Οι ηγέτες σε μια εταιρεία πρέπει να είναι εμπνευσμένοι, χαρισματικοί, να έχουν πάθος, να είναι σαφείς, να δημιουργούν κίνητρα και …
Ποιο είναι το ηγετικό σας στυλ;
Η γνώμη ενός επικεφαλής είναι σχεδόν πάντα η πιο βαρύνουσα απ’όλες. Σκόπιμα ή μη, ένας ηγέτης ασκεί επιρροή στους γύρω του. Μία ενδεχόμενη αρνητική συνέπεια του ηγετικού ρόλου είναι πως μπορεί να ωθεί τους συνεργάτες του σε αυτό-λογοκρισία ή και να τους κάνει καλύτερους. Εσάς, ποιο είναι το ηγετικό σας στιλ;
Ενώ, όπως όλοι οι άνθρωποι, οι ηγέτες έχουν την δική τους προσωπικότητα, τα αρχετυπικά στυλ ηγεσίας είναι τρία: ο Τελειομανής, ο Μαχητής και ο Φίλος.
Καθένας μπορεί να συγκεντρώνει και τα τρία στιλ σε διαφορετικές αναλογίες, ωστόσο συνήθως το ένα επικρατεί. Ανάλογα με το στιλ ηγεσίας διαμορφώνεται και η εργασιακή κουλτούρα που καθένας από τους τρεις τύπους καλλιεργεί.
Ο Φίλος
Σύνθημά του: «Είμαστε μία Ομάδα».
Ο Φίλος είναι ο ηγέτης του οποίου η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Είναι πάντα διαθέσιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις σου, να ενθαρρύνει. Αντιμετωπίζει τους συνεργάτες φιλικά και εγκάρδια. Γενικά είναι ευχάριστοι συνεργάτες και όταν προκύπτουν ζητήματα, είναι έτοιμοι για δράση.
Νοιάζονται ουσιαστικά. Είναι καλοί στην επικοινωνία και προστατεύουν τα συναισθήματα των συναδέλφων.
Ωστόσο, η υπερχειλίζουσα φροντίδα και γενναιοδωρία κινδυνεύει σε βάθος χρόνου να λειτουργήσει εις βάρος του οργανισμού και των σχέσεων.
Αυτό επειδή υποτιμά τον κίνδυνο τού να εξισώνεις την ομάδα με την οικογένεια. Ναι, η ασφάλεια είναι απαραίτητη, όμως το να βαφτίζεις τους συνεργάτες «οικογένεια» είναι επικίνδυνη στρατηγική.
Πρώτον, συγχέονται τα όρια. Δεύτερον είναι ανεδαφικό. Οι στενές επαφές γεννούν και την ιδιαίτερη υποχρέωση που περιμένει κάποιος από τους φίλους, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει για την ποιότητα της δουλειάς.
Διαβάστε επίσης: Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Αυτοί οι ηγέτες δυσκολεύονται να διατηρήσουν σταθερά υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας. Για λόγους προφανείς, το αφεντικό που είναι φίλος δεν θέλει να πιέζει ή να επιβάλει την πειθαρχία. Οι συνεργάτες του αδυνατούν να εμπεδώσουν τα σταθερά και ξεκάθαρα όρια και μπορεί η επιείκειά του να δημιουργεί ανισότητες στην κατανομή της εργασίας.
Όταν διοικεί ο ηγέτης που θέλει να είναι φίλος, προτιμά τη χαλαρότητα και την αρμονία, παρά την ειλικρίνεια. Δημιουργείται έτσι πρόσφορο έδαφος για κουτσομπολιό. Σε βάθος χρόνου πλάθεται μία επιφανειακά χαλαρή και φιλική εικόνα, την οποία υποθάλπει το αίσθημα ανασφάλειας και αποφυγής της ευθύνης. Η αγωνία πολλών προϊσταμένων να μην γίνουν δυσάρεστοι, τούς οδηγεί να θυσιάσουν τη συνέπεια και τη σταθερότητα στον σκοπό του οργανισμού.
Ο Μαχητής
Σύνθημά του: «Γιατί αυτοί και όχι εμείς;»
Οι μαχητές ηγέτες παρουσιάζουν ακούραστα ιδέες. Βλέπουν τον οργανισμό σαν ένα έργο τέχνης εν τη γενέσει του. Η συνεργασία μαζί τους είναι ζωογόνος εμπειρία. Αναζητούν διαρκώς το καλύτερο αποτέλεσμα, κάνουν εύστοχες ερωτήσεις, ωθούν την ομάδα να πάει μπροστά.
Ο μεγάλος τους φόβος: η στασιμότητα. Συχνό κόστος αυτού του στιλ ηγεσίας είναι πως δεν εκτιμούν τις μικρές νίκες.
Από τα αρχετυπικά στιλ ηγεσίας, ο μαχητής είναι ο πιο ενθουσιώδης εμπνευστής που θα συνεργαστείς. Οι ομάδες του μαχητή εργάζονται με σκοπό και όραμα, έχουν σταθερή πορεία.
Όμως, ο καταιγισμός ιδεών από έναν τέτοιον ηγέτη μπορεί να κάνει τα υπόλοιπα μέλη να σωπαίνουν, νιώθοντας ότι δεν έχουν δυνατότητα έκφρασης. Δεν συνειδητοποιούν πόσο αποδυναμώνουν τους συνεργάτες τους με την ορμή τους. Ένας ακόμη κίνδυνος είναι η υποτίμηση του φόρτου εργασίας της ομάδας τους.
Διαβάστε επίσης: Είστε ηγέτης; Αν έχετε αυτά τα χαρακτηριστικά…
Ο Τελειομανής
Σύνθημά του: «Αν το θες σωστά, κάνε το μόνος»
Ο πιο παρεξηγημένος τύπος ηγέτη, ο τελειομανής είναι λάτρης της μικρό-διαχείρισης και της λίστας, ο άνθρωπος που παρατηρεί το κάθε λάθος, είτε είναι δικό του, είτε των άλλων. Το στιλ ηγεσίας του τον κάνει να ελέγχει μόνος του τα πάντα. Ξοδεύει ώρες αναλύοντας τη λεπτομέρεια και πρώτος εντοπίζει το παραμικρό ψεγάδι. Οι ιδιότητές του τον φέρνουν πολύ κοντά στην τελειότητα.
Συχνά θέτουν τον πήχη της τόσο ψηλά, ώστε αποθαρρύνουν τους συνεργάτες τους, οι οποίοι δεν αποκλείεται ακόμη και ν’ αποσυρθούν από την προσπάθεια ή τη συνεργασία.
Ενώ οι τελειομανείς είναι αυθεντικοί λάτρεις της λεπτομέρειας και αφιερώνουν από την καρδιά τους χρόνο για το καλύτερο αποτέλεσμα, συχνά δεν έχουν την υπομονή να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τους συνεργάτες τους προς την επίτευξη του άριστου.
Έχουν υιοθετήσει το στυλ αυτό από την ανάγκη τους να τους βλέπουν σαν ήρωες και από υπερβάλλοντα ζήλο για έλεγχο.
Εσείς, σε ποια κατηγορία κατατάσσετε τον εαυτό σας;
Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο