Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα traveler.com.au, με έδρα την Αυστραλία, παρουσίασε τα 10 κορυφαία αρχαία ελληνικά αξιοθέατα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τρεις …
Πόλεις-σταθμοί της ανθρώπινης ιστορίας – Μέρος Α
- Μαρί
Η πόλη Μαρί βρίσκεται στην επικράτεια της σημερινής Συρίας, στη δυτική όχθη του Ευφράτη . Είναι μία αρχαία σημιτική πόλη, που πριν το 2.500 π.Χ αποτέλεσε κυρίαρχο κράτος με ισχυρούς δεσμούς με τον πολιτισμό των Σουμερίων. Ο λαός του Μαρί λάτρευε Σημιτικές και Σουμεριακές θεότητες. Κατά τον 23ο αιώνα π.Χ η πόλη κατακτήθηκε από τους Ακκάδ οι οποίοι επανίδρυσαν νέο κράτος. Η πόλη Μαρί υπήρξε κέντρο του εμπορίου με αξιόλογη επιρροή. Πράγματι, έπειτα από ανασκαφές γάλλων αρχαιολόγων κατά το 1930 είδαν το φως 25.000 αρχαίες επιγραφές στη νεκρή γλώσσα των Ακκάδ που αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία σχετικά με τις γεωπολιτικές δυναμικές του χάρτη της αρχαίας Μεσοποταμίας και της Συρίας, καθώς και τους εμπορικούς δεσμούς του 18ου π.Χ αιώνα οι οποίοι εκτείνονταν από το Αφγανιστάν της Βόρειας Ασίας έως και την Κρήτη της Μεσόγειου Θάλασσας.
- Ουρ
Η αρχαία πόλη Ουρ βρισκόταν στη Μεσοποταμία, κοντά στις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη στον Περσικό Κόλπο κοντά στην πόλη Ερίντου. Η πόλη Ουρ τοποθετείται περί τα δεκαοκτώ χιλιόμετρα απόστασης από την παραδοσιακή τοποθεσία του κήπου της Εδέμ. Πιθανολογείται ότι κατά το 2.000 π.Χ. η πόλη βρισκόταν κοντά σε θάλασσα, δεδομένης της πολύ κοντινής της απόστασης από την ακτογραμμή του περσικού κόλπου.
Από τα αρχαιολογικά ευρήματα, προκύπτει ότι στην πόλη Ουρ η τέχνη της μεταλλουργίας άγγιζε αξιόλογα υψηλό επίπεδο, με αφθονία περίτεχνων αντικειμένων από χρυσό και ασήμι.
Οι Σουμέριοι χρονολογούσαν τον Κατακλυσμό δύο Δυναστείες πριν από την Πρώτη Δυναστεία της Ουρ. Η ερήμωση της πόλης Ουρ χρονολογείται μετά το 500π.Χ λόγω πιθανής ξηρασίας ή άλλης ριζικής μεταβολής στη ροή του ποταμού που επηρέασε τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού της.
Πάντως, το πρόθεμα ur- παραμένει στην αγγλική γλώσσα νοηματοδοτώντας την προγενέστερη πράξη και απαντά ως δάνειο και στην ελληνική.
- Γιν Χου
Στην επαρχία Χενάν, βρίσκεται η πόλη Γιν Χου που είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες αρχαίες μεγαλουπόλεις με καθοριστική συμβολή στον πολιτισμό της Κίνας. Εκεί ανακαλύπτονται για πρώτη φορά τα πρώτα οστά που χρησιμοποιούνταν στη μαντεία, καθώς και τα χειρόγραφα των χρησμών που, με τη σειρά τους οδήγησαν στην αναγνώριση της πρώιμης κινεζικής γραφής. Τα οστά αυτά προέρχονταν από οστά βοοειδών και κελύφη χελώνας, τα οποία «άνοιγαν» ως είδος χρησμού, με τη βοήθεια μίας υπερθερμασμένης βελόνας από μπρούτζο. Έτσι αποκαλυπτόταν και η προφητεία.
Αργότερα, κατά τη νεότερη περίοδο της γραφής καταγράφονταν στα σπαράγματα αυτά γενεαλογίες ολόκληρες και εναποτίθεντο σε κεντρικούς λάκκους της πόλεις. Ύστερα, τα συγκεκριμένα κελύφη-οιωνοί περιήλθαν στα χέρια αγροτών οι οποίοι τα έκαναν προϊόντα αγοραπωλησίας για σκοπούς της λαϊκής, παραδοσιακής ιατρικής, με την ονομασία «τα οστά του Δράκου»: συγκεκριμένα, το κέλυφος χελώνας χρησίμευε ενάντια στην ελονοσία, ενώ οι πληγές και τα τραύματα από μαχαίρι αντιμετωπίζονταν με τα θραύσματα από τα οστά βοοειδών.
Η πόλη Γιν Χου είναι η τελευταία πόλη της Δυναστείας των Σαν που κυριάρχησε επί δώδεκα βασίλεια.
Το 1899 η πόλη είδε το φως των ανασκαφών και πλέον, η Γιν Χου αποτελεί μνημείο άξιο προστασίας της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO.