Πολυκυστικές κι Άσκηση
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών υποφέρει από πολυκυστικές ωοθήκες ή από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ). Πώς όμως συνδέεται η σωματική άσκηση με αυτό το τόσο συχνό πρόβλημα και πόσο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του;
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα, όπως καθυστέρηση και έντονοι πόνοι περιόδου, ακμή, τριχοφυΐα, δυσκολία στην απώλεια βάρους κι άλλα. Τα προβλήματα που προκαλούνται σε μια γυναίκα με πολυκυστικές είναι επίσης αρκετά και μερικές φορές εξαιρετικά σοβαρά. Οι γυναίκες με ΣΠΩ (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών) παρουσιάζουν ανωορρηξία και συνεπώς υπογονιμότητα. Θεωρείται μάλιστα πως το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ή κυριότερη αιτία για τη γυναικεία υπογονιμότητα. Έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή ενδομητρίου, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα κι εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα καθώς το ΣΠΩ μπορεί να κληροδοτηθεί κι από τους δύο γονείς. Επίσης η παχυσαρκία αυξάνει τα προβλήματα από ΣΠΩ.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με κολπικό υπερηχογράφημα και ειδικές αιματολογικές κι ορμονικές εξετάσεις. Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα πρέπει να απευθύνεται στο γυναικολόγο της αν παρουσιάζει κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και εκείνος με τη σειρά του να της συστήνει τις διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται. Υπάρχει περίπτωση η γυναίκα να μην υποφέρει από ΣΠΩ και τα συμπτώματα να οφείλονται σε άλλες αιτίες. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καταλυτικό ρόλο και στην επιτυχία της θεραπείας.
Θεραπεία
Η διαδικασία της θεραπείας είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την ηλικία της φυσικά. Πρέπει να αναπτύσσεται μια στρατηγική αντιμετώπισης μακροπρόθεσμη. Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν την πιο κοινή μέθοδο θεραπείας αλλά τί γίνεται με τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να παίρνουν ορμόνες ή δεν θέλουν να ρισκάρουν την επιρροή του μεταβολισμού και της υγείας τους; Τα αντισυλληπτικά βέβαια είναι κι απαγορευτικά για τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν άμεσα.
Το γεγονός ότι βρέθηκε άμεση σχέση ανάμεσα στο ΣΠΩ και την παχυσαρκία και πιο συγκεκριμένα στην αντίσταση της ινσουλίνης οδήγησε τους επιστήμονες στην εφαρμογή πιο φυσικών και υγιεινών διαδικασιών θεραπείας που αποκλείουν εντελώς τη χρήση αντισυλληπτικών.
Η άσκηση είναι η λύση;
Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του ΣΠΩ. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους φέρνει μια ισορροπία στις ορμόνες ενώ αντίθετα το περιττό βάρος επιβαρύνει τα συμπτώματα του ΣΠΩ. Συστήνεται λοιπόν απώλεια των περιττών κιλών αλλά και αερόβια άσκηση σε τακτική βάση καθώς μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνει το ΣΠΩ. Με την ίδια λογική πρέπει να ακολουθούμε κι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και πολύ λιπαρών ουσιών, για την καλύτερη ρύθμιση του γλυκαιμικού μας δείκτη. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα, χρησιμοποιούνται και φάρμακα αντίστοιχα με αυτά για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Η ενημέρωση σχετικά με το ΣΠΩ, τις επιπτώσεις του στην υγεία της γυναίκας και τις θεραπείες αντιμετώπισής του, πρέπει να γίνεται από τον γυναικολόγο που έχει επιλέξει η κάθε γυναίκα. Μαζί θα βρουν τη λύση και τη θεραπεία που ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.