Πέντε συμβουλές για τις εκπτώσεις
Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινάει η περίοδος των εκπτώσεων, η οποία φέτος αναμένεται περισσότερο ελκυστική από κάθε άλλη φορά. Το ήδη… ξαλαφρωμένο μας πορτοφόλι περιμένει εκείνες τις ημέρες για να πετύχει κάποια πράγματα που χρειαζόμαστε σε πραγματικά προσιτές τιμές και είθισται τέτοια εποχή, λίγο πριν τη εξόρμησή μας στα καταστήματα, να εμφανίζονται διάφορες συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθούμε. Οι πιο τυπικές απ’ αυτές; Να μην αγοράζουμε αλόγιστα πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε πραγματικά, να κάνουμε λίστες με αυτά που θέλουμε, να μην επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις κτλ. Μερικά πράγματα που θα πρέπει να ψάξετε ακόμα πριν ετοιμαστείτε για έξυπνες και συμφέρουσες αγορές.
- Είναι καλύτερο να κάνετε τη δική σας σύγκριση τιμών πριν βγείτε στην αγορά. Κανονικά το κάθε προϊόν καταστήματος που βρίσκεται σε εκπτώσεις πρέπει να αναγράφει πάνω του δύο τιμές, αυτήν πριν την έκπτωση κι αυτή με την έκπτωση. Πολλοί «έξυπνοι» καταστηματάρχες, όμως, αποφασίζουν την τελευταία στιγμή να «φουσκώσουν» την κανονική τιμή, έτσι ώστε να μεγαλώσει η έκπτωση και να γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν. Προλαβαίνετε να κάνετε μια βόλτα στα μαγαζιά, να εντοπίσετε αυτά που θέλετε και να σημειώσετε την τιμή τους, ώστε να δείτε ποια είναι η πραγματική έκπτωση που σας προσφέρεται.
- Μην κάνετε έκπτωση στην ποιότητα αυτού που αγοράζετε επειδή είναι φτηνότερο από πριν. Οφείλει να είναι στην καλύτερη κατάσταση όταν το παίρνετε. Και, κυρίως, σε περίπτωση που είναι ελαττωματικό μην δεχτείτε δικαιολογίες από τον καταστηματάρχη ότι γι’ αυτό το δίνει σε καλή τιμή. Αν όντως έχει κατεβάσει την τιμή λόγω του ελαττώματος θα πρέπει να σας προειδοποιήσει πριν το αγοράσετε και με πινακίδα πάνω στο προϊόν, αλλά και προφορικά. Τότε μόνο μπορεί να αρνηθεί να σας το αλλάξει.
- Δείτε καλά την απόδειξη που παίρνετε, ειδικά αν αγοράζετε πολλά προϊόντα από συγκεκριμένο κατάστημα και δεν έχετε πρόχειρη την πρόσθεση, ώστε να γνωρίζετε πάνω-κάτω τι ποσό θα πληρώσετε. Κάποιοι ακολουθούν την… κουτοπόνηρη λογική να βάζουν άλλη τιμή πάνω στο προϊόν και άλλη (φυσικά μεγαλύτερη) να χρεώνουν στο ταμείο. Κι έτσι κερδίζουν από τους απρόσεκτους. Αν κάποιος προσέξει τη διαφορά, μπορούν να δικαιολογηθούν ότι από λάθος δεν πέρασε η τιμή της έκπτωσης στο σύστημά τους και να «καθαρίσουν» μ’ ένα αληθοφανές ψέμα.
- Χρειάζεται προσοχή στις αγορές με πιστωτικές κάρτες, ειδικά αν αυτές περιέχουν πολύμηνες δόσεις. Βεβαιωθείτε πριν υπογράψετε την απόδειξη ότι έχετε χρεωθεί με το ποσό της έκπτωσης και όχι με κάποιο μικρότερο ποσό που θα σας χρεωθεί ως… προκαταβολή, έτσι ώστε να πληρώσετε μεγαλύτερο ποσό τους επόμενους μήνες, όταν θα έχετε πιθανότατα ξεχάσει τι αγοράσατε και σε ποια τιμή συμφωνήσατε να το αγοράσετε.
- Φυλάξτε καλά τις αποδείξεις σε μια τσέπη σας, ώστε να τις έχετε εύκαιρες σε κάθε στιγμή. Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι πολλοί και να αφορούν και καταναλωτές εκτός από καταστηματάρχες, οπότε για να μην πληρώσετε πρόστιμο και εξαλειφθεί όλο το κέρδος σας από τις εκπτώσεις οφείλετε να δείξετε ότι αγοράσατε νόμιμα αυτά που αγοράσατε. Θυμηθείτε, επίσης, ότι ισχύει ο κανόνας «χωρίς απόδειξη είναι δωρεάν». Αν για οποιοδήποτε λόγο ο καταστηματάρχης αρνηθεί να σας δώσει απόδειξη (εκτός αν το συμφωνήσετε…) έχετε δικαίωμα να φύγετε από το κατάστημα με ό,τι θέλετε χωρίς να πληρώσετε.