Περιοριστικές πεποιθήσεις στον έρωτα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Όλοι φέρνουμε μέσα μας ένα σύστημα πεποιθήσεων το οποίο καθορίζει τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας, τις επιλογές μας και την πορεία μας στη ζωή. Το σύστημα πεποιθήσεων μας είναι η βάση μέσα από την οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Πολλές περιοριστικές πεποιθήσεις εγκαθίστανται κατά την παιδική μας ηλικία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Είναι εξίσου πιθανό το μυαλό μας να δημιούργησε κάποια στιγμή μια λανθασμένη γενικότητα σε κάτι που βασίστηκε σε ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή μας. Ως αποτέλεσμα το μυαλό μας μας εμποδίζει από το να κάνουμε συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις, έστω και εάν οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι λογικές και έξυπνες επιλογές.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις στον έρωτα

Ακόμα και στον έρωτα, ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα που μας γεμίζουν και δίνουν στη ζωή μας μια άλλη όψη, υπάρχουν πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να τον αναζητήσουμε και να τον χαρούμε. Φράσεις που έχεις ακούσει, ιδέες που σε έχουν κάνει να κρατηθείς εκτός «παιχνιδιού», που όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από γενικότητες και παγίδες του μυαλού.

«Δεν μου αξίζει μία καλή σχέση»

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αγάπη που δεν έχει λάβει κάποιος στα πρώτα χρόνια της ζωής του μπορούν να διαμορφώσουν την ιδέα στο μυαλό του ότι δεν αξίζει να αγαπηθεί και να έχει μια υγιή σχέση. Το «δε μου αξίζει μια καλή σχέση» μπορεί να μην γυρνάει στο συνειδητό του μυαλού σου, αλλά είναι ο λόγος που θα επιλέξεις να είσαι σε μια τοξική σχέση και να μην απομακρυνθείς από αυτή.

Περιοριστικές πεποιθήσεις στον έρωτα

«Όλοι οι καλοί είναι πιασμένοι»

Ναι, άλλη μια λανθασμένη γενικότητα που «τσουβαλιάζει» όλους τους ανθρώπους και μόνο αληθής δεν είναι. Μόνο και μόνο αν αναλογιστείς πόσα δισεκατομμύρια ανθρώπων περπατούν πάνω στη Γη, αυτή η πεποίθηση δεν στέκει. Οι λόγοι που το σκέφτεσαι αυτό είναι δύο βασικοί: έχεις πληγωθεί από αρκετούς προηγούμενους συντρόφους σου και ψάχνεις σε λάθος κοινωνικό περίγυρο.

Όσον αφορά τον πρώτο λόγο, καλό θα είναι στραφείς προς τον ίδιο σου τον εαυτό και να αναλύσεις τις επιλογές που έχεις κάνει. Αν έχεις ένα συγκεκριμένο μοτίβο συντρόφου, το οποίο δεν λειτουργεί μεν για εσένα αλλά συνεχίζεις να το επαναλαμβάνεις, τότε είναι λογικό να έχεις μπροστά σου μόνο «λανθασμένες» επιλογές και άτομα που δεν σου ταιριάζουν πραγματικά. Αυτό γίνεται γιατί νιώθεις ασφάλεια ανάμεσα στα μοτίβα σου (όλοι οι άνθρωποι άλλωστε) αλλά όταν αυτά τα μοτίβα είναι επιβλαβή ή ακατάλληλα, είσαι παγιδευμένος και όχι ασφαλής.

Περιοριστικές πεποιθήσεις στον έρωτα

«Δεν υπάρχει αληθινή αγάπη στις μέρες μας»

Μία τα social media, μία οι εποχές που εξελίσσονται και τα δεδομένα αλλάζουν έχουν κάνει αυτή την πεποίθηση μια γενική αλήθεια που μόνο αλήθεια δεν είναι. Μας βάζουν στο μυαλό ότι πραγματική αγάπη υπήρχε μόνο στα χρόνια των παππούδων και των γονιών μας και ότι τώρα όλα πλέον έχουν καταρρεύσει μαζί με τις κοινωνικές αξίες. Αν δεν ήμασταν όμως τόσο προκατειλημμένοι, θα αντιμετωπίζαμε πολύ διαφορετικά την εξέλιξη της κοινωνίας. Θα άνοιγε το μυαλό μας και θα βλέπαμε ότι εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε το πόσο αληθινά και ουσιαστικά είναι τα συναισθήματά μας. Όταν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση προ τετελεσμένου (δεν υπάρχει αληθινή αγάπη) τότε και εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε δοτικοί, δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να δεθεί και αυτό επηρεάζει την αλληλεπίδρασή μας με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Εκείνος αντίστοιχα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία παγωμένη συμπεριφορά και όλο αυτό πάει αλυσιδωτά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.