Τον Αύγουστο του 2008 σε μια φαντασμαγορική τελετή λήξης το Πεκίνο «έκλεισε» το μάτι σε εκατομμύρια θεατές από όλον τον …
Πόλεις-σταθμοί της ανθρώπινης ιστορίας -Μέρος Γ
Κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και ανακαλύπτουμε τις σημαντικότερες ιστορικές πόλεις της ανθρωπότητας. Κλείνοντας το αφιέρωμα θα γνωρίσουμε από κοντά άλλες 5 πόλεις-σταθμούς της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε σε 3 μεγάλες ηπείρους, Ασία, Ευρώπη, Αμερική για να γνωρίσουμε τις πόλεις μας. Μήπως μαντεύετε ποιες θα επισκεφτούμε;
- Κάιφενγκ
Στο βόρειο κεντρικό τμήμα της Κίνας, στη Νότια όχθη του Κίτρινου Ποταμού βρίσκεται μία Κινεζική μητρόπολη με την ονομασία Κάιφενγκ. Πρόκειται για μία σημαντική πόλη που περικλείει ιστορία αξιόλογης βιομηχανικής ανάπτυξης σε διάφορους τομείς. Η Κάιφενγκ υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα- εμπορικό κέντρο της Κίνας, ενώ κατά την αυτοκρατορία Σον υπήρξε το ζωτικότερο κύτταρο της εμπορικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Ασία.
Σήμα κατατεθέν της πόλης και χαρακτηριστικό δείγμα κινεζικής αρχιτεκτονικής είναι η παγόδα που είναι γνωστή ως ο σιδερένιος πύργος του Κάιφενγκ και χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.
- Πεκίνο
Μετά τη Σαγκάη, το Πεκίνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας. Αποτελεί αναγνωρισμένη πρωτεύουσα της πολιτισμικής και εκπαιδευτικής δημιουργίας, με το Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη να κατέχουν τα ηνία στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το Πεκίνο είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας.
Σύμφωνα με τον Μάρκο Πόλο είναι μία παραμυθένια πόλη και έχει αποτελέσει αυτοκρατορική βάση, κυβερνητικό κέντρο καθώς και ορμητήριο της Κινεζικής επανάστασης.
Ολόκληρο το Πεκίνο αποπνέει τη λαϊκή παράδοση της Κίνας.
- Πρα Ναχόν Σι Αγιουτχάγια
Για περισσότερο από τέσσερις αιώνες η Αγιουτχάγια υπήρξε πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης με πολυάριθμες αναφορές να την ανακηρύσσουν ως τον ομορφότερο προορισμό που υπηρέτησαν ποτέ όσοι διπλωμάτες την επισκέφθηκαν. Η σύγχρονη πόλη της Αγιουτχάγια είναι χτισμένη ανάμεσα σε μεγαλοπρεπή αρχαία ερείπια. Η γέννηση της σύγχρονης πόλης της Ταϊλάνδης χρονολογείται περί το 1350μ.Χ. Η πόλη ήκμαζε επί 400 χρόνια ως πρωτεύουσα του παλαιού Σιάμ. Σε χλιδή, πλούτο και πολυτέλεια, η πόλη Αγιουτχάγια υπερέβαινε κάθε ευρωπαϊκή μητρόπολη του καιρού της. Η πάλαι ποτέ έδρα των Σιάμ με ισχύ 417 έτη είναι μία πόλη- κόσμημα βουδιστικής αρχιτεκτονικής.
Η ιστορική πόλη Αγιουτχάγια γνώρισε την καταστροφή της από Βιρμανούς εισβολείς κατά το 1767. Οι στρατιές των Βιρμανών μετέτρεψαν το παλαιό βασιλικό ανάκτορο και ακόμη πολλούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς σε στάχτη και ερείπια.
Η μεγαλοπρέπεια της πόλης αντικατοπτρίζεται στη θρησκευτική αρχιτεκτονική της Ταϊλάνδης που καλύπτει έντεκα αιώνες ιστορίας, από τους ινδουιστικούς και βουδιστικούς ναούς των Χμερ έως τις εποχές των πόλεων Σούχοταϊ και Αγιουτχάγια.
Οι πέτρινοι ναοί ή αλλιώς «πρασάτ» της βόρειας Ταϊλάνδης ιδρύθηκαν από τους Χμερ. Οι λατρευτικοί τόποι διακρίνονται από τα πέτρινα φίδια- «νάγκα» που οδηγούν στο κεντρικό ιερό, το οποίο κοσμείται με ανάγλυφα που αναπαριστούν ινδουιστικούς μύθους. Στην κορυφή του ναού υψώνεται ένας πύργος, ή αλλιώς «πραγκ».
Στις ημέρες μας πλέον, η πόλη συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και στην κορυφή των πιο παραδεισένιων προορισμών της γης.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)