Ποια απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα λαμβάνονται μόνο από την τροφή μας;

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Ποια αμινοξέα μπορεί να προσλάβει ο οργανισμός μέσω της τροφής; Στο άρθρο που ακολουθεί δίνονται σχετικές πληροφορίες.

Μάθετε για τα ιδιαίτερα βασικά αμινοξέα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ολιστικής υγείας του οργανισμού μέσω ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού, της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της ψυχικής ισορροπίας και πολλών άλλων διεργασιών και ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε για να ωφεληθούμε.

Αμινοξέα

Αμινοξέα ονομάζονται οι χημικές ενώσεις οι οποίες αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και καθορίζουν τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους. Η δομή τους περιλαμβάνει μια αμινομάδα (-NH2) και μια καρβοξυλομάδα (-COOH).

α‐Αμινοξέα

Είναι αμινοξέα που διαθέτουν αμινομάδα στο πρώτο (1ο) άτομο άνθρακα (C) μετά την καρβοξυλομάδα (-COOH). Διακρίνονται στα απαραίτητα και στα μη-απαραίτητα.

Απαραίτητο θεωρείται ένα αμινοξύ που δεν μπορεί να το βιοσυνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, και θα πρέπει να το προμηθευτούμε μέσα από την κατανάλωση τροφίμων που το περιέχουν. Σε αυτά ανήκουν η βαλίνη, η λευκίνη και η ισολευκίνη.

Διαβαστε επίσης: Η σημασία των πρωτεϊνών και πώς να τις προσλαμβάνεις από φυσικές πηγές

Λευκίνη – Βαλίνη

Λευκίνη

Τι είναι;

Η λευκίνη είναι ένα απαραίτητο, το πιο άφθονο και ένα από τα τρία αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας που βρίσκεται σε ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες. Η λευκίνη απαιτείται για την ανάπτυξη και την επισκευή των μυών, του δέρματος και των οστών. Θεωρείται ότι είναι το μόνο αμινοξύ που μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των μυών και να βοηθήσει στην πρόληψη της φθοράς των μυών με την ηλικία.

Ρόλος

  • Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας και διευκολύνει έτσι την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα.
  • Σε κατάσταση ασιτίας, δρα ως πηγή για τη σύνθεση γλυκόζης από μη υδατανθρακικές πηγές.
  • Η λευκίνη διεγείρει ένα μονοπάτι σηματοδότησης που οδηγεί στην πρωτεϊνοσύνθεση. Η αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης των μυών μας κρατά σε κατάσταση θετικής ισορροπίας αζώτου – αυτό δηλαδή που χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μυϊκή μάζα.
  • Η διάσπαση των μυών είναι συχνή κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων μυϊκής αδράνειας ή ακινητοποίησης, όπως η ανάπαυση στο κρεβάτι. Η λευκίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της απώλειας μυϊκής μάζας.
  • Ενισχύει την απόδοση στην έντονη σωματική άσκηση από άποψη δύναμης και αντοχής.
  • Η λευκίνη μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντάς το.

Που περιέχεται;

Υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη διαθέτουν το κρέας, ο τόνος, το τόφου, τα κονσερβοποιημένα όσπρια, το γάλα, το τυρί, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα αυγά.

Βαλίνη

Τι είναι;

Είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ διακλαδισμένης αλυσίδας που περιλαμβάνεται στις ινώδεις πρωτεΐνες στο σώμα και το όνομά της προέρχεται από το φυτό βαλεριάνα. Βρίσκεται άφθονη στους μύες και είναι ζωτική για τον μεταβολισμό και τον συντονισμό των μυών, την επιδιόρθωση των ιστών και τη διατήρηση της ισορροπίας του αζώτου. Χρησιμοποιείται από τον μυϊκό ιστό ως πηγή ενέργειας.

Ρόλος

  • Είναι απαραίτητη για τον συντονισμό των μυών, την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και για την σωστή ψυχική λειτουργία.
  • Παρέχοντας στους μύες επιπλέον γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας κατά την έντονη σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της καταστροφής των μυϊκών ινών.
  • Συμβάλλει επίσης στην απομάκρυνση της τοξικής περίσσειας αζώτου από το ήπαρ και το μεταφέρει σε άλλους ιστούς του σώματος.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ηπατικών νοσημάτων καθώς και της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην αποκατάσταση των βλαβών του ήπατος λόγω αλκοολισμού και κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών.
  • Προάγει την αναστροφή της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας ή της εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Που περιέχεται;

Η βαλίνη διατίθεται σε τρόφιμα όπως η σόγια, το τυρί, τα φιστίκια, τα μανιτάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…