Ποιες εκφράσεις πληγώνουν ανεπανόρθωτα τον ψυχισμό ενός παιδιού
Η δουλειά των γονέων είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη, η χειρότερη, η πιο προκλητική, η πιο ικανοποιητική, η πιο απογοητευτική και η πιο χαρούμενη δουλειά που ένας ενήλικας μπορεί ποτέ να έχει. Είναι η μόνη δουλειά για την οποία δεν εκπαιδεύεσαι αλλά προσπαθείς μόνος σου να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς με βάση το ένστικτό σου, τη γνώση και τα βιώματά σου από τους δικούς σου γονείς. Γι’ αυτό και πολύ συχνά γίνονται λάθη.
Μια κατηγορία λαθών είναι όταν πάνω στα νεύρα σου ξεστομίζεις σκληρές κουβέντες στα παιδιά. Αυτές ενδέχεται να έχουν πολύ σοβαρότερες συνέπειες απ’ όσο φανταζόμαστε. Ενίοτε και μη αναστρέψιμες. Οι απαντήσεις προς τα παιδιά, με βάση τις διαφορές των συνθηκών, τις ενέργειες ή τις συμπεριφορές τους καθώς και της σωματικής κατάστασης, πνευματικής ή συναισθηματικής φύσης μπορεί να αποβούν μοιραίες.
«Θα πρέπει να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου»
Όταν ένας γονέας χρησιμοποιεί μια τέτοια έκφραση προσπαθεί να ντροπιάσει το παιδί και να το κάνει να αισθανθεί ενοχή για τη συμπεριφορά του. Πιθανόν με την ελπίδα ότι θα το αλλάξει. Έτσι, δεν δηλώνει μόνο ότι το παιδί είναι μια ντροπή, αλλά μπορεί να διαβρώσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού. Στο πνεύμα του παιδιού, αυτή η επαναλαμβανόμενη φράση μπορεί τελικά να μεταφραστεί στην πεποίθηση ότι δεν είναι αρκετά καλός και δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστό.
«Υπόσχομαι…»
Η υπόσχεση είναι σίγουρα μια λέξη που δεν πρέπει να τυχαίνει μεταξύ γονέα και παιδιού. Μια σπασμένη υπόσχεση από έναν γονέα είναι πολύ πιο επιζήμια. Κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε συνομιλιών γονέα / παιδιού, είναι καλύτερο να παραλείψετε εντελώς τη λέξη υπόσχεση. Αντικαταστήστε την με την έκφραση «Θα δούμε».
«Σταμάτα να κλαις»
Κάνοντας αυτό το αίτημα, ένας γονέας ζητά από το παιδί του να καταστείλει τα συναισθήματά του. Μερικές φορές ένας γονέας απλά δεν ξέρει τι άλλο να πει για να απαλύνει τον πόνο του δυστυχισμένου παιδιού του. Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε το «να μην κλαίει» με μία από αυτές τις φράσεις: «δεν είναι κακό να κλαις» ή «Ο καθένας πρέπει να κλάψει μερικές φορές» ή και απλώς «Είμαι εδώ, όλα θα πάνε καλά».
«Είσαι όπως ο πατέρας / η μητέρα σου»
Όταν ένας γονέας προβάλλει τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά του για τον σύντροφό του στο παιδί, η προσβολή προκαλεί διπλή ζημιά. Όχι μόνο χτυπά λεκτικά τον σύντροφο, αλλά υποτιμά το παιδί επίσης. Χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση, ένας γονέας αθέλητα θέτει τον εαυτό του σε αντίθεση με τον σύντροφο και το παιδί του. Ως αποτέλεσμα, το παιδί να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μεταξύ των γονιών του.
«Άστο θα το κάνω εγώ»
Εκφράζοντας αυτά τα λόγια σε ένα παιδί «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστό» του δημιουργείτε ανασφάλειες. Για να ωθήσετε ένα παιδί προς την ανεξαρτησία απαιτείται μια ισορροπία για την παροχή καθοδήγησης, υποστήριξης, σιωπής και παρουσίας.
«Πρέπει να χάσεις κιλά»
Αν ένας γονέας λέει κάτι που σχετίζεται με το βάρος του παιδιού του, τότε διατρέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την ντροπή στα συναισθήματά του και μια πιθανή διατροφική διαταραχή. Από την άλλη πλευρά, αν δεν λένε τίποτα, ίσως χάσουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα διάλογο σχετικά με τη διατροφή και την υγιεινή διαβίωση. Οι γονείς θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να δώσουν ένα καλό παράδειγμα, κάνοντας το σπίτι εύκολο μέρος για υγιεινές επιλογές.
«Μην με ενοχλείς»
Η γονική μέριμνα είναι εξαντλητική εργασία και μερικές φορές για να χαλαρώσετε χρειάζεστε τον ιδιωτικό σας χώρο για να ηρεμήσετε. Αλλά όταν ένας γονέας απαρνείται συνεχώς τις αιτήσεις του παιδιού με την έκφραση «άφησέ με» τα παιδιά καταλήγουν να εσωτερικοποιήσουν το μήνυμα και θα σταματήσουν.
«Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν …»
Ως γονέας, είναι σχεδόν αδύνατο να μην παρατηρήσετε τα παιδιά των άλλων ανθρώπων και τις ικανότητές τους σε σύγκριση με τα παιδιά τους. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να σχολιάσετε κάτι τέτοιο. Διότι ένα παιδί μπορεί να μεταφράσει αυτές τις συγκρίσεις σε λανθασμένες πεποιθήσεις ότι οι γονείς τους επιθυμούν να έχουν διαφορετικά παιδιά.
«Σε μισώ»
Όταν ένα παιδί εκφωνεί τη λέξη «σε μισώ», πιθανότατα σημαίνει δύσκολα και συντριπτικά συναισθήματα που αισθάνονται, όπως απογοήτευση και θυμό. Απλά δεν διαθέτουν το λεξιλόγιο για να εκφράσουν με ακρίβεια αυτά τα συναισθήματα. Οι γονείς πρέπει να μην είναι αντιδραστικοί και να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο.
«Είσαι χοντρός/η, άσχημος/η, ανόητος/η»
Η προσβολή ενός παιδιού είναι μια μορφή λεκτικής επιθετικότητας που είναι ισοδύναμη με συναισθηματική κακοποίηση. Μπορεί να βλάψει την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Αυτές είναι καταστροφικές και καταχρηστικές συμπεριφορές που κανένας γονέας δεν πρέπει ποτέ να μεταδίδει στα παιδιά του. Τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς προς το παιδί είναι τα εξής:
- Μειώνεται η αυτοεκτίμηση του παιδιού, η αίσθηση της αξίας του.
- Γίνεται παιδί ανυπάκουο.
- Το παιδί γίνεται καταθλιπτικό.
- Γίνονται υπερβολικά επιθετικοί ενήλικες.
- Μια καταστροφική σχέση μεταξύ παιδιού και γονέα.