Πόλεις-σταθμοί της ανθρώπινης ιστορίας – Μέρος Α

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Η πόλη ως γεωγραφική και διοικητική διαίρεση αποτέλεσε κέντρο συνάντησης των ετερόκλητων πληθυσμών και πολιτισμών για περίπου 9.000 χρόνια. Οι πόλεις διαδραματίζουν πολυσήμαντο ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών, εθνικών και οικονομικών δεδομένων και των πολιτικών καθεστώτων, από την προϊστορική περίοδο έως και τις ημέρες μας. Υπήρξαν ανέκαθεν μητροπόλεις της μόρφωσης και της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής δραστηριοποίησης και της εμπορικής κίνησης των λαών.

Εδώ ανακαλύπτουμε τις σημαντικότερες ιστορικές πόλεις της ανθρωπότητας, με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί με βάση τις απογραφές του πληθυσμού σε περίοδο ειρήνης, ιστορικών μαρτυριών και πηγών, τις καταγραφές του στρατού, ιστορικές λεπτομέρειες της οικιακής ζωής, την αγροτική δραστηριοποίηση, τα εκκλησιαστικά αρχεία, τα αρχιτεκτονικά σχέδια οχύρωσης των πόλεων, τις φυσικές καταστροφές που συχνά σηματοδότησαν και τον θάνατο ορισμένων από τα άλλοτε ζωτικά αστικά κέντρα των λαών της ιστορίας.

Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα γνωρίσουμε δεκαπέντε πόλεις-σταθμούς της ανθρώπινης ιστορίας:

  1. Ιεριχώ

Είναι μία από τις αρχαιότερες γνωστές πόλεις του Ισραήλ και της Χαναάν. Η Ιεριχώ βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού, κοντά στα Ιεροσόλυμα στη δυτική όχθη των παλαιστινιακών περιοχών και βόρεια της Νεκράς Θάλασσας. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Ιεριχούς. Αποτελεί μία από τις παλαιότερες αδιάκοπα κατοικούμενες πόλεις του κόσμου. Είναι η παλαιότερη γνωστή τειχισμένη πόλη και αποτέλεσε την πιο καλά οχυρωμένη πόλη των Χαναναίων. Το 1.800 π.Χ. συνιστά το απόγειο της ακμής της Ιεριχώ. Κατά την εποχή του Ηρώδη του Μέγα η πόλη στολίστηκε με ανάκτορα, ιπποδρόμια και θέατρα. Εκεί πέρασε ο Ηρώδης τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Στην Παλαιά Διαθήκη η Ιεριχώ περιγράφεται ως «πόλη των Φοινικόδεντρων» και άφθονες πηγές την καθιστούσαν προσφιλή τόπο για την εγκατάσταση ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια.

Το πέρασμα του Ιησού Χριστού από την Ιεριχώ ήταν τακτικό κάθε φορά που ερχόταν από την πατρίδα του, τη Γαλιλαία στην Ιερουσαλήμ. Στην Ιεριχώ ο Ιησούς θεράπευσε τον εκ γενετής τυφλό και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του αρχιτελώνη Ζακχαίου.

Η πτώση της Ιεριχώ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και αποτελεί μία από τις δραματικότερες σκηνές της Βίβλου. Οι Ισραηλίτες περπατούσαν γύρω από την πόλη μία φορά την ημέρα και την έβδομη ημέρα έκαναν επτά φορές τον γύρο της πόλης. Όταν σήμαναν οι σάλπιγγες και οι Ισραηλίτες φώναξαν με δυνατή φωνή, τα τείχη της πόλης ισοπεδώθηκαν με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί έφοδος και η πόλη να καταστραφεί ολοσχερώς.

Στα νεότερα χρόνια η Ιεριχώ κυριεύθηκε από τους Άγγλους. Από το Ισραήλ, η κατάκτηση έχει πραγματοποιηθεί από το 1967. Σήμερα την αρχαία οχυρή πόλη αντικαθιστά ένα μικρό χωριό.

  1. Ουρούκ

Η πόλη Ουρούκ της Μεσοποταμίας ήταν αρχαία πόλη των Σουμερίων και αργότερα της Βαβυλωνίας. Η Ουρούκ βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Ουσιαστικά,  η Ουρούκ είναι το σημείο συνάντησης της γης «μεταξύ των δύο ποταμών», του Τίγρη και του Ευφράτη.

Κατά την περίοδο της ακμής της πόλης της Μεσοποταμίας, η Ουρούκ ήταν φραγμένη με επιβλητικά τείχη και ο πληθυσμός της ανερχόταν στους 80.000 κατοίκους, αποτελώντας τη σημαντικότερη πόλη του τότε γνωστού κόσμου. Η Ουρούκ υπήρξε από τα σημαντικότερα κέντρα του πολιτισμού των Σουμερίων και διαδραμάτισε  εξέχοντα ρόλο στην ιστορία της χώρας, ασκώντας εξουσία σε ολόκληρη τη Βαβυλωνία πριν από τους χρόνους των Σαργών. Κατά το 3.500 π.Χ. υπήρξε η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου με πληθυσμό περί τους 4.000 κατοίκους.

Η ελληνικά ονομαζόμενη Ορχόη ή Ωρυγεία ανασκάφθηκε για πρώτη φορά από ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων πριν την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα πλέον, η πόλη σκεπάζεται κάτω από ερείπια.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.