Πάσχα στην Κέρκυρα (Μέρος 1ο)

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Οδηγός επιβίωσης για όσους θελήσουν να ζήσουν το Πάσχα στην Κέρκυρα.

Δεν ξέρεις τι σημαίνει Πάσχα μέχρι να κάνεις Πάσχα στην Κέρκυρα. Ο εορτασμός του Πάσχα στο νησί είναι μοναδικός, ανεπανάληπτα χρωματιστός, μελωδικός, φαντασμαγορικός και τόσα πολλά άλλα που θα γέμιζαν μια ολόκληρη κόλλα χαρτί. Για τους ντόπιους είναι τρόπος ζωής, αφού ρέει στο αίμα τους, ενώ για τους επισκέπτες αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Για τους connoisseurs πάλι, είναι απλά άλλο ένα μοναδικό Πάσχα στην Κέρκυρα.

Φέτος, που δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός του Πάσχα, είναι μια ευκαιρία να το αναπολήσουμε και να το ξαναθυμηθούμε (μιας που έχουν περάσει δυο χρόνια από το τελευταίο Πάσχα που γιορτάσαμε), αλλά και στην περίπτωση που κάποιοι επισκεφθούν το νησί της Κέρκυρας εκείνη την εποχή, να ξέρουν πώς να επιβιώσουν.

Κυριακή των Βαΐων

Ξεκινά και επίσημα η εορταστική περίοδος και οι πρώτοι επισκέπτες καταφθάνουν. Καλό θα ήταν να κλείσετε ένα δωμάτιο σ’ ένα ξενοδοχείο στην Παλιά Πόλη, ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιείτε αυτές τις ημέρες αυτοκίνητο, αφού η κυκλοφορία είναι πολύ δύσκολη και η εύρεση παρκινγκ ακόμη δυσκολότερη. Για χοντρά πορτοφόλια, υπάρχει το γνωστό ξενοδοχείο στο Πεντοφάναρο, στο οποίο το μπαλκόνι είναι πραγματικά σαν παράθυρο στην ΕΡΤ.  Μη χάσετε το πρωί τη Λιτανεία με το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, συνοδεία όλων (μα όλων) των φιλαρμονικών του νησιού, στο σύνολο δεκαοκτώ! Εντυπωσιακό…

Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη Τρίτη

Οι φιλαρμονικές της πόλης συνήθως δίνουν την καθιερωμένη τους συναυλία με θρησκευτικά έργα, ενώ οι Κερκυραίοι βγαίνουν να ψωνίσουν λαμπάδα στα βαφτιστήρια τους.

Μεγάλη Τετάρτη

Γίνεται το ευχέλαιο σε όλες τις εκκλησίες. Εκείνη την ημέρα, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τη συναυλία που γίνεται από την Δημοτική Χορωδία, η οποία συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις καιλιτανείες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της Ελλάδας για το Πάσχα


Μεγάλη Πέμπτη

Το πρωί βάφονται τα κόκκινα αυγά σε όλες τις γειτονιές της πόλης και ηχούν τα 12 Ευαγγέλια. Να σημειωθεί ότι η Καθολική Εκκλησία της Κέρκυρας έχει ενεργή παρουσία στο Χριστιανικό Πάσχα και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις. Μην παραλείψετε να πάρετε φογάτσα από τα ζαχαροπλαστεία του κέντρου ή μια χρωματιστή κολομπίνα (παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά).Το απόγευμα να επισκεφτείτε μια από τις Βυζαντινές εκκλησίες της Παλιάς Πόλης για να παρακολουθήσετε μέσα σε ένα μυσταγωγικό κλίμα τη Σταύρωση. Προτιμήστε μια όχι τόσο κεντρική, γιατί μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος και δε θα σας αφήσουν να το ζήσετε. Το βραδάκι καθίστε σε μια από τις καφετέριες στο Λιστόν και θα αποζημιωθείτε. Ιδανικά, φροντίστε να έχετε κάνει μια κράτηση (ναι, ακόμη και σε καφετέρια), γιατί γίνεται το αδιαχώρητο (παλιότερα τουλάχιστον).

Μεγάλη Παρασκευή

Είναι η ημέρα που κατά παράδοση έρχονται και οι τελευταίοι επισκέπτες του Πάσχα και σηματοδοτεί το απόγειο των εορταστικών εκδηλώσεων. Το πρωί κανένας δεν κατεβαίνει στην πόλη και όλοι ξεχύνονται από τις δυο το μεσημέρι και μετά, όταν ξεκινούν οι λιτανείες των Επιταφίων. Η τεράστια συμμετοχή των Κερκυραίων φαίνεται αυτή την ημέρα, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που δε συμμετέχουν: από τα μικρούλικα νήπια που κρατούν τα καλαθάκια τους με τα μύρα και ακολουθούν τον Επιτάφιο, μέχρι τους μουσικούς στις μπάντες που αγχωμένοι τρέχουν μόλις τελειώσει ένας Επιτάφιος για να πάνε στον επόμενο που ξεκινά.

Όλοι οι επιτάφιοι της Παλιάς Πόλης κάνουν περιφορά από την πλατεία του Λιστόν. Γι’ αυτό, φροντίστε να έχετε κρατήσει ένα καλό τραπεζάκι σε κάποια καφετέρια, γιατί πάρα πολύ δύσκολα θα βρείτε κάποιο άδειο. Θα αποζημιωθείτε για την ταλαιπωρία, αφού είναι άκρως εντυπωσιακό το θέαμα των δύο επιταφίων που διασταυρώνονται. Κρατήστε δυνάμεις, καθώς ο τελευταίος Επιτάφιος της Μητρόπολης, βγαίνει στις δέκα το βραδύ περίπου και είναι ο πιο μεγάλος και φαντασμαγορικός. Όλες οι μπάντες της Παλιάς Πόλης που παίζουν το Adagio του Albinoni, προσκοπικά σώματα, μαθητές γυμνασίων και Λευκίων, σύσσωμος ο κλήρος και χορωδίες, τον συνοδεύουν. Highlight είναι o πρωτότυπος επιτάφιος της Καθολικής Εκκλησίας και τα μωβ πένθιμα φανάρια στα βόλτα του Λιστόν.

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…