Πληροφορίες για το περιβάλλον που εκπλήσσουν!

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Το περιβάλλον και γενικά ο πλανήτης μας κρύβει χιλιάδες συναρπαστικές πληροφορίες. Από μυστικά όπλα με τα οποία έχει προικίσει η φύση διάφορα ζώα ώστε να τα βοηθήσει στην επιβίωσή τους μέχρι δημιουργήματα του ανθρώπου που δημιουργούν επανάσταση!

Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο για να ανακαλύψουμε εξελίξεις που μας αφορούν από τον τομέα του περιβάλλοντος. Υποβρύχιοι χαρταετοί που εξοικονομούν ενέργεια και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας…Και άλλα πολλά…

Η καρέτα-καρέτα GPS;

Χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς ακόμα και τα νεογέννητα χελωνάκια βρίσκουν τους στο μακρύ ταξίδι της επιβίωσης, ενώ αν ένας άνθρωπος πέσει στη μέση του ωκεανού είναι αδύνατον να καταλάβει προς τα που πρέπει να κολυμπήσει. Το μυστικό σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες βρίσκεται στο μαγνητικό πεδίο της Γης που βοηθά τα μεταναστευτικά είδη όχι μόνο να «ξέρουν» το γεωγραφικό πλάτος αλλά και το γεωγραφικό μήκος, κάτι που θεωρείτο μέχρι τώρα αδύνατο. Οι άνθρωποι χρειάστηκαν πολλούς αιώνες μέχρι να μάθουν να προσδιορίζουν το γεωγραφικό μήκος στη ναυσιπλοΐα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι με ποιο τρόπο οι χελώνες «διαβάζουν» το μαγνητικό χάρτη της Γης, σαν να έχουν ένα βιολογικό GPS μέσα τους και να ακολουθούν μαγνητικές «συντεταγμένες» στην πορεία τους διαμέσου των ωκεανών.

Ανατολικό Κούγκαρ: εξαφανισμένο είδος

Το ανατολικό κούγκαρ, το μεγαλύτερο αιλουροειδές που παλιότερα ζούσε σε 21 πολιτείες της Αμερικής, θεωρείται πλέον εξαφανισμένο. Αν και οι ερευνητές το αναζητούν εδώ και χρόνια στα μέρη όπου παραδοσιακά ζούσε, δεν έχουν βρει ίχνη του. Από το 1973, το ανατολικό κούγκαρ περιλαμβανόταν στα απειλούμενα είδη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ίσως να έχει εξαφανιστεί από το 1930! Κατά συνέπεια, το είδος θα σβηστεί από τις λίστες των υπό εξαφάνιση ζώων και δεν θα θεωρείται προστατευόμενο. Αυτό όμως δεν θα επηρεάσει τα υπόλοιπα υποείδη κούγκαρ, τα οποία θα συνεχίσουν να περιλαμβάνονται στα απειλούμενα είδη.

Ανεβαίνει η στάθμη της Μεσογείου

Κατά 20 εκατοστά επισημαίνουν Ισπανοί επιστήμονες ότι έχει αυξηθεί η στάθμη των υδάτων της Μεσογείου. Ο γρήγορος ρυθμός ανησυχεί τους επιστήμονες που «κατηγορούν» για το φαινόμενο την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα παρατηρείται και αύξηση στην περιεκτικότητα των νερών της Μεσογείου σε αλάτι. Σύμφωνα με την έκθεση, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει αυξημένη εξάτμιση και κατά συνέπεια το φαινόμενο της αύξησης του αλατιού. Άλλη ισπανοβρετανική μελέτη έχει προβλέψει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας της Μεσογείου μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα αναμένεται να φτάσει έως και 61 εκατοστά.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε χρήμα

19.000 άνθρωποι –υποστηρίζει μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό των Βρυξελλών- θα ζούσαν τουλάχιστον δυο χρόνια περισσότερο αν ο αέρας της ΕΕ δεν ήταν τόσο μολυσμένος. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 31,5 δις ευρώ από τις δαπάνες υγείας και τις χαμένες ημέρες εργασίας. Οι ερευνητές του δικτύου Aphekom μελέτησαν τα επίπεδα και τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 25 πόλεις, ανάμεσά τους και η Αθήνα, με συνολικά 39 εκατ. Κατοίκους. Μόνο στη Στοκχόλμη τα μικροσωματίδια δεν υπερέβαιναν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, που συνιστά ο ΠΟΥ. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι το να κατοικεί κανείς κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά και πιθανότατα για παρόμοια ή υψηλότερα ποσοστά άλλων κοινών χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Υποβρύχιος χαρταετός για εξοικονόμηση ενέργειας

Μια γεννήτρια σε σχήμα χαρταετού σε ένα πτερύγιο και ένα πηδάλιο δεμένο στον πυθμένα το ωκεανού είναι σύμφωνα με την τεχνολογία Deep Green μια πραγματική λύση στο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Αν οι δοκιμές πετύχουν, η εταιρία Minesto σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους «υποβρύχιους χαρταετούς» στις ακτογραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραγωγή 530 GWh ετησίως μέχρι το 2020. Η παραγόμενη ενέργεια θα είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης, όπως το Newcastle. Ο «υποβρύχιος χαρταετός» χάρη στο σχήμα του και στο πηδάλιο που διαθέτει, επιταχύνει αποτελεσματικά την ταχύτητα του νερού που εισέρχεται στη γεννήτρια, αυξάνοντας σημαντικά την παραγόμενη ενέργεια, κάτι που συνεπάγεται μείωση του κόστους.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.