Φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για αυτή την μικρή απόδραση από την 25η Μαρτίου, που έρχεται σε λιγότερο από έναν …
Πελάδες Μεσολογγίου: μια υδάτινη συνοικία
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον ιστορικό τόπο του Μεσολογγίου, ο οποίος πέρα από την πολιτιστική του κληρονομιά και την ιστορία του, διαθέτει μια απέραντη φυσική ομορφιά και ιδιαίτερα τοπία που θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστα.
Για τον ιστορικό τόπο του Μεσολογγίου έκαναν μνεία στα ποιήματα και έργα τους αείμνηστοι ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες: Κωστής Παλαμάς, Διονύσιος Σολωμός, Γκαίτε, Ουγκώ, Βαλαωρίτης, Βρυζάκης, Ντελακρουά, Alphonse de Neuville, Εμίλ ντε Λανσάκ και φυσικά ο φιλέλληνας και λάτρης του Μεσολογγίου ποιητής Byron. Οι καλλιτέχνες αυτοί απέδωσαν στο Μεσολόγγι έναν χαρακτήρα ηρωικό αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη φυσική του ομορφιά. Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο καθώς το Μεσολόγγι πέρα από τη βαθιά του ιστορία διαθέτει ιδιαίτερα τοπία και αξιοθέατα που μόνο σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής συναντά κανείς. Ένα από αυτά είναι η γνωστή λιμνοθάλασσα με τις υπέροχες πελάδες της.
Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους. Είναι η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Ελλάδας και ένα εξαιρετικό τοπίο φυσικής ομορφιάς. Μια στενή λωρίδα γης 3χλμ, η οποία κατασκευάστηκε το 1884, ενώνει την κεντρική πόλη του Μεσολογγίου με την Τουρλίδα. Η Τουρλίδα μέχρι το 1885 ήταν ένα μικρό νησάκι, όπου πήρε το όνομά της από τις “τουρλίδες“, ένα συγκεκριμένο είδος θαλάσσιων πουλιών. Διασχίζοντας αυτόν τον μακρύ δρόμο θα δει κανείς δεξιά και αριστερά του την Λιμνοθάλασσα και τους ψαράδες να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία και τις τεχνικές αλιείας, όπως είναι οι γαΐτες (βάρκες των ψαράδων), τα ιβάρια (περιφράξεις μέσα στην Λιμνοθάλασσα όπου παγιδεύονται τα ψάρια αποτελώντας έτσι ένα φυσικό ιχθυοτροφείο) και το σταφνοκάρι (τετράγωνο δίχτυ τεντωμένο από δυο πασσάλους που βυθίζεται στον πυθμένα αιχμαλωτίζοντας τα ψάρια).
Τα φυσικά αυτά ιχθυοτροφεία διαθέτουν τεράστιο αριθμό ψαριών με πιο γνωστά: τα χέλια, τις λίγδες (μικρές τσιπούρες), τα λαβράκια και τους κέφαλους. Από τον θηλυκό κέφαλο (μπάφα) βγαίνει το γνωστό σε όλους αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Στη Λιμνοθάλασσα θα δει κανείς και τις αβοκέτες με το ιδιαίτερο ράμφος τους και τα υπέροχα φλαμίνγκο, τα οποία αποκτούν το ροζ χρώμα τους από τις γαρίδες άλμης και τα γαλαζοπράσινα φύκια.
Προχωρώντας λίγο παρακάτω συναντάμε τις πανέμορφες πελάδες. Οι πελάδες είναι ξύλινες κατασκευές τοποθετημένες πάνω σε πασσάλους στην επιφάνεια της λιμνοθάλασσας και της στεριάς. Από τα παλιά χρόνια αποτελούσαν μικρές κατοικίες των ψαράδων και τόπος όπου ασκούσαν την αλιευτική τους δραστηριότητα. Είναι πλήρως λειτουργικές καθώς εξασφάλιζαν την απαραίτητη ζέστη κατά τους χειμερινούς μήνες και την επιθυμητή δροσιά κατά τους θερινούς. Αρχικά κατασκευάζονταν από παλούκια, καλάμια, ψαθί, φύκια και βούρλα. Αργότερα άρχισαν να κατασκευάζονται από ξύλο. Ελάχιστες είναι οι πελάδες που φτιάχνονται πλέον με τον παραδοσιακό τρόπο, καθώς σήμερα αποτελούν κατά το πλείστων εξοχικές κατοικίες. Αξίζει λοιπόν κανείς να επισκεφθεί τον ιστορικό τόπο του Μεσολογγίου, ο οποίος πέρα από την πολιτιστική του κληρονομιά και την ιστορία του, διαθέτει μια απέραντη φυσική ομορφιά και ιδιαίτερα τοπία που θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστα.