Πλούσιες πηγές πρωτεΐνης για την καθημερινή διατροφή

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Οι πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη δομή και την υγεία του οργανισμού μας. Ποιες τροφές όμως είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δίαιτες συνδέονται με την υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων. Φυσικά, το να λαμβάνουμε μόνο πρωτεϊνικές τροφές στην καθημερινότητά μας, παραμελώντας άλλα βιομόρια, όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη, είναι μία πρακτική που μόνο βοηθητική δεν είναι για την υγεία μας σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, οι πρωτεΐνες αποτελούν μία πολύτιμη κατηγορία μακρομορίων, η οποία είναι απαραίτητη τόσο για το χτίσιμο του οργανισμού (ιστοί, μύες, τρίχες, νύχια κ.λπ.) όσο και για την ασφαλή απώλεια βάρους, μια και, σε γενικές γραμμές, ο οργανισμός μας καταναλώνει περισσότερες θερμίδες μεταβολίζοντας πρωτεϊνικά μόρια από ό,τι υδατάνθρακες ή λίπη. Στην καθημερινή μας διατροφή, τα πρωτεϊνικά τρόφιμα πρέπει να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχεδόν όλα μας τα γεύματα. Ας δούμε τις πιο πλούσιες και υγιεινές πρωτεϊνικές πηγές ώστε να τις εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

Κοτόπουλο

Αυτή η άπαχη τροφή περιέχει περίπου 31 gr πρωτεΐνης ανά 100 gr, καθιστώντας την καλή επιλογή για όσους καταναλώνουν κρέας. Το κοτόπουλο έχει αναρίθμητους τρόπους προετοιμασίας, ώστε να το απολαμβάνουμε χειμώνα-καλοκαίρι στις πιο νόστιμες μορφές του.

Σολομός

Ο σολομός περιέχει 20 gr πρωτεΐνη ανά 100 gr, ενώ αποτελεί μια πλούσια πηγή καλών ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου αλλά και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Tofu

Το tofu περιέχει 8 gr πρωτεΐνης ανά 100 gr  και αποτελεί μια εξαίσια πηγή πρωτεϊνών για vegans, χορτοφάγους ή όποιον θέλει να μειώσει την πρόσληψη κρέατος. Είναι, επίσης, πλούσιο σε ίνες, ασβέστιο και σίδηρο.

Κινόα

Γεμάτη πρωτεΐνες, η κινόα είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, σιδήρου, καλίου και βιταμίνης Ε, καθιστώντας την υπερτροφή. Απολαύστε την για κυρίως γεύμα ή ως σνακ στο γιαούρτι σας.

Κόκκινα φασόλια

Αυτό το είδος φασολιού όχι μόνο περιέχει 24 gr πρωτεΐνη ανά 100 gr, αλλά είναι και καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Κ.

Αβγά

Πρόκειται για το αγαπημένο μας τρόφιμο, το οποίο αποτελεί μια φανταστική πηγή υγιεινών πρωτεϊνών, με κάθε αβγό να περιέχει 6 gr πρωτεΐνη. Τα αβγά είναι, επίσης, πλούσια σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β, βιταμίνης D και χολίνης.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι ένας φθηνός και υγιεινός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, με περιεκτικότητα 19 gr πρωτεΐνη ανά 100 gr. Απολαύστε τα σε σούπα τον χειμώνα ή ως σαλάτα το καλοκαίρι.

Φακές

Οι φακές δεν αποτελούν απλά μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης (9 gr ανά 100 gr), αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, καλίου και φυτικών ινών.

Ξηροί καρποί

Το βούτυρο ξηρών καρπών (όπως του φιστικιού, του αμυγδάλου ή το ταχίνι) δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και θρεπτικό! Περιέχει περίπου 25 gr πρωτεΐνη ανά 100 gr και είναι ένα υπέροχο υλικό για πληθώρα συνταγών.

Σπόροι κολοκύθας

Οι τέλειοι για σνακ μικροί πράσινοι σπόροι είναι μια δική τους κατηγορία όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεϊνών (19 gr ανά 100 gr). Εκτός της πρωτεΐνης, περιέχουν πλήθος άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…