Ποιο είναι το ιδανικό βάρος μας;
Τόσο από αισθητική όσο και από πλευρά υγείας, το βάρος είναι από τα κυριότερα θέματα που μας απασχολούν. Είναι φαινόμενο που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, καθώς το ποσοστό παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι αρκετά μεγάλο. Σχετικά με το ιδανικό μας βάρος και τους παράγοντες που το επηρεάζουν μιλά στο flowmagazine.gr η διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη.
Παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος
Παρότι μπορεί να ζυγίζετε το ίδιο με κάποιον άλλο, είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται διαφορές. Αυτές οφείλονται στο διαφορετικό σχήμα του σώματος. Άλλοι έχουν ψηλό σκελετό, άλλοι χαμηλό και άλλοι κανονικό, κάποιοι έχουν χοντρά κόκαλα και κάποιοι λεπτά. Τα χαρακτηριστικά του σχήματος του σώματος μας τα κληρονομούμε συνήθως από τους γονείς μας ή τους πιο παλιούς της οικογένειας μας. Αυτοί είναι περίπου και οι παράγοντες που επηρεάζουν και μεταβάλλουν το ιδανικό μας βάρος. «Το ύψος, το ποσοστό μυϊκής μάζας και το ποσοστό λιπώδους ιστού. Αυτά εξαρτώνται από κληρονομικούς παράγοντες και από δραστηριότητές μας όπως η γυμναστική. Εκτός των άλλων ρόλο παίζει και η πυκνότητα των οστών, δηλαδή το βάρος του σκελετού» μας λέει χαρακτηριστικά η κα. Πρεβέντη.
Πώς υπολογίζεται;
Για να υπολογίσουμε αν έχουμε ιδανικό βάρος η μέθοδος είναι απλή και λέγεται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αν η τιμή του ΔΜΣ είναι μεταξύ 19 και 25, τότε το βάρος σας είναι ιδανικό. Ο υπολογισμός αυτής της τιμής είναι το βάρος σας (σε κιλά) δια του ύψους σας (σε μέτρα) στο τετράγωνο.
Αντίστοιχα, η μέτρηση της περιφέρειας μέσης σας επιτρέπει να ελέγξετε την κατανομή του λίπους. Η πιο επικίνδυνη για την υγεία είναι η κεντρική κατανομή, όταν δηλαδή το λίπος είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή της κοιλιάς. Η περιφέρεια μέσης ποικίλει ανάλογα με το φύλο. Τα φυσιολογικά όρια για τις γυναίκες είναι λιγότερο από 88 εκατοστά και για τους άνδρες λιγότερο από 102 εκατοστά.
Για να μπορέσετε να φτάσετε το ιδανικό βάρος η κα. Πρεβέντη συμβουλεύει: «Να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, να υιοθετήσουμε κανόνες υγιεινής διατροφής (μικρά και συχνά γεύματα), να πίνουμε πολλά νερά, να υπάρχουν στα γεύματά μας λαχανικά και φρούτα και να περιορίσουμε τις τροφές με πολλά λιπαρά (π.χ. junk food)».
Χρήσιμες πληροφορίες
Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε πως τα ποσοστά λίπους στο ανθρώπινο σώμα ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία. Αναφερόμαστε φυσικά στα κατάλληλα ποσοστά. Η διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη τονίζει: «Επιβεβαιώνεται ο κανόνας πως ανά δεκαετία βάζουμε δύο κιλά», καθώς τα ποσοστά λίπους ανεβαίνουν ανά μια μονάδα σε κάθε δεκαετία της ζωής μας. Δηλαδή για μια γυναίκα 30 χρονών τα ποσοστά είναι σε φυσιολογικά επίπεδα όταν βρίσκονται μεταξύ 20-26%, ενώ σε μια 40 όταν κυμαίνονται από 21-27% και ούτω καθεξής.
Παρότι πρέπει να προσέχουμε την παχυσαρκία και να μην ξεφεύγουμε προς τα πάνω από τον ΔΜΣ, κάτι αντίστοιχο οφείλουμε να κάνουμε και όταν πρόκειται για τα κιλά προς τα κάτω. Τα ελλιποβαρή και ανορεκτικά άτομα είναι αρκετά συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και όπως σημειώνει η κα. Πρεβέντη «Είναι εξίσου επικίνδυνο με την παχυσαρκία».
Πέραν των δεικτών και των υπολογισμών οφείλουμε να σημειώσουμε πως ένα άτομο μπορεί να είναι υγιές ακόμη και αν το βάρος του δεν είναι σύμφωνα με τον ΔΜΣ «φυσιολογικό». Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ένα στα τέσσερα (1/4) παχύσαρκα άτομα είναι μεταβολικά υγιή, παρά το υπερβάλλον βάρος τους. Ένα άλλο επιστημονικό συμπέρασμα δείχνει πως οι γυναίκες εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για νοσήματα όπως η οστεοπόρωση όταν το βάρος τους τις κατατάσσει στην κατηγορία των υπέρβαρων.