Φράσεις που δεν πρέπει να λένε οι γυναίκες σύζυγοι
Ο γάμος και η συμβίωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στις ανθρώπινες σχέσεις. Όσο και να ταιριάζουμε με τον/την σύντροφό μας, πάντα θα υπάρχουν στιγμές έντασης. Αυτές τις στιγμές προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν οι καθηγητές και οι φοιτητές του τμήματος ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Σάουθερν Καλιφόρνια και μετά από εξαντλητική έρευνα δύο χρόνων παρουσίασαν μια λίστα οκτώ φράσεων «κλισέ», τις οποίες οι γυναίκες σύζυγοι πρέπει να αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι…
1. «Είσαι ακριβώς σαν τον πατέρα σου»! Αν έχετε προβλήματα με τη συμπεριφορά του πεθερού σας και αναγνωρίζετε κάποια ίδια στοιχεία και στον σύζυγο, είναι προτιμότερο να του τα πείτε ευθέως, παρά να τον συγκρίνετε. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει η… ανδρική αλληλεγγύη.
2. «Πότε θα βρεις μια καινούργια δουλειά»; Εκτός αν ο σύζυγος είναι παραδοσιακός τεμπέλης και κάθεται σπίτι, η συζήτηση για την εργασία του πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Επικεντρώστε περισσότερο στο πώς θέλετε να ζείτε, έτσι ώστε οι ανεπάρκειες της δουλειάς του (ωράριο, μισθός κτλ.) να προκύψουν μόνες τους μέσα από τη συζήτηση, σαν αβίαστο συμπέρασμα…
3. «Η μαμά μου με είχε προειδοποιήσει να μην το κάνω αυτό»! Όσο καλά κι αν τα πάει με την πεθερά του, η συνεχής της παρουσία, έστω και… λεκτική, θα τον εκνευρίσει. Ακόμα κι αν η μητέρα σας είχε δώσει σωστές συμβουλές, μην του το πείτε. Είναι σα να μεταθέτετε την ευθύνη της κριτικής κάπου αλλού, με συνέπεια να νομίζει ότι η πεθερά του είναι… κοινός εχθρός!
4. «Άστο, θα το κάνω μόνη μου». Όταν δείχνει διάθεση να βοηθήσει σε κάτι που δεν ξέρει (από πλυντήριο ως σιδέρωμα…) μην τον αποπάρετε και κυρίως μην προσπαθήσετε να του δείξετε πόσο καλύτερη είστε απ’ αυτόν. Το αναγνωρίζει από μόνος του, δεν κερδίζετε τίποτα. Αν τον συμβουλέψετε σωστά για το τι λάθος έκανε, θα κερδίσετε μια επιπλέον βοήθεια. Μια προσβολή, έστω και για πλάκα, μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα ξαναπλησιάσει τη σιδερώστρα…
5. «Πάντα το κάνεις αυτό». Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνει και σας εκνευρίζουν και… δεν διορθώνονται, τουλάχιστον όχι με την πρώτη. Αντί να του κάνετε σκηνή και να του φωνάζετε, προσπαθήστε να του δημιουργήσετε εικόνες με αυτά που κάνει και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Τις περισσότερες φορές λειτουργεί ο ιπποτισμός του και πετυχαίνετε να το… θυμάται την επόμενη φορά.
6. «Νομίζεις ότι αυτό το παντελόνι/μπλουζάκι σε κολακεύει»; Αντί να «χτυπήσετε» με έμμεσο τρόπο τα περιττά κιλά που πήρε με αναφορές στην εμφάνισή του και τα ρούχα που πια δεν του πηγαίνουν, επικεντρώστε στην υγεία του. Προτρέψτε τον να ασκηθεί κυρίως για να προστατέψει την υγεία του. Την εμφάνισή του τη βλέπει και μόνος του και πιθανότατα στεναχωριέται πιο πολύ από εσάς.
7. «Πάλι με αυτόν θα βγούμε»; Οι φίλοι του είναι κάτι πολύτιμο, σύμφωνα με έρευνες περισσότερο πολύτιμο από τις δικές σας φίλες. Δεν είναι ανάγκη να τους συμπαθείτε όλους, κάνετε τις υποχωρήσεις σας, ξεκαθαρίστε του τι δεν σας αρέσει στον φίλο σας και γιατί, αλλά μην δείχνετε την ενόχλησή σας όλο το βράδυ με περίλυπο ύφος. Αν αποδεχτείτε τους φίλους του ως ένα μέτρο θα γίνει κι αυτός πιο δεκτικός με τις δικές σας φίλες.
8. «Πρόσεξε τα παιδιά, αλλά…». Η φροντίδα των παιδιών συνήθως ξυπνάει στον πατέρα το μάξιμουμ της έντασης, διότι (ειδικά τις πρώτες φορές) νιώθει ότι μπαίνει σε… αχαρτογράφητα εδάφη. Εξηγήστε του από πριν τι πρέπει να κάνει και εμπιστευθείτε τον. Μην κάνετε λίστα με πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να προσέξει, μην παίρνετε συνεχώς τηλέφωνο και κυρίως μην έχετε ανήσυχο ύφος όταν επιστρέψετε. Αν κάτι, το ελάχιστο, πάει στραβά, είστε η πρώτη που θα τηλεφωνήσει.