Πολίτικοι ντολμάδες γιαλαντζί με βύσσινο
Μετά τη Σαρακοστή, αρχίζει η νηστεία και για εκείνους που την ακολουθούν, προτείνουμε πρωτότυπες και νόστιμες συνταγές τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε μαζί με κρασί, ούζο ή τσίπουρο και παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μία από αυτές τις συνταγές είναι οι πολίτικοι ντολμάδες γιαλαντζί με βύσσινο.
Υλικά:
80 αμπελόφυλλα λεπτά
1 ½ φλιτζάνι ρύζι
80 βύσσινα κομπόστα χωρίς κουκούτσι
3 κουτ. σούπας φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι μέντα φρέσκια ψιλοκομμένη
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1-2 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
1/4 κουτ.γλυκού γαρύφαλο σε σκόνη
1/4 κουταλ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε το ρύζι με μπόλικο κρύο νερό αρκετά ώστε να φύγει το άμυλό του.
- Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι στραγγισμένο και ανακατεύουμε για πέντε λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τη φέτα, τον μαϊντανό, τη μέντα και το κουκουνάρι.
- Μοιράζουμε τη γέμιση μέσα στα αμπελόφυλλα, προσθέτουμε στο καθένα από ένα βύσσινο κομμένο στα δύο και τα τυλίγουμε σε ντολμαδάκια ιδίου μεγέθους.
- Τοποθετούμε σε βαθιά κατσαρόλα τα μπαστουνάκια των καρότων σχηματίζοντας μια βάση πάνω στην οποία θα ακουμπήσουμε κυκλικά τους ντολμάδες για να μην κολλήσουν.
- Σκεπάζουμε με ένα αναποδυγυρισμένο πιάτο (κι αν θέλουμε τοποθετούμε ένα μεγάλο πλυμένο βότσαλο) έτσι ώστε να μην κινούνται οι ντολμάδες κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
- Ρίχνουμε μισό φλυτζάνι νερό ζεστό και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
- Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προς το τέλος περιχύνουμε το φαγητό με τον χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.