Pastéis de nata, ένα παραδοσιακό πορτογαλικό γλυκό

Συντάκτης: Ελένη Ανδρικοπούλου

Γνωρίζετε τα pastéis de nata; Ας μάθουμε για την ιστορία του πιο φημισμένου γλυκού της Πορτογαλίας και τη συνταγή για να το δοκιμάσουμε!

Τα pastéis de nata είναι ένα παραδοσιακό πορτογαλικό γλύκισμα με καραμελωμένη κρέμα. Αποκαλούνται επίσης pastéis de Belém, γιατί μπορείτε να δοκιμάσετε τα νοστιμότερα όλων στη Λισσαβόνα, στην περιοχή Santa Maria de Belém, και συγκεκριμένα στο μαγαζί Fábrica de Pastéis de Belém.

Πέραν όμως του κύρους του εν λόγω καταστήματος, το δεύτερό τους όνομα οφείλεται και στο γεγονός ότι παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά, ή τουλάχιστον τελειοποιήθηκαν, από τους μοναχούς στη Μονή του Αγίου Ιερώνυμου στη Belém.

Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τα φτιάξουμε!

Υλικά (για 12 ταρτάκια)

  • ⅓ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
  • 1½ φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 1⅓ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • ⅓ του φλιτζανιού νερό
  • 6 μεγάλοι κρόκοι αβγών
  • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 στικ κανέλας
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 πακέτο στρογγυλά σφολιατάκια
  • σκόνη κανέλας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 290° C και βουτυρώνουμε μια θήκη για κεκάκια.

– Σε ένα τηγάνι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το στικ κανέλας.

– Ξεχωριστά σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι με το γάλα και το αλάτι. Το αφήνουμε για πέντε λεπτά στο μάτι, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια. Ύστερα το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

– Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών. Μόλις κρυώσει το μείγμα στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σιρόπι (έχοντας αφαιρέσει το στικ κανέλας) και αναμειγνύουμε το μείγμα πολύ καλά.

– Τοποθετούμε τα στρογγυλά σφολιατάκια στη θήκη, και χύνουμε το μείγμα στο καθένα. Πρέπει να γεμίσουμε τα 3/4 του καθενός με την κρέμα.

– Τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να καραμελώνει.

– Σερβίρονται ζεστά με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Καλή σας απόλαυση!

Συντάκτης: Ελένη Ανδρικοπούλου,

Influence:

Αγαπώ τη μόδα, τρελαίνομαι για καθετί που σχετίζεται με τον χώρο αυτό, τους μεγάλους οίκους, μεταξύ άλλων Versace, Gucci, Fendi, και τις πρωτεύουσες της μόδας…