, ο ηθικά πεπαιδευμένος, ο ψυχολογικά ισορροπημένος, και ο ορθά κοινωνικοποιημένος πολίτης συμβάλλει στην αύξηση και στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία επωφελείται και οικονομικά από την αρμονική διάδραση των ποικιλόμορφων πολιτισμών στο πλαίσιό της.
Η πραγμάτωση της πολύπλευρης εξέλιξης μιας πολυφυλετικής κοινωνίας προϋποθέτει, ωστόσο, την ενστάλαξη φιλανθρωπικών αξιών στους πολίτες της, και ιδιαίτερα στους νέους. Κύριοι υπεύθυνοι για τη μεταλαμπάδευση φιλειρηνικών φρονημάτων, αλλά και την εξάλειψη των προκαταλήψεων στα νεαρά άτομα είναι η οικογένεια, το σχολείο, και η πολιτεία.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει, βέβαια, και κάθε πολίτης ξεχωριστά. Η ετερότητα δεν χρειάζεται να εκλαμβάνεται ως φορέας δεινών και οι πολίτες χρειάζεται να αντιτάσσονται στις ρατσιστικές αντιλήψεις, στον φόβο, την ανασφάλεια και την καχυποψία. Είναι προτιμότερο να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου και να στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στη διαφορετικότητα.
Η πολυπολιτισμικότητα μπορεί, λοιπόν, να συμβάλλει στην πρόοδο της κοινωνίας και να επιτύχει την ειρηνική συμβίωση όλων μας.