Πεκίνο, αξιοθέατα στην πρωτεύουσα των αυτοκρατόρων

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Τον Αύγουστο του 2008 σε μια φαντασμαγορική τελετή λήξης το Πεκίνο «έκλεισε» το μάτι σε εκατομμύρια θεατές από όλον τον κόσμο, καθώς «έπεφτε» η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Απαγορευμένη Πόλη συνεχίζει να δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα, καθώς ως το 2020 το Πεκίνο εκτιμάται από αναλυτές της τουριστικής βιομηχανίας ότι θα είναι ο πιο «hot» προορισμός παγκοσμίως!

Δεν είναι μια εύκολη πόλη: Το γκρίζο κύμα του νέφους που την καλύπτει, η κίνηση στους δρόμους που ζαλίζει, οι Κινέζοι που μιλάνε αυστηρά και μόνο κινέζικα δεν διευκολύνουν τον ταξιδιώτη. Παρ’ όλα αυτά, η κινεζική πρωτεύουσα μοιάζει να έχει κάτι μαγικό που σε ελκύει. Το πάντρεμα των μύθων της πανάρχαιας αυτοκρατορίας με τις φιλοδοξίες και την τεχνολογία μιας αναδυόμενης παγκόσμιας υπερδύναμης είναι μοναδικό. Πίσω από εντυπωσιακά κτίρια και πελώριες διαφημιστικές ταμπέλες ο επισκέπτης προσκαλείται να ανακαλύψει το αληθινό Πεκίνο, διασχίζοντας τις παλιές γειτονιές και ιστορικά μνημεία, αλλά και βιώνοντας τον παλμό μιας μοντέρνας μεγαλούπολης που αλλάζει όλο το 24ωρο.

Αξίζει να δείτε:

1.Τιενανμέν

Η Πύλη Τιενανμέν κατατάσσεται στη λίστα των σημαντικότερων μνημείων της πόλης του Πεκίνο. Βρίσκεται πολύ κοντά στο αυτοκρατορικό παλάτι και αποτελεί το βασικό σημείο εισόδου προς την “Απαγορευμένη Πόλη”. Η σημασία της την έχει αναγάγει σε εθνικό σύμβολο για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και κάθε χρόνο αποτελεί τόπο επίσκεψης για εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε το 1420 όταν την εξουσία κατείχε η δυναστεία των Μίνγκ. Το αρχικό της όνομα ήταν Τσεννγκτιανμεν (η πύλη που δέχεται την ουράνια εντολή) και συνδεόταν απόλυτα με το γεγονός ότι βρισκόταν πολύ κοντά στο παλάτι. Στη συνέχεια αυτό το όνομα παραλλάχθηκε και συμβατικά άρχισε να μεταφράζεται ως “Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης” (Tiān’ānmén). Το οικοδόμημα έχει 66 μέτρα μήκος 37 μέτρα πλάτος και 32 μέτρα ύψος, όπως και το σύνολο των αυτοκρατορικών κτιρίων διαθέτει καταπληκτική διακόσμηση στην οροφή ενώ μπροστά στην είσοδο βρίσκονται δύο μαρμάρινα λιοντάρια που σύμφωνα με την κινεζική κουλτούρα προστατεύει τους ανθρώπους και το κτίριο από τα κακά πνεύματα. Ακριβώς πάνω από την κύρια είσοδο στέκει το πορτρέτο του Μάο Τσε Τούνγκ που ζυγίζει 1,5 τόνους.

2.Ναός του Ουρανού

Πρόκειται για ένα Ταοϊστικό λατρευτικό σύμπλεγμα κτιρίων που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου του Πεκίνου. Χτίστηκε μεταξύ 1406 και 1420 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Γιόνγκλ που ήταν μία περίοδος ιδιαίτερης ακμής διότι ταυτίστηκε και με την κατασκευή της “Απαγορευμένης πόλης”. Αφιερώθηκε στη λατρεία του ουρανού και φιλοξενούσε για αιώνες τις παραδοσιακές ετήσιες τελετές προσευχής προς τον ουρανό για καλή σοδειά.

Το 1900 υπέστη βεβήλωση από δυνάμεις της οκταεθνούς συμμαχίας , το 1918 μετατράπηκε σε πάρκο, αλλά πάλι δέχτηκε καταστροφές κατά τη διάρκεια του δευτέρου Σινο-ιαπωνικού πολέμου. Ο ναός από το 1998 έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και περιγράφεται ως ένα αρχιτεκτονικό σύμβολο με ευρύτερη επίδραση στην αρχιτεκτονική της Άπω Ανατολής. Σήμερα ο περιβάλλον χώρος του είναι ένα δημοφιλές πάρκο για την πρωινή άσκηση εκατοντάδων κινέζων.

