Περίπατος στις πηγές γνώσης… της Ευρώπης
Ο Χόρχε Λούις Μπόρχες χαρακτηρίζει τη βιβλιοθήκη ως «μια πύλη στο χρόνο». Πράγματι, είναι ο χώρος που το παρελθόν συναντάει το παρόν περιμένοντας υπομονετικά το μέλλον. Η επίσκεψη σε μια βιβλιοθήκη είναι ένας τρόπος απελευθέρωσης της σκέψης μας από τα δεσμά της καθημερινότητας, ένας τρόπος καταβύθισης στην αιωνιότητα του βιβλίου. Εδώ λατρεύεται η τέχνη, η ποίηση, η αναζήτηση, η έρευνα και το διάβασμα. Κάθε επίσκεψη συνοδεύεται από ένα μια ανεξήγητη πληρότητα και αγαλλίαση. Ο επισκέπτης στη θέα του μεγαλείου των βιβλιοθηκών πλημμυρίζεται από δέος.
Βιβλιοθήκη= εκεί που η ψυχή φτερουγίζει μπροστά στο ατέρμονο ταξίδι που απλώνεται μπροστά στα μάτια σου.
Ας κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Έτοιμοι;
1. Μafra Palace Library- Πορτογαλία
Το Palácio de Mafra βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Λισσαβόνα και ολοκληρώθηκε το 1755. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 7 θαύματα της Πορτογαλίας. Σε αυτό το εντυπωσιακό μνημείο φιλοξενείται μια από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Η βιβλιοθήκη αυτή, η οποία ακολουθεί τις γραμμές του Rococco στιλ, χτίστηκε από τον Manuel Caetano de Sousa και έχει μήκος περίπου 90μ. Την επιβλητική της εικόνα συμπληρώνει το λευκό, ροζ και γκρι μάρμαρο. Κατά μήκος του δωματίου υπάρχουν μεγάλα ξύλινα ράφια, τα οποία φιλοξενούν περίπου 36.000 δερματόδετους τόμους βιβλίων. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες των βιβλίων ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης στη Δύση από τον 14ο έως το 19ο αιώνα.
Λέγεται ότι προκειμένου να προστατέψουν τα βιβλία από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, τα έντομα, το βράδυ απελευθερώνονται νυχτερίδες στο χώρο της βιβλιοθήκης!
2. Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος-Αθήνα
Ο θεματοφύλακας της ελληνικής σκέψης, ένας από τους πιο εμβληματικούς χώρους της Αθήνας, στεγάζεται στο Βαλλιάνειο κτίριο, καθώς και σε δύο άλλα, στην Αγία Παρασκευή και τη Νέα Χαλκηδόνα και αποτελεί ένα από τα κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας νεοκλασικών κτιρίων επί της οδού Πανεπιστημίου. Το κτίριο αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Μέσα της φυλάσσονται 4.500 ελληνικά χειρόγραφα, επίσημα έγγραφα, επιστημονικά και ιστορικά βιβλία, επιστημονικά περιοδικά κτλ., αποτελώντας έτσι το θησαυροφυλάκιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το μέρος όπου στεγάζεται η ελληνική γνώση.
3. Sainte Geneviève Library- Παρίσι
Η Bibliothèque Sainte-Geneviève είναι μία δημόσια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, η οποία ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1838 και 1850 υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Henri Labrouste. Επιβλητικό είναι το αναγνωστήριο, όπου συνδυάζεται αρμονικά το γυαλί με το σίδερο. Στη βιβλιοθήκη υπάρχει η συλλογή του Αβαείου St. Geneviève, ενώ ο συνολικός αριθμός των βιβλίων ανέρχεται στα 2.000.000!
4. El Escorial Library-Μαδρίτη
Η βιβλιοθήκη Ελ Εσκοριάλ αποτελεί τμήμα του Βασιλικού Μοναστηριού του Σαν Λορένθο του Ελ Εσκοριάλ, την ιστορική κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας. Το 2002 ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σχεδιάστηκε από τον Χουάν δε Ερρέρα. Τα θολωτά ταβάνια της βιβλιοθήκης φέρουν τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τις εφτά ελεύθερες τέχνες: ρητορική, διαλεκτική, μουσική, γραμματική, αριθμητική, γεωμετρία και αστρονομία. Ο Φίλιππος ο Β΄ ήταν εκείνος που ανέλαβε τη συγκέντρωση των σημαντικότερων βιβλίων και έργων της Ισπανίας και των υπόλοιπων χωρών. Ο ίδιος μάλιστα δώρισε στη βιβλιοθήκη την προσωπική του συλλογή. Σήμερα το Ελ Εσκοριάλ φέρει πάνω στα σκαλισμένα ξύλινα ράφια του πάνω από 40.000 τόμους!
5. Βιβλιοθήκη του Trinity College – Δουβλίνο
Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, η οποία χτίστηκε το 1717-1732, είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας. Η εξωτερική της όψη εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Το κύριο τμήμα της βιβλιοθήκης είναι το «Μακρύ Δωμάτιο» (The Long Room) με μήκος 65 μέτρων. O μεγάλος αυτός ενιαίος θάλαμος, ο οποίος περιέχει 200.000 τόμους βιβλίων-τα παλαιότερα της συλλογής- κοσμείται από 14 μαρμάρινες προτομές συγγραφέων, φιλοσόφων και υποστηρικτών του Κολεγίου.
Το αρχαιότερο έγγραφο που φυλάσσεται μέσα στη βιβλιοθήκη είναι του 13ου αιώνα π.Χ., το γνωστό «Book of Kells», μέσα στο οποίο υπάρχουν τα τέσσερα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης στα Λατινικά.