Πολίτικη και Ποντιακή βασιλόπιτα: Διαλέξτε συνταγή και μεγαλουργήστε!

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η αγαπημένη βασιλόπιτα σε δύο παραδοσιακές συνταγές που θα κάνουν όλο το σπίτι να μοσχοβολήσει! Και καλή σας τύχη με το φλουρί του 2022!

Ίσως το πιο βασικό «συστατικό» για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, η βασιλόπιτα δεν λείπει ποτέ από κανένα σπίτι. Βρήκαμε δύο ιδιαίτερες και πεντανόστιμες συνταγές για να πειραματιστείτε φέτος στις γιορτές!

Πολίτικη Βασιλόπιτα

Με αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα και φρέσκια μαγιά, αυτή είναι η κλασική βασιλόπιτα-τσουρέκι που φτιάχνουν στην Πόλη.

Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
  • 50 γρ. γάλα φρέσκο,πλήρες
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
  • 40 γρ. μαγιά νωπή ή 16 γρ. ξερή (2 φακελάκια)
  • 3 τεμ. αυγά μικρά & 1 ακόμα για επάλειψη, ανακατεμένο με λίγο γάλα ή νερό
  • 1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • σουσάμι μαύρο και λευκό για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Αποσύρουμε πριν κάψει το μείγμα.Παράλληλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό αποσύροντάς το μόλις χλιαρύνει. Διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα τρία αυγά και προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου-γάλακτος-ζάχαρης, το μείγμα της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο (μπορούμε να ζυμώσουμε και με τα χέρια αλλά θα πάρει περισσότερη ώρα). Στην αρχήθα δούμε ότι η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα και στο γάντζο, αλλά δεν πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι.Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10-12 λεπτά μέχρι να στρώσει.
  • Βουτυρώνουμε μια λεκανίτσα και βάζουμε μέσα τη ζύμη, αφού της δώσουμε σχήμα μπάλας. Χαράσσουμε έναν σταυρό στην επιφάνειά της με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο και να εξαφανιστεί σχεδόν ο σταυρός. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο και την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια.
  • Καλύπτουμε τον πάτο από ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. με λαδόκολλα και μεταφέρουμε μέσα σε αυτό τη ζύμη. Την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας να απλώσει σε όλο το ταψί και να γίνειεπίπεδη (περίπου 3-4 πόντους πάχος).
  • Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη μία ώρα μέχρι να φουσκώσει.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τη βασιλόπιτα πολύ προσεκτικά με το αυγό της επάλειψης, το οποίο έχουμε ανακατέψει με λίγο γάλα ή νερό. Πασπαλίζουμε με το μαύρο και άσπρο σουσάμι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα γρήγορα, μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία αλλά όχι κάτω από τους 160°C.
  • Το φλουρί το βάζουμε στο τέλος, γυρνώντας την πίτα από την ανάποδη και μπήγοντάς το κάθετα σε ένα σημείο.

Ποντιακή Αλμυρή Βασιλόπιτα

Μια ασυνήθιστη βασιλόπιτα από την ποντιακή παράδοση.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για ψωμί
  • 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη, διαλυμένη σε ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 120γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 450γρ. μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (ή ανάμικτα), τριμμένα
  • ¾ φλιτζανιού γάλα χλιαρό
  • 1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κ.γ. νερό
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Ρίχνετε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε στη μέση μια «γούρνα».Προσθέτετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύετε με το χέρι και αρχίζετε ναζυμώνετε προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα ήμέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφαιρείτε ένα μικρό κομμάτι ζυμαριού για το στόλισμα και χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σταδύο. Απλώνετε ομοιόμορφα το ένα κομμάτι ζύμης σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου32εκ. Καισκορπάτε από πάνω το τριμμένο τυρί. Τοποθετείτε κάπου τυχαία ένα νόμισμα τυλιγμένο μεαλουμινόχαρτο.Ανοίγετε με τα χέρια στον πάγκο το άλλο κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος του ταψιού, και το τοποθετείτε πάνω από το τυρί.
  • Κόβετε το φυλαγμένο κομμάτι ζυμαριού στα δύο και φτιάχνετε δύο κορδόνια.Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και τοποθετείτε σταυρωτά από πάνω τα κορδόνια.
  • Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε την πίταστους 180οC για 40 λεπτά και μετά στους 150οC για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.