3.Εθνικό Στάδιο του Πεκίνο

Η Φωλιά του Πουλιού είναι το ολυμπιακό στάδιο της πόλης, όπου φιλοξενήθηκαν τα αγωνίσματα του στίβου, καθώς και οι τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008. Ενα πολυσύνθετο αρχιτεκτονικό έργο από χιλιάδες τόνους ατσάλι, το οποίο εμπνεύστηκε και έφερε εις πέρας το φημισμένο ελβετικό γραφείο Herzog & de Meuron. Τα τελευταία χρόνια προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Με 50 γιουάν (περίπου 5 ευρώ) μπορείτε να καθήσετε στις εξέδρες και να φωτογραφηθείτε στο εσωτερικό του.

4.Απαγορευμένη Πόλη

Πρόκειται για ένα περιτοιχισμένο σύμπλεγμα κτιρίων που βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου και για περίπου 5 αιώνες φιλοξενούσε το αυτοκρατορικό παλάτι που διέμενε ο απόλυτος άρχοντας της κινεζικής αυτοκρατορίας, καθώς και τις οικίες μιας σειράς αξιωματούχων που σχετίζονταν με την εξουσία. Δημιουργήθηκε μεταξύ 1406 και 1420 όταν στην εξουσία βρισκόταν η δυναστεία των Μίνγκ και αποτελούσε αναμφισβήτητα το τελετουργικό και πολιτικό κέντρο την πόλης.

Το συγκρότημα της “Απαγορευμένης Πόλης” καλύπτει μια έκταση 172 στρεμμάτων και περιλαμβάνει περισσότερα από 980 κτίρια. Τα τείχη που την περιβάλλουν έχουν 7,9 μέτρα ύψος και 6 μέτρα πλάτος, ενώ επιπλέον τείχη χωρίζουν την αυτοκρατορική πόλη από την απαγορευμένη πόλη. Η κινεζική της ονομασία είναι Zijin Cheng που σε πιστή μετάφραση σημαίνει Μωβ Απαγορευμένη Πόλη, αυτό έχει να κάνει με ένα συνδυασμό στοιχείων της κινεζικής αστρολογίας και το γεγονός ότι κανένας δεν μπορούσε να εισέλθει ή να εξέλθει από αυτή χωρίς την άδεια του αυτοκράτορα. Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ανατολική Ασία και το 1987 ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ως ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός ξύλινων κατασκευών στον κόσμο.

5. Σινικό Τείχος

Το Σινικό Τείχος είναι η πασίγνωστη οχύρωση που οικοδομήθηκε στα βόρεια σύνορα της Κινεζικής Αυτοκρατορίας προκειμένου να προστατεύσει το εσωτερικό της χώρας από εισβολές και επιδρομές διάφορων νομαδικών φυλών. Οι πρώτες εργασίες κατασκευής χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. όταν αυτοκράτορες της Δυναστείας Τσίν διαπίστωσαν την ανάγκη ύπαρξης ενός αξιόλογου οχυρωματικού έργου στην περιοχή. Με το πέρασμα των αιώνων οι επόμενοι αυτοκράτορες επέκτειναν και βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό το έργο, όμως για τη σημερινή του μορφή σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η δυναστεία των Μίνγκ που από το τέλος του 14ου μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα τελειοποίησε ίσως το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως υπολογίζεται το μήκος του ανέρχεται περίπου σε 8.851 χιλιόμετρα.

6.Κήπος Μπεϊχάι

Πρόκειται για ένα πραγματικά αξιόλογο πάρκο, βορειοδυτικά της “Απαγορευμένης Πόλης” σε ένα αρκετά κεντρικό σημείο της πόλης του Πεκίνο. Η δημιουργία του ξεκίνησε το 10ο αιώνα και το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο ενός μεγαλοπρεπούς αυτοκρατορικού κήπου που συμπεριλάμβανε πολλά σπουδαία κτίσματα, ανάκτορα και ναούς.

Θεωρείται το μεγαλύτερο πάρκο της κινεζικής επικράτειας καθώς το μέγεθός του ξεπερνά τα 69 εκτάρια. Η μισή περίπου έκτασή του καλύπτεται από τη λίμνη Beihai ενώ στο κέντρο της βρίσκεται το νησί Qiónghuá. Το όνομα Beihai σημαίνει βόρεια θάλασσα, ενώ δεν είναι και η μοναδική καθώς το πάρκο διαθέτει και άλλες μικρότερες λίμνες οι οποίες δίνουν την ιδανική αναλογία πρασίνου και υγρού στοιχείου.

Οι σχεδιαστές του πάρκου κατά τη δημιουργία του προσπάθησαν να περιγράψουν την ποικιλία των διαφορετικών περιοχών της Κίνας και θα μπορούσε να πει κανείς ότι το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να παρατηρήσει το φυσικό περιβάλλον της Χώρας σε μία μικρογραφία. Εάν είσαι λάτρης τη φύσης και της κηπουρικής θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη σε αυτό το μοναδικό και σίγουρα αντιπροσωπευτικό για την Κίνα πάρκο.

Πηγή: taxidologio.gr

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…