Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι συντήρησης τροφίμων

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

 Ας δούμε ποια είναι τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι για να πετύχουμε όσο το δυνατόν μακροβιότερη συντήρηση των τροφίμων που αγοράζουμε. 

Βασικές γνώσεις

Κάθε εταιρεία συσκευάζει και προετοιμάζει τα τρόφιμα με βάση δύο κριτήρια: τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής και τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Αυτό συμβαίνει μετά από μελέτη του κάθε τροφίμου και των συγκεκριμένων παραμέτρων του, ώστε να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι μικροβιακές, ενζυμικές και χημικές αλλοιώσεις.

Ωστόσο, όταν η συσκευασία του τροφίου ανοιχτεί, η αλλοίωση παρουσιάζεται πολύ πιο έντονη και γρήγορη λόγω της αντίδρασης πολλών στοιχείων του τροφίμου με το οξυγόνο, καθώς και της αλλαγής των συνθηκών που επικρατούν (οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με αυτές κατά τη συσκευασία).

Τρόποι συντήρησης

Ψύξη

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τρόφιμα προέρχεται από μικροοργανισμούς, κυρίως βακτήρια, ζύμες και μύκητες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επιβράδυνσης της ανάπτυξής τους είναι η ψύξη. Η χρησιμότητα της ψύξης έχει δύο πτυχές.

poies_einai_oi_kalyteroi_methodoi_sunthrhshs_trofimwn

Πρώτον, κάθε μικροοργανισμός έχει βέλτιστες θερμοκρασίες ανάπτυξης κάτω από τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα συστατικά των τροφίμων και να αναπτυχθεί γρήγορα.

Η δεύτερη πτυχή σχετίζεται με τη δραστηριότητα του νερού. Εάν το νερό είναι παγωμένο (όπως στην κατάψυξη), γίνεται λιγότερο διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς και, επομένως, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν βέλτιστα όταν αναπτύσσονται στο νερό.

Κενό αέρος

Το οξυγόνο αλλοιώνει πολλές τροφές, ιδίως τις βιταμίνες, προκαλώντας οξείδωση και συνεπώς αλλοίωση. Ωστόσο, αν τοποθετήσουμε το τρόφιμο σε αεροστεγή συσκευασία, η ποσότητα του οξυγόνου που αντιδρά με τα βασικά συστατικά του τροφίμου είναι ελάχιστη και, επομένως, η αλλοίωση είναι περιορισμένη. Επομένως, αν το τρόφιμο το επιτρέπει, τοποθετήστε το σε αεροστεγή συσκευασία, προσπαθώντας να απομακρύνετε τον αέρα από αυτό.

Προσθήκη αλατιού ή άλμης

Σε ορισμένα τρόφιμα, όπως μια σάλτσα ή τρόφιμα που μπορούν να συντηρηθούν με αλάτι, το αλάτι μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο και υγιεινό συντηρητικό. Μειώνει το διαθέσιμο νερό στο τρόφιμο, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες πίεσης για τους μικροοργανισμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υπερβολικό αλάτι μπορεί ακόμη και να καταστρέψει τα μικρόβια που αλλοιώνουν το τρόφιμο.

Ξύδι

Το ξύδι είναι επίσης ένας παράγοντας που αναστέλλει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι μικροοργανισμοί έχουν βέλτιστες θερμοκρασίες ανάπτυξης και ευδοκιμούν επίσης σε ιδανικές συνθήκες οξύτητας. Το ξύδι αυξάνει την οξύτητα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και παρεμποδίζοντας την παραγωγή τοξινών και μεταβολικών υποπροϊόντων. Ταυτόχρονα, δεν αλλοιώνει το τρόφιμο και δεν επηρεάζει τη γεύση και την υφή του.

poies_einai_oi_kalyteroi_methodoi_sunthrhshs_trofimwn

Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους, μπορείτε εύκολα και απλά να συντηρήσετε τα τρόφιμα, να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους και να τα κάνετε πιο ασφαλή, χωρίς να τα καταστρέφετε ή να τα υποβαθμίζετε με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μόνο την απαραίτητη ποσότητα τροφίμων, σε μερίδες που είναι εύκολο να διαχειριστείτε και να μαγειρέψετε.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.