Πιστεύετε πως είναι ωφέλιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών στην εποχή μας;

Συντάκτης: Αικατερίνη-Μαρία Κουρούπη

Η ανάγκη να οργανωθούν, να προγραμματιστούν και να ελεγχθούν οι πολύπλοκες συνθήκες της σύγχρονης ζωής, να συντονιστούν οι ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και να υλοποιηθούν προκαθορισμένα σχέδια συντελεί στη διαμόρφωση μιας πραγματικότητας που δεν ευνοεί την αυθόρμητη δράση των ανθρώπων και τον αυτοσχεδιασμό. Ωστόσο, παρά τα στενά περιθώρια που υπάρχουν, όχι μόνο δεν έχει εκλείψει η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από άτομα και κοινωνικές ομάδες, αλλά αυτές οι συνθήκες την κάνουν επιτατική ανάγκη.

Πρωτοβουλία είναι η πρωτότυπη ιδέα και πράξη, είναι η διαφορετική πνευματική σύλληψη, η νέα πρόταση που αποσκοπεί στην άρση των δυσκολιών και τη βελτίωση μιας κατάστασης. Η πρωτοβουλία επειδή έχει σχέση με τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και δράσης του ανθρώπου, έχει έντονο τον προσωπικό χαρακτήρα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, με δεδομένο ότι το άτομο ζει και δημιουργεί στον κοινωνικό χώρο, οι πρωτοβουλίες αποκτούν ιδιαίτερη αξία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και την πρόοδο.

Η πρωτοβουλία όπως είπαμε είναι ρηξικέλευθη σκέψη και ιδέα. Αναχρονιστικοί θεσμοί αναθεωρούνται, και κατεστημένες κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις αλλάζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κάθε λογής μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά καιρούς σε διάφορους τομείς της ζωής οφείλονταν στην πρωτοβουλία ορισμένων ανθρώπων.

Με την προώθηση νέων ιδεών και αξιών, συχνά αντιθέτων με την τυποποίηση και την ομοιομορφία της εποχής μας, εμπλουτίζονται οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας, καλλιεργείται το πνεύμα, αναπτύσσεται  η φαντασία και η επινοητικότητα. Με τη διαρκή έρευνα για το καινούργιο, ανακαλύπτονται νέες επιστημονικές γνώσεις και εγκαινιάζονται πρωτότυπες δημιουργίες στην τέχνη.

Η ανάληψη πρωτοβουλίας απαιτεί γνώση, αλλά και τόλμη. Γνώση γιατί πρέπει να αναληφθεί στην κατάλληλη περίσταση και τόλμη, γιατί δεν είναι πάντα βέβαιη η έκβαση που θα έχει.

Ωστόσο για να είναι εύστοχη μια πρωτοβουλία, είναι απαραίτητο να τηρούνται κάποιοι όροι. Καταρχήν η πρωτοβουλία δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα απερισκεψίας, ενθουσιασμού και αυτοσχεδιασμού, αλλά να στηρίζεται σε προσεκτική έρευνα και σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας. Διαφορετικά ο κίνδυνος της αποτυχίας γίνεται πιο μεγάλος. 

Οφείλει να πειθαρχεί και σε ορισμένες αρχές που θέτει η κοινωνική συμβίωση. Αλλιώς μπορεί να μετατραπεί σε αυθαιρεσία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπηρετεί την πρόοδο και το κοινό καλό, αλλά και να στρέφεται εναντίον της.

Εφόσον, λοιπόν, εκπληρώνονται αυτές οι προϋποθέσεις, οφείλουμε να επιδοκιμάζουμε και να ενθαρρύνουμε την  πρωτοβουλία, όπου και αν εκδηλώνεται, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία.

Συντάκτης: Αικατερίνη-Μαρία Κουρούπη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.