Πατατόπιτα αρωματική με μυρωδικά

Συντάκτης: Flowmagazine

Μια πεντανόστιμη αρωματική, νηστίσιμη πατατόπιτα με μπόλικα μυρωδικά. Μια συνταγή που η παρασκευή της θα απαιτήσει χρόνο, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (6 φύλλα)

8-10 (2 κιλά) μέτριες πατάτες

1½ κούπα (360 ml) ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

20 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα

2 κ.γ. ξερό θυμάρι

1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύκολη τυρόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο!


Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά τις πατάτες με τις φλούδες τους και τις βράζετε, σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, (με το φλούδι), μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά χωρίς να γίνουν υπερβολικά μαλακές. Τις στραγγίζετε, τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και μετά τις ξεφλουδίζετε. Τις λιώνετε, σε μεγάλο μπολ, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και τις αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές μέχρι να “μαραθούν. Αδειάζετε το μείγμα λαχανικών του τηγανιού στο μπολ με τις λιωμένες πατάτες, προσθέτετε όλα τα μυρωδικά, τη 1 κούπα από το ελαιόλαδο, τη πάπρικα, αλάτι και αρκετό πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Λαδώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και απλώνετε καλά στη βάση του το 1ο φύλλο. Το λαδώνετε και στρώνετε από πάνω το 2ο φύλλο. Το 3ο φύλλο το τοποθετείτε σταυρωτά. Αδειάζετε από πάνω τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα.
  4. Τα 2 επόμενα φύλλα (4ο και 5ο) τα λαδώνετε, τα διπλώνετε στη μέση και τα τοποθετείτε πάνω από τη γέμιση. Τελειώνετε με το 6ο φύλλο, το οποίο και τοποθετείτε κανονικά, ανοιχτό και διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα αφού πρώτα τις έχετε λαδώσει. Αν απαιτηθεί μπορείτε να κόψετε λίγο από το φύλλο που εξέχει.
  5. Χαράζετε τη πίτα, τη ραντίζετε με νερό και τη ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς για περίπου 55-60 λ ή μέχρι να ψηθούν και ροδίσουν καλά τα επάνω και κάτω φύλλα της πίτας. Τη ξεφουρνίζετε, την αφήνετε για 10-15 λ να σταθεί και καλή σας όρεξη.

Πηγή: sintayes.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…