Είτε πρόκειται για προπτυχιακές, είτε για μεταπτυχιακές ή, ακόμα και για Erasmus, οι σπουδές στο εξωτερικό έχουν αμέτρητα εφόδια να …
Πήρες πτυχίο; Μερικές προτάσεις για το τι μπορείς να κάνεις μετά
Η ζωή μετά το πτυχίο: χρήσιμα tips για μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική πορεία.
Έπειτα από την αποφοίτηση συνήθως υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα
Ύστερα από διάβασμα και κόπο χρόνων, επιτέλους τα κατάφερες! Πήρες το πτυχίο που τόσο επιθυμούσες. Θα ακούς πολύ συχνά φράσεις, όπως «συγχαρητήρια» και «καλή σταδιοδρομία». Τα συναισθήματα που νιώθεις έπειτα από την αποφοίτηση και την ορκωμοσία είναι ανάμεικτα: αισθάνεσαι μεν χαρά που κατάφερες το στόχο σου, αλλά και συγκίνηση που πλέον δεν θα είσαι φοιτητής/τρια.
Η φοιτητική ζωή χαράζεται στις μνήμες των ανθρώπων
Η φοιτητική ζωή έχει πλέον τελειώσει για σένα, αλλά οι μνήμες από την σχολή σου, οι γνώσεις που κατέκτησες, οι συμβουλές των καθηγητών σου, οι φιλίες που δημιούργησες και ο αγώνας σου για να αποφοιτήσεις, θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη σου, όσα χρόνια και αν περάσουν.
Τώρα πτυχιούχος , ύστερα τι;
Συνήθως αν προσπαθούμε να συνδυάσουμε πολλά μαζί, δεν τα προλαβαίνουμε και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το επιθυμητό. Μην ξεχνάς την κούραση και τη συνολική προσπάθεια που κατέβαλλες για να πάρεις το πτυχίο σου.
Να μερικά χρήσιμα tips που μπορούν να σε βοηθήσουν ως προς τι μπορείς να κάνεις μετά την αποφοίτηση.
Πάρε τον χρόνο σου, σκέψου και μην παίρνεις βιαστικές αποφάσεις: Έχεις την ελευθερία της επιλογής
Είσαι επιτέλους πτυχιούχος; Αφότου έλαβες το πτυχίο σου, έχεις άγχος για το τι μπορείς να κάνεις έπειτα; Σε πρώτη φάση, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Ξεκουράσου και σκέψου προσεκτικά τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις πρώτα. Άρχισε να βάζεις στόχους, αξιολόγησέ τους και προσπάθησε να πραγματοποιείς ένα στόχο την φορά και μετά να προχωράς στον επόμενο. Αργά και σταθερά βήματα χρειάζονται και όλα θα πάνε καλά.
Πρακτική Άσκηση
Εκπόνηση πρακτικής άσκησης
Η πρώτη επαφή σου με το αντικείμενο είναι η πρακτική άσκηση: θα δεις τον τρόπο λειτουργίας ενός εργασιακού χώρου και θα σχηματίσεις μια πρώτη άποψη. Μπορείς να εκπονήσεις μια τέτοια άσκηση, έτσι ώστε να εφαρμόσεις στην πράξη όσα έχεις μάθει. Η εξάσκηση και η τριβή με το αντικείμενο σε πρώτη ανάγνωση είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Θα αποδείξεις την αξία της δουλειάς σου με τις γνώσεις που διαθέτεις και υπάρχει η πιθανότητα να σε κρατήσει στη δουλειά ο εργοδότης σου, εφόσον έχει δει τον τρόπο που δουλεύεις και είναι ευχαριστημένος με την αποδοτικότητά σου.
Επίσης μπορεί να ψάξεις εργασία σε άλλες βιομηχανίες ή εταιρείες. Έτσι, θα αρχίσεις να αποκτάς νέες δεξιότητες, μεγαλύτερη εξοικείωση, περισσότερη εργασιακή εμπειρία, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίζεις το βιογραφικό σου. Όλα αυτά μπορούν να σου δώσουν την ευκαιρία για μια θέση πλήρους απασχόλησης.
Βρες μερικές εναλλακτικές με συναφή επαγγέλματα αν δεν μπορείς να αποφασίσεις
Η αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια είναι σκληρή και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Αναμφισβήτητα, το πτυχίο είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τίτλος σπουδών, που εκτός από τις γνώσεις που διαθέτεις, είναι ικανό να σου «ανοίξει πόρτες» για να ακολουθήσεις το επάγγελμα που σου αρέσει και σου ταιριάζει. Είναι όμως από μόνο του αρκετό για να σου προσφέρει τη θέση εργασίας που τόσο λαχταράς;
Η απάντηση δεν είναι σίγουρα καταφατική, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τις απαιτήσεις της κάθε εργασίας, τη θέληση που έχεις να εξελιχθείς και ποιες άλλες δεξιότητες διαθέτεις. Έτσι, η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών σίγουρα θα λειτουργήσουν υπέρ σου και θα αυξήσουν τις πιθανότητες να βρεις τη δουλειά που θέλεις.
Η γνώση χρήσης Η/Υ είναι συνήθως προαπαιτούμενο και απαραίτητο εφόδιο για τις περισσότερες δουλειές σήμερα. Ανάλογα βέβαια και τη θέση εργασίας και το τι θα εκτιμήσει ο κάθε εργοδότης. Σε κάθε περίπτωση η γνώση βοηθάει και δείχνει διάθεση εξέλιξης και όχι αδράνειας.
Ρώτα, ψάξε, μάθε!
Αν δεν βγάλεις άκρη μόνος/ η σου, είναι καλό να πάρεις μια δεύτερη γνώμη από φίλους σου που έχουν επιτύχει και έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους νωρίτερα από εσένα ή βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο αναζήτησης. Επίσης, μπορείς να ρωτήσεις ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο που να μπορούν να σου πουν μια πιο εξειδικευμένη άποψη, που θα είναι χρήσιμη προκειμένου να λάβεις τη σωστή απόφαση για σένα. Δεν είναι κακό να ρωτάς και να παίρνεις ιδέες από επιτυχημένους ανθρώπους ή εκείνους που θαυμάζεις.
Μην τα παρατάς στην πρώτη δυσκολία
Έχεις δρόμο μπροστά σου ακόμα. Κάθε αρχή και δύσκολη. Όλοι στην αρχή της πορείας τους δυσκολεύονται μέχρι να ακολουθήσουν το επάγγελμα που ονειρεύονται. Πολλοί κάνουν και μη σχετικά επαγγέλματα στην αρχή, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα βασικά χρήματα προς το ζην.
Δεν θα είναι όλα ρόδινα αρχικά, πιθανόν να σου παρουσιαστούν αρκετές δυσκολίες. Μην το βάλεις κάτω. Συνέχισε με υπομονή, προσήλωση και στόχους. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος σε μια επιλογή, μια πρωτοβουλία ή μια σημαντική απόφαση. Αν δεν τολμήσεις, δεν θα μάθεις τι είναι καλύτερο για σένα.
Το πρώτο επάγγελμα συνήθως δεν είναι το τελευταίο που θα ασκήσεις…
Πολλοί φοιτητές/τριες έχουν την εντύπωση ότι το πρώτο επάγγελμα που θα επιλέξουν πιθανώς να είναι και αυτό που θα ακολουθούν για την υπόλοιπη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Η αναζήτηση εργασίας είναι σύνθετη διαδικασία και όχι τόσο εύκολη. Θα χρειαστεί ίσως για αρκετό διάστημα να κάνεις πολλή υπομονή, καθώς μπορεί να μην βρίσκεις κάποια δουλειά.
