Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πίτσας και pinsa

Συντάκτης: Flowmagazine

Η pinsa μοιάζει αρκετά με την πίτσα που έχουμε συνηθίσει, καθώς είναι ζύμη με σάλτσα και τυρί και περιλαμβάνει όλα αυτά τα γνωστά toppinngs. Παρόλα αυτά, έχει κάποιες διαφορές από την πίτσα. 

Αν πρόκειται για πίτσα, ο καθένας έχει τη δική του αγαπημένη. Έτσι, συμβαίνει συνήθως με το comfort food. Ακόμα όμως κι αν δεν θέλεις να αλλάξεις τα πιστεύω σου γύρω από το θέμα, είναι καλό να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Ίσως έχεις ακούσει για τη pinsa (μπορεί να την έχεις δει γραμμένη και σε κάποιο κατάλογο) αλλά πιθανότατα να μην έχεις δώσει τη δέουσα προσοχή.   

Βασικές διαφορές που έχει η pinsa από την pizza  

Έχουν διαφορετικό σχήμα 

Η πρώτη και πιο βασική είναι ότι πιέζεται προς τα κάτω με τα δάχτυλα (προκύπτει από το ρήμα pinsere) αντί να ξετυλίγεται, επομένως δεν είναι τέλεια στρογγυλή και μπορεί να περιλαμβάνει και κάποια μικρά εξογκώματα. Είναι ρουστίκ. 

Για πολλούς βέβαια, η pinsa δεν είναι κάποια νέα ανακάλυψη. Είναι ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής πίτσας που έρχεται από τη Ρώμη, αλλά έχει αρχίσει και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής. Οι ρίζες της φτάνουν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κάτι τόσο νόστιμο που οι αρχαίοι ιερείς το προσέφεραν στους θεούς. Ο ποιητής Βιργίλιος στην Αινειάδα του έγραψε ότι οι χωρικοί στη ρωμαϊκή ύπαιθρο ζύμωναν δημητριακά, αλάτι και βότανα για να φτιάξουν ένα «χαμηλό και οβάλ κέικ» μαγειρεμένο σε αναμμένα κάρβουνα. 

Χρησιμοποιούν διαφορετικό αλεύρι 

Αν η pinsa romana βασιζόταν στα δημητριακά της Αρχαίας Ρώμης, θα περιείχε κριθάρι, κεχρί, σπελτ, ίσως και σιμιγδάλι. Οι ειδικοί της pinsa έχουν τα δικά τους μείγματα, αλλά συνήθως φτιάχνεται με αλεύρι ρυζιού, σόγιας και σιταριού αντί για αλεύρι 00, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή πίτσας και ζυμαρικών. 

Μάλιστα, αυτός ο διαφορετικός συνδυασμός αλεύρων μπορεί να διευκολύνει την πέψη για πολλούς ανθρώπους. Χρειάζεται επίσης λίγο περισσότερο χρόνο, για να φουσκώσει και να ψηθεί, αλλά όλη αυτή η δουλειά έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ πιο ελαφριά και αφράτη ζύμη, την οποία πολλοί έχουν λατρέψει. Είναι κάπως τραγανή και αφράτη ταυτόχρονα. 

Διαφορετικά συστατικά που κάνουν την pinsa μια υγιεινότερη εκδοχή  

«Η βασική τους διαφορά είναι στη ζύμη, η οποία, στην περίπτωση της Pinsa, παρασκευάζεται με 100% φυτικά και φυσικά συστατικά, χρησιμοποιώντας αλεύρι σόγιας, ρυζιού και σιταριού και χωρίς λίπος -πέρα από αυτό του λαδιού- (εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι, ελάχιστη μαγιά και μεγάλη ποσότητα νερού (από 80% έως 90 %)» αναφέρει η ομάδα ενός εστιατορίου. 

Προσθέτει μάλιστα, ότι η ζύμη της pinsa είναι πολύ ελαφρύτερη και πιο εύπεπτη από αυτή της πίτσας, επειδή έχει 85% λιγότερα λιπαρά από την κανονική ζύμη πίτσας, 90% λιγότερη χοληστερόλη και 50% λιγότερες θερμίδες. «Η διαδικασία ζύμωσης 48-72 ωρών βοηθά επίσης στη διάσπαση των αμύλων καθιστώντας τη ζύμη της pinsa πιο εύκολη για να την επεξεργαστεί ο οργανισμός, που την κάνει ιδανική επιλογή ακόμα και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη». 

ΠΗΓΗ 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…