Πάθος στην εργασία, ή απλά Ροή

Συντάκτης: Flowmagazine

Για όσους πιστεύουν ότι η ζωή πρέπει να είναι πάντα συναρπαστική, δυο επιστήμονες έρχονται να τους προσγειώσουν, τονίζοντας πως «στο δρόμο για την ευτυχία, πρέπει να υπάρχει και δυστυχία» και πως ίσως, η αναζήτηση του πάθους να μην είναι κακό πράγμα, ωστόσο είναι σημαντικό το να θυμάται κανείς πως δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να το βρει κανείς και πως αυτό που για το διπλανό μας αποτελεί πάθος, για μας μπορεί να είναι αγγαρεία…

O δρ. Μ. Τσικζεντμιχάι, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ποιότητα Ζωής, στο Πανεπιστήμιο Κλερμόντ της Καλιφόρνια, ονομάζει το πάθος που αναζητά κανείς στην εργασία «ροή».

«Πρόκειται για την κατάσταση απόλυτης αφοσίωσης. Ροή είναι όταν είμαστε τόσο αφοσιωμένοι σε μια δραστηριότητα, χωρίς να κοιτάζουμε το ρολόι και χωρίς να μας ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι άλλοι», τονίζει ο ίδιος.

Αν και δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι, είναι δυνατό να βρίσκονται συνέχεια σε μια κατάσταση ροής, ο δρ. Τσικζεντμιχάι, προσδιορίζει έναν αριθμό παραγόντων, που είναι απαραίτητοι για να αισθάνεται κανείς καλά.

Από αυτούς, οι πιο βασικοί είναι το αίσθημα προσωπικού ελέγχου και μια ισορροπία, ανάμεσα στις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, ώστε το εγχείρημα να μην είναι ούτε πολύ εύκολο ούτε πολύ δύσκολο.

Ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Εργασιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ της Αγγλίας, Πίτερ Γουόρ, εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο το θέμα.

Κάνει αναφορά σε «9 απαραίτητες εξωτερικές πηγές ευτυχίας και δυστυχίας», όχι μόνο στην εργασία, αλλά στη ζωή εν γένει.

Ειδικότερα, στις πηγές αυτές, περιλαμβάνει το αίσθημα επαρκούς εξουσίας, την εκμετάλλευση και βελτίωση των ικανοτήτων μας, την ποικιλία δραστηριοτήτων, την ξεκάθαρη αντίληψη της εργασιακής κατάστασης και των απαιτήσεων στη δουλειά και το να πιστεύει κανείς σε αυτό, με το οποίο ασχολείται, είτε ως εργαζόμενος είτε ως γονέας είτε ως μέλος κάποιας κοινωνικής ομάδας.

Ως προς τον τομέα της εργασίας, ο καθηγητής Γουόρ, προσέθεσε τους παράγοντες της υποστηρικτικής επίβλεψης, της εργασιακής ασφάλειας σε συνδυασμό με την πιθανότητα προαγωγής και τη δίκαιη μεταχείριση.

Τέλος, ο κ. Γουόρ, παρότι παραδέχεται πως δεν είναι εύκολο να επιτύχει κανείς αυτούς τους στόχους, τονίζει ότι είναι απαραίτητο, να εντοπίσει κανείς τα αδύνατά του σημεία, ώστε να εκμεταλλευτεί τα προσόντα του στη δουλειά.

Άλλωστε, όπως είπε και ο συγγραφέας του βιβλίου «Πάθος στην εργασία : Πώς να βρείτε την αγαπημένη σας δουλειά και να ζείτε υπέροχα», Λόλερ Κανγκ, «εάν βρει κανείς το 85% αυτών που ζητάει σε μια δουλειά, αυτό είναι τέλειο».

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…