Από το 2021 στην Ε.Ε.έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση για τα πλαστικά καλαμάκια, όπως καιγια άλλα προϊόντα μιας χρήσης, που κατασκευάζονται από πλαστικό. …
Πλαστικά είδη και προϊόντα: Η οικολογική συνείδηση συμβάλλει στην διάπλαση χαρακτήρα και αλλάζει την ζωή μας!
Επίσημα καταργήθηκαν από τον Ιούλιο του 2021, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, με μεταβατική περίοδο στις επιχειρήσεις λιανικής μέχρις εξάντλησης των αποθεμάτων που διέθεταν.
Τα 10 είδη για τα οποία γίνεται λόγος είναι: πλαστικά μαχαιροπίρουνα, όπως (πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, ξυλάκια φαγητού), πλαστικά πιάτα, όπως και πλαστικά καλαμάκια, πλαστικοί αναδευτήρες ποτών, πλαστικές μπατονέτες, πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών, περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), τα καπάκια και τα καλύμματά τους, κυπελλάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ) καθώς και τα καπάκια και καλύμματα αυτών.
Επίσης, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (όπως σακούλες- περιέκτες τροφίμων από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη).
Από 3 Ιουλίου 2023 επεκτείνεται η σήμανση και στα άλλα προϊόντα.
Από 1η Ιανουαρίου 2022 οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης χρεώνονται για τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων μιας χρήσης με εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος (4 λεπτά πλέον ΦΠΑ) ανά τεμάχιο προϊόντος, με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Τα έσοδα μεταφέρονται στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα εστίασης, οφείλουν να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα εναλλακτικά και ανακυκλώσιμα προϊόντα στον καταναλωτή.
Το έτος 2023 ενδέχεται να λειτουργήσει σύστημα εγγυοδοσίας για τις πλαστικές φιάλες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρεώνεται ένα τέλος κατά την αγορά του προϊόντος, που θα επιστρέφεται στον καταναλωτή με την άδεια φιάλη.
Όσον αφορά την ρύπανση της Μεσογείου από τα πλαστικά, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από το WWF, είναι ξεκάθαρο ότι στη Μεσόγειο, τα πλαστικά κυριαρχούν με το τρομακτικό ποσοστό 95%, έναντι των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, και στον βυθό της θάλασσας, αλλά και στις ακτές!
Είναι χαρακτηριστικό, ακόμη, ότι η ρύπανση αυτή προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από την Τουρκία και την Ισπανία, και δευτερευόντως, από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Όπως φαίνεται, την τουριστική περίοδο, όπου έκαναν την εμφάνισή τους επισκέπτες από τις παραπάνω χώρες, προκάλεσαν σημαντική ετήσια αύξηση των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μεσόγειο κατά 40%.
Κατ’ υπολογισμό εντοπίζονται 1,25 εκατομμύρια κομματάκια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Μεσόγειο. Η συγκέντρωση δηλαδή είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από την προβλεπόμενη στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα όταν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα να αποτελούν απειλή για έναν σημαντικό αριθμό ειδών, αλλά και για την υγεία του ανθρώπου.
Μετά από την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων και των μεγάλων ποσοστών που δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως υπήρξαν αντιδράσεις από την αρχή της απόφασης για κατάργηση πλαστικών εκ μέρους ενός αρκετά μεγάλου μέρους ατόμων και μάλιστα πολλοί δείχνουν να δυσκολεύονται ακόμα και σήμερα να συνετιστούν, αρνούμενοι ακόμη και να περιορίσουν την χρήση πλαστικών από την καθημερινότητά τους!
Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα, η απόφαση για κατάργηση των πλαστικών προϊόντων κρίθηκε επιτακτική, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, για την βελτίωση του επιπέδου της υγείας των πολιτών, αλλά κυρίως προς σεβασμό στο περιβάλλον. Τι εννοούμε με αυτό; Ας ξεκινήσουμε με το εξής παράδειγμα: Οι πλαστικές σακούλες μολύνουν το περιβάλλον, τραυματίζουν και προκαλούν ακόμα και τον θάνατο σε χιλιάδες ζώα της θάλασσας, στον κόσμο!
Επιπροσθέτως, τα πλαστικά καλαμάκια αποτελούν τον έκτο, κατά σειρά, πιο συχνό τύπο απορριμμάτων και όχι μόνο! Συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων στα είδη που προκαλούν τη μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση! Ο λόγος; Σχεδόν ποτέ δεν ανακυκλώνονται, είναι πολύ μικρά καθώς εμπεριέχουν διάφορους τύπους πλαστικού.
Η δυσκολία διάσπασης και ανακύκλωσης των πλαστικών ήταν οι πιο σημαντικοί λόγοι, οι οποίοι ώθησαν τις εταιρείες- μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών να προβούν στην κατάργηση των πλαστικών και όχι άδικα..
Τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων ποτών, κατήργησαν τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών, προτείνοντας νέες πρακτικές, όπως την χρήση ανακυκλώσιμων, βιοδιασπώμενων εναλλακτικών μέσων. Μετά την ενέργεια αυτή, αποδείχτηκε ότι υπήρξε σημαντική μείωση στην χρήση πλαστικών ειδών, κάτι που συνέβαλλε σημαντικά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η μεγαλύτερη επιτυχία και ηθική επιβράβευση, επίσης, της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων ποτών, ήταν και είναι ότι ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, οι οποίοι αρχικά έδειχναν να αντιδρούν με την απόφαση αυτή, προσαρμόστηκαν σιγά σιγά με τα νέα δεδομένα και το σημαντικότερο; : Έμαθαν να σέβονται και να αγαπούν το περιβάλλον.. Ουσιαστικά! Έμπρακτα!
Τέλος, το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά και παγκόσμιο. Είναι στο χέρι όλων να περιοριστεί το καταστροφικό και τεράστιο αυτό πρόβλημα. Ας μάθουμε λοιπόν να ζούμε με οικολογική συνείδηση και ας κάνουμε τρόπο ζωής την πρόληψη και την ανακύκλωση! Καλό είναι η σκέψη μας να επικεντρώνεται όχι μόνο προς το περιβάλλον, αλλά και προς τους γύρω μας!