Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή διαβάσει τα τελευταία χρόνια ότι τα ω-3 λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά ή στον …
Ποια ψάρια κάνουν θαύματα στη μείωση της υπέρτασης;
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μεταφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με μία νέα ανασκόπηση η κατανάλωση έστω και 3 γραμμαρίων κάθε μέρα είναι αρκετή για να χαμηλώσει την αρτηριακή σου πίεση. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν τα Ω-3 που λαμβάνονται από διατροφικά συμπληρώματα.
«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, ο μέσος ενήλικος μπορεί να πετύχει μέτρια μείωση αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση 3 γραμμαρίων αυτών των λιπαρών οξέων», αναφέρει ο XinzhiLi, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής προγράμματος της Φαρμακευτικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο στην Κίνα.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε αφθονία σε ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Αν και αρκετή έρευνα έχει συνδέσει τα Ω-3 με αυξημένη γνωστική επίδοση, η σχέση τους με την αρτηριακή πίεση είναι λιγότερο γνωστή. Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τα Ω-3 λιπαρά οξέα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά.
Συμπληρώματα διατροφής ως εναλλακτική
Το μέσο συμπλήρωμα ιχθυελαίου περιέχει κατά μέσο όρο 300 mg Ω-3 ανά χάπι, όταν 0,11 έως 0,14 κιλά ατλαντικού σολομού φέρουν περίπου 3 γραμμάρια Ω-3 λιπαρών οξέων.
«Οι περισσότερες μελέτες αναφέρθηκαν σε συμπληρώματα ιχθυελαίου και όχι στους τύπους λιπαρών οξέων EPA και DHA που απαντώνται στα τρόφιμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να καταναλώνουν τακτικά λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός», εξηγεί ο Δρ. Li.
«Τα συμπληρώματα φυκιών με λιπαρά οξέα EPA και DHA είναι επίσης μια επιλογή για άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια ή άλλα ζωικά προϊόντα», υποστηρίζει.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συστήνει 1,1-1,6 γραμμάρια Ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά. Η Αμερικάνικη Κοινότητα Καρδιάς συμβουλεύει υπέρ της λήψης Ω-3 μέσω δύο μερίδων 0,1 κιλών μαγειρεμένου ψαριού ανά εβδομάδα.
Τι κάνει μία μερίδα σολομού σε ασθενείς με υπέρταση
Η ανασκόπηση συνδύασε δεδομένα από 71 κλινικές δοκιμές, μελετώντας τη σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεση και Ω-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA σε ενήλικες με ή χωρίς αρτηριακή πίεση ή διαταραχές στη χοληστερίνη.
Οι κλινικές δοκιμές έλαβαν μέρος παγκοσμίως από το 1987 έως το 2020. Τα αποτελέσματα συμπεριλάμβαναν πληροφορίες για την υγεία 5.000 ατόμων ηλικίας 22-86 ετών. Τα άτομα στις δοκιμές κατανάλωσαν τη συνιστώμενη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων για 10 εβδομάδες.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη σε άτομα που έτρωγαν καθημερινά 2-3 γραμμάρια συνδυασμένων Ω-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA από τους ενήλικες που δεν έτρωγαν. Η κατανάλωση περισσότερων από 3 γραμμαρίων Ω-3 έκανε τεράστια διαφορά στους ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά λιπίδια αίματος.
Με 3 γραμμάρια Ω-3 ημερησίως, η μέση αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση μειώθηκε περίπου 4,5 mmHg. Όσοι δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση είδαν την αρτηριακή τους πίεση να πέφτει κατά 2,0 mmHg.
Η κατανάλωση 5 γραμμαρίων Ω-3 μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά σχεδόν 4,0mmHg για τα άτομα με υπέρταση. Όσοι δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση καιέπαιρναν5 γραμμάρια Ω-3 ημερησίως είδαν μέση μείωση κάτω από 1,0 mmHg.
«Η μελέτη υποστηρίζει την οδηγία του FDA ότι τα EPA και DHA Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά μεταξύ των ατόμων που έχουν ήδη διαγνωστεί με υπέρταση», καταλήγει ο Δρ. Li.
«Αν και η μελέτη μας μπορεί να προσθέσει μια σειρά αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων, δεν πληροί το όριο για να υποβάλουμε έναν εγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας για τα Ω-3 λιπαρά οξέα σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς του FDA».
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association».