Πατάτες ογκρατέν με τυρί και σκόρδο
Ελάχιστη προετοιμασία, αγνά υλικά και ένα λαχταριστό ογκρατέν θα σας περιμένει στο τραπέζι σας. Απολαύστε το!
Υλικά
6 μικρές πατάτες
8 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. τυρί τριμμένο (γκούντα)
1 γάλα εβαπορέ
Αλάτι, πιπέρι
Ελάχιστο ελαιόλαδο
Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες.
- Καθαρίζετε τα σκόρδα.
- Σε ένα μικρό πυρέξ στρώνετε τον πάτο με μια στρώση πατάτες.
- Αλατοπιπερώνετε, βάζετε ενδιάμεσα 2-3 σκελίδες σκόρδο και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
- Απλώνετε 2η στρώση πατάτες, ξανά 2-3 σκελίδες σκόρδο ενδιάμεσα, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το τριμμένο τυρί.
- Απλώστε και την 3η στρώση πατάτες και βάζετε τα υπόλοιπα σκόρδα, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε και εδώ το τριμμένο τυρί.
- Περιχύνετε με το γάλα εβαπορέ μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια. Δείτε με το μάτι αν χρειάζεται αν βάλετε όλο το κουτί (το μεγάλο κουτί του εβαπορέ).
- Πασπαλίζετε την επιφάνεια με την φρυγανιά και ρίχνετε από πάνω πιτσιλιστά το ελαιόλαδο.
- Ψήνετε στους 200ο C για περίπου 1 ώρα.
- Στα μέσα του ψησίματος, το βγάζετε από το φούρνο, αναποδογυρίζετε τις πατάτες που είναι στην πάνω στρώση και ρίχνετε λίγο ακόμα τυρί, φρυγανιά και ελαιόλαδο για να καλυφθεί η επιφάνεια.
- Ξαναβάζετε στο φούρνο για ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να ψηθούν καλά οι πατάτες στο εσωτερικό τους.
Tip: Τρυπήστε με το πιρούνι για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμες!
Καλή σας όρεξη!