Πέντε τρόποι για να ξεπεράσεις έναν δύσκολο χωρισμό

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Αν έχεις μόλις χωρίσει ή σκέφτεσαι να χωρίσεις σύντομα, αν φοβάσαι πως αυτή η ώρα θα φτάσει κάποια στιγμή ή ακόμα και αν ο χωρισμός σου συνέβη μήνες πριν, αλλά εξακολουθεί να σε βασανίζει, τότε τα παρακάτω πέντε βήματα μπορεί να σε ωφελήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως φυσιολογικό, αν πονάμε για μια τέτοια μεγάλη αλλαγή στη ζωής μας. Βέβαια, η δυσκολία ενός χωρισμού δεν εξαρτάται απαραίτητα από το χρονικό διάστημα που ήμασταν με κάποιον. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει τόσο η σχέση που είχαμε με το συγκεκριμένο άτομο όσο και η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τη συγεκριμένη περίοδο.

Δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο κανόνων που να μας λέει πόσο καιρό «πρέπει» να στεναχωριόμαστε και μέχρι πότε «πρέπει» να έχουμε ξεπεράσει το άτομο με το οποίο ήμασταν μαζί.

Η επιστήμη μίλησε: Σε πόσο καιρό ξεπερνάμε πραγματικά έναν χωρισμό;

Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι, ώστε να βιώσουμε καλύτερα το στάδιο του χωρισμού.

  • Αναλογίσου, πως οδηγήθηκες σ’ αυτήν την απόφαση

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να πάρεις χρόνο με τον εαυτό σου και να αναλύσεις όσο περισσότερο μπορείς αυτήν την κατάσταση. Στην αρχή, μπορεί να σκέφτεσαι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας σου, το χωρισμό σου. Μπορείς, λοιπόν, να το εκμεταλλευτείς και να επωφεληθείς από αυτό.

Μια ωραία πρακτική, είναι να κρατάς κάποιο ημερολόγιο, όποιας μορφής σε βολεύει. Κατάγραψε, λοιπόν, αυτά που νιώθεις, τις σκέψεις σου, και προσπάθησε μ’ αυτόν τον τρόπο να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα.

Τι πήγε στραβά, τι θα μπορούσε να είχε γίνει και δεν έγινε, τι μπορείς να κάνεις την επόμενη φορά; Μ’ αυτήν τη μέθοδο, μπορεί να συνειδητοποιήσεις πως ο χωρισμός αυτός ήταν αναπόφευκτος και δε θα μπορούσε να μη συμβεί, εφόσον η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο.

  • Προσπάθησε να αποφύγεις την επικοινωνία μαζί του/της

Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα έπειτα από την απόφαση του χωρισμού. Να καταφέρεις, δηλαδή, να διατηρήσεις μια απόσταση και να μη προβείς σε επικοινωνία με τον/την πρώην σου, στέλνοντας κάποιο μήνυμα ή παίρνοντας τηλέφωνο.

Θα υπάρξουν πράγματι πολλές στιγμές αδυναμίας που θα νιώσεις την έντονη ανάγκη να έρθεις σε επαφή μαζί του/της, όμως πρέπει να το παλέψεις. Άν ξανά έρθεις σε επαφή μαζί του/της, το πιο πιθανό είναι, να επιβαρρύνεις τη συναισθηματική σου κατάσταση και να μην καταφέρεις να βγάλεις σύντομα αυτό το άτομο από τη ζωή σου. Έχε, λοιπόν, πίστη στον εαυτό σου, αλλά και υπομονή, και στήριξε την αρχική επιλογή που έκανες.

  • Αφιέρωσε χρόνο σε σενα και σε πράγματα που σου δίνουν χαρά

Είναι περιττό να σου επισημάνω πως ο ερωτικός τομέας δεν αποτελεί το μοναδικό πράγμα που έχει αξία στη ζωή σου. Πιστεύω πως αυτό ήδη το γνωρίζεις. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να το συνειδητοποιήσεις πραγματικά. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να κάνεις αυτήν την περίοδο, αφενός για να ξεχαστείς, και αφετέρου για να γίνεις καλύτερος/η σε κάτι. Με λίγα λόγια, εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο σου.

Πρώτα απ’ όλα μπορείς να αφιερώσεις χρόνο σε φίλους με τους οποίους έχεις καιρό να βρεθείς. Ακόμα, είναι μια ευκαιρία να συγκεντρωθείς περισσότερο στην εργασία σου, ώστε να πάρεις εκείνη την προαγωγή, που ήθελες τόσο καιρό. Επιπλέον, μπορείς να ασχοληθείς με κάποιο χόμπι, που σου προσφέρει χαρά και αναπτύσσει τις δεξιότητές σου. Όμως, το πιο σημαντικό είναι να επενδύσεις χρόνο στον εαυτό σου με κάθε τρόπο, και να κάνεις οτιδήποτε σου μεταδίδει θετικά συναισθήματα.

  • Πως θα ήταν ο σύντροφος που θα ήθελες να έχεις στη ζωή σου;

Ας το παραδεχθούμε. Περνάς τώρα μία δύσκολη περίοδο και είναι φυσιολογικό. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποια οφέλη μπορείς να αποκομίσεις από αυτόν τον χωρισμό; Αυτήν τη στιγμή, έχεις τη δυνατότητα να αντιληφθείς τι δεν πήγε καλά στην τελευταία σου σχέση, διαμορφώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια πιο καθαρή εικόνα, σχετικά με τα κριτήρια που επιθυμείς να έχει κάποιος σύντροφος.

Μπορείς για αρχή να φτιάξεις δυο λίστες. Η μια θα αφορά κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο σύντροφός σου, ενώ η άλλη θα αναφέρει στοιχεία που δε θα σε έλκυαν σε κάποιον. Είναι πολύ πιθανό μ’ αυτήν τη μέθοδο να έρθει κάποιο νέο πρόσωπο στη ζωή σου, όταν θα είσαι έτοιμος/η, που θα είναι αυτό που επιθυμείς.

  • Εξωτερίκευσε άφοβα τα συναισθήματά σου

Θελεις παγωτό; Πήγαινε για παγωτό. Θελεις να βγεις με τις φίλες σου μέχρι το πρωί; Βγες βόλτα με τις φίλες σου μέχρι το πρωί. Μήπως θέλεις να βλέπεις στενάχωρες ταινίες και να τρως πατατάκια; Καλά το μάντεψες, δες ταινίες και φάε πατατάκια! Παρότι δεν το συνειδητοποιείς τώρα, είναι τόσο όμορφο το γεγονός ότι μπορούμε να νιώσουμε έντονα συναισθήματα.

Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να εκφράσει όλον τον πόνο που αισθάνεται, και να τον βγάλεις από μέσα σου. Σε λίγο καιρό ενδέχεται να μη θυμάσαι καν, γιατί ήσουν στεναχωρημένος/η.

Δεν υπάρχει κάποιος πιο σύντομος δρόμος – πόνος, αποδοχή, θεραπεία. Δώσε, λοιπόν, χρόνο στον εαυτό σου, να περάσει αυτό που είναι να περάσει, και πίστεψέ με, θα περάσει.

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.