Ποιες τροφές μας παχαίνουν περισσότερο;

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Όσο και αν κάνουμε δίαιτα, όσο και αν μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που αν δεν τις αφαιρέσουμε από την διατροφή μας δεν θα έχουμε ποτέ το αποτέλεσμα που θέλουμε. Το καλύτερο θα ήταν αυτές οι τροφές να απουσιάζουν από τη διατροφή μας, αλλά επειδή αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, ας προσπαθήσουμε να τις συμπεριλαμβάνουμε όσο λιγότερο γίνεται στην διατροφή μας.

1. Πατατάκια

Στην κρυφή της λίστας με τα τρόφιμα που παχαίνουν περισσότερο βρίσκονται τα πατατάκια. Σκεφτείτε ότι 10 τσιπς περιέχουν 145 θερμίδες. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα βιταμινών και ανόργανα συστατικά και ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης, ενώ τείνουν να εκτοπίζουν άλλα πράγματα στην διατροφή σας που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση τσιπς συμβάλει στην άνοδο των επιπέδων χοληστερόλης.

2. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά δεν κάνουν καλό σε τίποτα απολύτως. Επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες, τις οποίες θα μπορούσαμε εύκολα να αποφύγουμε. Ένα κλασικό κουτάκι περιέχει 35 γρ ζάχαρη, ίση με τις θερμίδες ενός καπουτσίνο.

3. Άσπρο ψωμί

Το άσπρο ψωμί ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και όταν καταναλώνεται σε συχνή βάση, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην καρδιά, σε διαβήτη και παχυσαρκία. Το άσπρο ψωμί είναι γεμάτο από υδατάνθρακες και αν το κόψετε ή το ελαττώσετε, θα δείτε κατευθείαν τη διαφορά.

4. Σως στις σαλάτες

Η σαλάτα σας μπορεί να είναι υγιεινή αλλά προσθέτοντας σως μπορεί να γίνει αρκετά παχυντική. Η σως στη σαλάτα Σεφ μπορεί να έχει έως και 200 θερμίδες, ίσως όσο μια ολόκληρη σαλάτα δηλαδή. Προτιμήστε μια βινεγκρέτ από ξύδι ή λεμόνι που περιέχει ελάχιστες θερμίδες.

5. Τυρί

Το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνες. Έχουμε συνηθίσει να προσθέτουμε τυρί παντού, στα μακαρόνια, στις πατάτες, στις σαλάτες, στα λαχανικά. 100γρ τυρί έμενταλ ή ροκφόρ έχουν περίπου 400 θερμίδες. Το ανθότυρο, η μυζήθρα και το μανούρι είναι από τα τυριά με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ η φέτα, αυτό με τις περισσότερες. Αφαιρέστε το τουλάχιστον από τα μισά φαγητά που το έχετε συνηθίσει.

6. Λουκάνικο

Το λουκάνικο, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, είναι πλούσιο σε λιπαρά και κυρίως σε κορεσμένο λίπος. Περιέχει μεγάλη ποσότητα σε αλάτι και αυξάνει την χοληστερόλη. Καλύτερα να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, σε ειδικές περιστάσεις.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.