Εκτός από τον ανταγωνισμό, στην ίδια θέση θα υπάρξουν δεκάδες άλλοι άνθρωποι που μπορεί να δείξουν ενδιαφέρον. Ο εργοδότης θα δει τα βιογραφικά, θα επικοινωνήσει με αυτούς που πληρούν τα κριτήρια και θα τους καλέσει σε μια συνέντευξη, έτσι ώστε να καταλήξει στον κατάλληλο εργαζόμενο/η για τη θέση αυτή. Πού ξέρεις; Μπορεί και να είσαι εσύ αυτός, αλλά ακόμα και να επιλεχθεί κάποιος άλλος, μην πτοείσαι. Δεν σημαίνει ότι εσύ δεν αξίζεις. Στην αναζήτηση που θα συνεχίσεις να κάνεις μπορεί να βρεις κάτι πιο σχετικό με αυτό που θέλεις. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται…
Μεταπτυχιακό
Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές/ τριες που μετά την αποφοίτησή τους επιλέγουν να κάνουν το μεταπτυχιακό τους. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μια ξένη χώρα ή στην Ελλάδα, ανάλογα με τις ευκαιρίες που σου παρουσιάστηκαν, τους στόχους σου και τα χρήματα που διαθέτεις. Σε κάθε περίπτωση μια συζήτηση πρώτα με τους γονείς σου επιβάλλεται. Μπορείς να πάρεις και μια γνώμη από ανθρώπους που έχουν ήδη αποφοιτήσει θα σου είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Θα έχουν κάτι να σου πουν για την εμπειρία που έχουν αποκομίσει.
Ταξίδια
Μπορείς να κάνεις ένα κοντινό ταξίδι σε ένα μέρος που δεν έχεις επισκεφτεί και που θα ήθελες να δεις από κοντά. Θα διευρύνεις τους ορίζοντές σου, θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Η εμπειρία αυτή θα είναι κάτι ευχάριστο και κάτι καινούριο για σένα. Θα έχεις να λες στους φίλους σου για το που πήγες, πώς τα πέρασες και θα γνωρίσεις ένα νέο μέρος και τα οφέλη από όλα αυτά θα είναι αρκετά.
Χόμπυ ή νέες ασχολίες και δραστηριότητες
Ο χρόνος σου θα περνάει δημιουργικά και θα έχεις να κάνεις κάτι εποικοδομητικό. Ένα νέο χόμπυ, ή μια νέα δραστηριότητα που ενδεχομένως προστεθούν στο πρόγραμμά σου, αν όχι σε καθημερινή βάση, αλλά κάποιες φορές την εβδομάδα, π.χ. κάποιο ατομικό ή ομαδικό άθλημα, είναι κάτι ωφέλιμο.
Δεν θα περνάς την μέρα σου βαρετά, αλλά θα κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί. Θα γυρίσεις μετά πιο σίγουρος, με μεγαλύτερη ενέργεια και αυτοπεποίθηση και θα είσαι ελεύθερος να κάνεις στη συνέχεια αυτό που πραγματικά θέλεις και σε «γεμίζει». Οι θετικές σκέψεις πάντα βοηθούν. Χαμόγελα και συνέχισε την προσπάθεια.
Μην κάνεις το λάθος της σύγκρισης
Αρκετοί φοιτητές έχοντας στρες, κάνουν το λάθος να συγκρίνουν τη διαδρομή τους με εκείνη άλλων. Μην συγκρίνεις την πορεία σου και μην αγχώνεσαι αν δεν έχεις πετύχει κάτι αντίστοιχο μέχρι στιγμής. Καθένας είναι μοναδικός και ξεχωρίζει γι’ αυτό που είναι. Άλλη πορεία και αγώνα έχεις κάνει εσύ, άλλη κάποιος άλλος. Οι παράμετροι είναι διαφορετικοί, όπως και οι στόχοι και τα ζητούμενα του καθενός. Έχε υπομονή.